Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Stát nechce zastavit dražbu zámku, přestože je v areálu „neprodejný“ les

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Zámecký areál ve Štiříně nedaleko Prahy.

Stát se chystá na druhý pokus prodat zámecký areál vládního zámku ve Štiříně. Do prvního kola elektronické aukce s vyvolávací cenou 3,3 miliardy se nikdo nepřihlásil, pro novou aukci je snížena na 2,5 miliardy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových se nevzdává snahy prodat areál vládního zámku ve Štiříně, přestože součástí nabízených nemovitostí zůstávají i čtyři sporné pozemky o celkové rozloze kolem sedmi hektarů.

Leží ve štiřínském zámeckém parku a místo prodeje by měly být převedeny na státní podnik Lesy České republiky. Podle rozhodnutí městského úřadu v Říčanech - zatím však nepravomocného - mají totiž inkriminované státní parcely charakter (nezcizitelného) lesa a ten ze zákona prodat nelze.

„Naše rozhodnutí o tom, že se jedná o les, je celkem jednoznačné,“ uvedl pro Seznam Zprávy tajemník říčanského městského úřadu Jaroslav Brandejs.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových přitom tvrdí, že o žádném takovém verdiktu z Říčan nic neví, a tudíž ani nevidí důvod, proč by měl soupisku prodávaného majetku proškrtat, nebo aukci odložit.

Kdyby tyto čtyři pozemky byly z prodeje vyřazeny, stát by už nemohl privátním investorům nabídnout ucelený zámecký areál.

Foto: ČÚZK, Seznam Zprávy

Zde jsou na mapě zámeckého areálu červeně vyznačeny čtyři inkriminované pozemky o celkové rozloze asi sedm hektarů, které jsou nadále spolu s ostatními zařazeny do aukce. V katastru jsou stále zapsány jako trvalý travní porost, ačkoliv podle městského úřadu v Říčanech se jedná o les. V mapce je zakreslen modře ještě jeden lesní pozemek (ten je takto označen i v katastru), který už ale získal od Ministerstva zemědělství výslovný souhlas, že do prodeje jít může.

Pozemky určené k funkci lesa

Jak Seznam Zprávy už dříve popsaly, katastrální úřad z Prahy-východ nedávno změnil charakter inkriminovaných parcel v zámeckém parku, kde se nyní nachází opuštěné golfové hřiště.

Z původního lesa (zvláštního určení) udělal svým „opravným“ verdiktem louku (trvalý travní porost). Rázem tak pominul důvod převádět parcely na státní podnik Lesy České republiky, jak v těchto případech vyžaduje zákon.

Jenže předseda Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČÚZK) Karel Štencel postup regionálních úředníků označil za chybný, podle něj měli vyčkat, jak druh pozemků posoudí orgán státní správy lesů. A tím je v tomto případě právě městský úřad v Říčanech, tamní odbor životního prostředí.

Šéf tohoto odboru Radek Smetánka pro Seznam Zprávy nyní popsal, že příslušné správní řízení začalo už 1. února, přičemž říčanský úřad 13. března vydal „rozhodnutí v pochybnostech“, podle kterého „předmětné pozemky jsou pozemky určené k plnění funkcí lesa (druh pozemku – lesní) a zamítl jejich přeřazení do druhu pozemku ostatní plocha“.

Jak Smetánka dále popsal, ÚZSVM se proti tomuto rozhodnutí odvolal a odvolání do dnešních dnů řeší úředníci Středočeského kraje.

„My o tom nevíme“

Avšak státní majetkový úřad tvrdí, že o žádném takovém rozhodnutí nic neví. „Žádné takové rozhodnutí jsme neobdrželi ani nám není známo, že by před městským úřadem v Říčanech obdobné řízení v současné době probíhalo. Z toho důvodu je ve druhém kole výběrového řízení identický předmět jako v předchozím kole,“ uvedla mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová.

Vše interpretuje zcela odlišně. Tvrdí, že městský úřad v Říčanech v březnu zmíněné řízení v pochybnostech zahájit odmítl, proti čemuž se pak odvolali na kraj.

Seznam Zprávy chtěly vědět, zda majetkový úřad s aukcí zámku při těchto pokračujících rozporech raději nevyčká, až bude celý problém definitivně vyřešen. „ÚZSVM vyhlásil druhé kolo výběrového řízení zejména s ohledem na vysoké výdaje daňových poplatníků na provoz pro stát nepotřebného majetku,“ sdělila k tomu mluvčí Tesařová.

Informace o trestním oznámení máme jen z médií

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových se nechystá prodej pozastavit ani poté, co místopředsedkyně sněmovního kontrolního výboru Hana Naiclerová (STAN) v srpnu podala trestní oznámení.

V něm požádala, aby orgány činné v trestním řízení prošetřily hospodaření zámku během posledních let, kdy například těsně před ukončením provozu bylo za ředitele Petra Veselého nákladně zrekonstruováno zázemí zámeckých restaurací, aniž by bylo zřejmé, za co přesně se miliony utratily.

„Informace o podaném trestním oznámení máme pouze z médií, nikoliv například od orgánů činných v trestním řízení. V současné době nemáme jakýkoliv důvod pro zrušení výběrového řízení,“ uvedla také mluvčí ÚZSVM Tesařová.

Související témata:

Doporučované