Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Starosta zaplatil firmám svých známých 11 milionů. Zastupitelé volají policii

Foto: Vojtěch Blažek

Lidé ve Zlatníkách-Hodkovicích, obci v okrese Praha-západ, volí Jiřího Rezka (STAN) nepřetržitě od roku 1994.

Jiřímu Rezkovi hrozí vyloučení z hnutí STAN. Důvod? Sedmadvacet exekucí, načerno postavená silnice. A k tomu další nové podezření, že obec tuneluje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jiří Rezek musel v posledních měsících vysvětlovat své početné exekuce. A také proč nechal načerno postavit silnici přes cizí pozemek.

Na třiasedmdesátiletého starostu Zlatníků-Hodkovic a člena hnutí STAN se teď valí další a patrně nejzávažnější průšvih: Podezření, že obec ležící těsně za jižními hranicemi Prahy tuneluje.

Kontrola totiž odhalila, že u lidí navázaných na starostu – u jeho společníků z podnikání nebo u příbuzných – skončilo loni 11 milionů z obecního rozpočtu. A to za různé zakázky a služby, k nimž chybí smlouvy a další doklady a které byly podle kontroly patrně předraženy.

Obec se 1400 obyvateli například bez soutěže platila stovky tisíc za „analýzy podkladů“ nebo „koordinaci ekonomických procesů“. Další miliony z podezřelých výdajů šly na IT.

„Velmi pravděpodobně budeme podávat trestní oznámení. Je to naše povinnost,“ potvrdil zastupitel Martin Kopal, který jako předseda finančního výboru s dalšími členy kontrolu faktur prováděl.

Rezek sice není členem hnutí STAN, je však takzvaným registrovaným příznivcem. Ve STAN se už ozývají hlasy, aby Rezek, který starostuje ve Zlatníkách-Hodkovicích už 30 let, o registraci bez milosti přišel.

Malá obec, ale miliony za IT

Jak doložili kontroloři, obec pod Rezkovým vedením provedla loni stovky plateb na účty několika firem, jejichž jednatelem je Miroslav Vavrečka a společníkem byl (v některých stále je) starostův synovec.

Jedné z těchto firem obec platila 85 tisíc za „komunikaci s bankou“ nebo za už zmíněné „analýzy“. Jiná z firem pak fakturovala obci celkem 1,4 milionu za přípravu na vybudování nové základní školy – přitom tenhle záměr je už delší dobu ve Zlatníkách-Hodkovicích zamrzlý a není rozhodnuté, kdy se začne stavět.

Za rok 2023 obec firmě s jednatelem Vavrečkou uhradila celkem tři miliony za IT. Měsíčně platila až 150 tisíc za aktualizaci systému pro správu obcí nebo 15 tisíc měsíčně za servisní pohotovost.

„Přestože se jedná o částku v souhrnu za více než tři miliony korun za rok 2023, nebyly nám poskytnuty žádné smlouvy na poskytnutí těchto služeb ani neproběhlo standardní výběrové řízení,“ stojí v závěrečné zprávě finančního a kontrolního výboru, kterou Seznam Zprávy pročetly.

Firmám napojeným na podnikatele Vavrečku vyplatila 1,2 milionu i obecní základní škola. Ta si také najímala společnost jednoho z učitelů, který také dříve podnikal s Vavrečkou a má rovněž přes další firmy napojení na synovce starosty Rezka.

Závěrečná zpráva o prověrce proto doslova mluví o „účelovém vyvádění finančních prostředků přes několik společností, které mají stejnou skupinu vlastníků“.

Starosta: Nebudeme si povídat

Starosta Rezek nechtěl o zjištěních kontroly mluvit – s odkazem na to, že se mu nelíbily dřívější články Seznam Zpráv. „Už si nebudeme nic povídat,“ reagoval Rezek na žádost o rozhovor.

Ani na květnovém zasedání zastupitelstva, kde těsně přežil hlasování o odvolání z funkce, starosta pochybné platby nevysvětlil. Mluvil opakovaně o procesních chybách, které podle něj oba výbory při prověrce faktur udělaly.

A když se pak Rezka lidé z publika ptali, co tedy říká na jednotlivá konkrétní obvinění z tunelování, Rezek uvedl, že se snažil IT obecního úřadu zabezpečit proti napadení. „Všechno je za nějakou cenu. Autobus, lístek se dá koupit za 2500 stejně jako za 900,“ řekl na schůzi, jejíž videozáznam je vystavený na facebookovém profilu obce.

„Starosta se vůbec nesnažil ty věci vysvětlit. Tvrdil, že o ničem neví. Přitom každou objednávku na ty zakázky osobně podepsal,“ podotkl zastupitel Kopal.

Je to dost, uznává podnikatel

Podnikatel Vavrečka řekl, že vždycky pro obec odvedl kvalitní práci, kterou nikdo nereklamoval. A odmítl podezření kontrolního a finančního výboru, že se jednalo o fiktivní služby. „Za sebe jsem si jistý: Co je vykázáno, to bylo provedeno,“ ujistil Vavrečka.

Obec jeho firmě platila – jak se na květnové schůzi zastupitelů podivili i někteří obyvatelé – mimo jiné 58 tisíc za provoz webové domény obce. Což jak lidé upozornili, stojí obvykle kolem 1500 korun za rok.

„Je to dost. Já netvrdím, že se ty věci nedají dělat levněji, proč ne. Ale to je snad vůle obce,“ vysvětloval Vavrečka, že jen dělal to, co po něm starosta Rezek požadoval, a za peníze, které starosta schválil.

V dalším případě si zase škola u Vavrečkovy firmy objednala opravu tiskárny v ceně téměř 100 tisíc. Nová tiskárna stejné velikosti a značky přitom podle závěrů kontroly stojí mezi 50 a 60 tisíci.

Podle kontroly se podivné platby neomezovaly jen na Vavrečku. Zhruba 1,2 milionu dostala od obce firma starostova syna – za práce na cyklostezkách nebo odstranění černé skládky. A 376 tisíc fakturovala firma Rezek Group, jež patří starostovu synovi a Rezek je v ní členem představenstva.

Foto: Seznam Zprávy

Některé zakázky získala – patrně bez soutěže – i firma starostova syna. Starosta Rezek sedí v jejím představenstvu.

Ve STAN to má nahnuté

Starosta Rezek, jak už Seznam Zprávy popsaly v únoru, má se svými firmami na krku 27 exekucí. A jedna z nich dopadá i na lidi ve Zlatníkách-Hodkovicích. Před 20 lety Rezkova společnost postavila v obci 100 domů. Silnice k nim ale starosta jako majitel firmy nepřevedl do vlastnictví obce, jak to bývá běžné – aniž se to veřejně vědělo, zůstaly v majetku jeho společnosti.

Exekutor se pozemky pod silnicemi, jimiž se lidé dostávají ke svým domům, už několikrát snažil vydražit, zatím neúspěšně.

Mimochodem, kontrola obou výborů zastupitelstva vyslovila také podezření, že právní služby stály obec loni 1,4 milionu. Dostala je nasmlouvaná advokátní kancelář. „Z jednotlivých faktur, které byly zveřejněny na stránkách obce, je patrné, že starosta používá tyto služby také pro hájení svých zájmů ohledně exekucí,“ upozornila kontrola.

Někteří lidé ve Zlatníkách-Hodkovicích mluví o tom, že starosta Rezek už desítky let vládne v obci naprosto neomezeně. A hlavně neprůhledně, protože dlouhodobě tají informace o hospodaření a jednotlivých zakázkách.

Před časem se obyvatelé obrátili na některé politiky hnutí STAN a předali jim podklady o Rezkově působení. „Ano, řešíme to intenzivně. Pokud jsou ty informace pravdivé, je to alarmující a totálně to poškozuje obraz hnutí, podle mě je to jasný důvod, aby se mu odebral status registrovaného příznivce,“ reagovala hejtmanka Petra Pecková (STAN), která se tento týden s materiály od obyvatel obrátí na dozorčí radu hnutí.

Mezi dokumenty je i případ příjezdové cesty do průmyslové části Zlatníků-Hodkovic. Obec vedená starostou Rezkem tam uťala kus soukromého pozemku a vedla přes něj novou asfaltku. A to, jak Seznam Zprávy také už napsaly, přes silné protesty majitelky Hany Hovorkové.

Úřady daly Hovorkové za pravdu. Ukázalo se, že silnice je vybudovaná bez stavebního povolení i bez souhlasu majitelky pozemku. A zahájily s obcí řízení o odstranění stavby.

V textu jsme upřesnili informaci, že starosta Jiří Rezek je registrovaným příznivcem hnutí STAN, nikoli jeho členem.

Doporučované