Hlavní obsah

Stamiliony z úspor lidí odtekly ke Slovákovi v exekucích. Za přihlížení policie

Foto: Seznam Zprávy

Maroš Mikláš na jedné z prezentací Glocinu.

Kde skončily stamiliony korun, jež chtěly tisíce lidí zhodnotit v projektu bývalého člena Krejčířova gangu? Seznam Zprávy vystopovaly, že odešly na účty firem spojených se Slovákem v exekucích.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tisíce lidí, kteří svěřili úspory někdejšímu členovi Krejčířova gangu Aleši Kohoutkovi, už od roku 2022 stále vyhlížejí, kdy jim investici vrátí. Jeho firma Glocin od té doby přestal plnit závazky. Místo slibovaného zhodnocení peněz stamiliony zmizely ve změti firem v Česku i v zahraničí.

A to za přihlížení policie, která sice část peněz v roce 2020 zmrazila, ale i ona pak uvěřila Kohoutkovi a jeho slovenskému společníkovi Maroši Miklášovi, že v blíže neupřesněných datových centrech dokážou peníze investorů skutečně zhodnotit těžbou kryptoměn – až o 1800 procent ročně. Peníze uvolnila a byznys pak pokračoval dále.

Seznam Zprávy už dříve popsaly, že část peněz utrácel sám Kohoutek. Toho podle informací reportérů nyní policisté znovu prověřují. On se hájí, že firma Glocin fungovala jen jako „zúčtovací“ centrum a že vysbírané peníze ve skutečnosti přeposílal americké firmě Bit.NXT. Tu ovládal společník Mikláš a právě ta měla dosahovat zhodnocení.

Stamiliony opravdu směrem k Miklášovi odtekly, aniž zpět dorazilo jakékoliv zhodnocení. Reportéři zmapovali, kdo s penězi nakládal.

Stopka od úřadů v USA

Ukazuje se, že Mikláše už v roce 2008 uznaly americké úřady v jiném případě vinným, že podvedl kanadského investora jménem Kim Lim. Slovák ho potkal na internetu a přesvědčil jej, že je úspěšný burzián. Americká komise pro termínované obchody s komoditami za to Miklášovi na neurčito zakázala jakkoliv se v USA účastnit dalších obchodů.

„Mikláš poslal Kimovi e-mailem řadu tabulek a grafů, které měly za úkol ukázat Miklášovy obchodní úspěchy v minulých letech. Informace byly fiktivní a nebyly podložené žádnými fakty,“ píše se v usnesení, které mají Seznam Zprávy k dispozici.

Když na základě toho nechal Kanaďan Mikláše ovládat dva své obchodní účty, tak ho podle dokumentu připravil o více než 200 tisíc dolarů, v dnešním přepočtu téměř pět milionů korun.

Foto: Seznam Zprávy

Zákaz obchodovat v USA postihl Mikláše už v roce 2008.

Mikláš pro to má vysvětlení. „Byla to obyčejná nehoda při živém testu námi vyvíjeného softwaru na obchodování,“ tvrdí nyní reportérům s tím, že vše vrátil, jak mu nařídil soudce.

Slovák také tvrdí, že odpovědnost vzal na sebe kvůli svým blíže neupřesněným americkým kolegům, kterým hrozilo odebráni licence a násobně větší pokuta, čímž jim „velmi pomohl“. Americký soud ale píše, že se tehdy Mikláš na předvolání vůbec nedostavil.

Pět slovenských exekucí

Ač se Mikláš profiluje jako úspěšný podnikatel, slovenský rejstřík na něj dnes eviduje hned pět běžících exekucí. Jakýkoliv majetek, který by jako fyzická osoba držel, by tak dle zákona měl na splacení svých dluhů využít.

Mikláš ale odmítá, že by to byl problém. I zde má vysvětlení. „Většinou jsou to pohledávky, které neuznávám, a je to čistě soukromá věc,“ uvedl a dodal, že jde i o nedoplatek na zdravotním pojištění, který podle něho vznikl „administrativním problémem“, který on řeší.

Dodal, že ho běžící exekuční řízení nijak „neovlivňují ani nevyrušují“.

Prostředníkem kampelička prominentů ODS

Jak už Seznam Zprávy popsaly, peníze od investorů Kohoutek nejprve sbíral na konto Podnikatelské družstevní záložny, kampeličky se zhruba stovkou členů, kterými v minulosti byli i prominenti ODS, včetně premiéra Petra Fialy (ODS). Kampelička, pokutovaná Českou národní bankou za nedostatečná opatření proti praní špinavých peněz, byla jediná ochotná vést Glocinu účty.

Šest set odeslaných milionů

Podle interních dokumentů Glocinu, které mají Seznam Zprávy k dispozici, odešlo na 25 milionů eur, tedy přes 600 milionů korun, do firmy, v níž podle rejstříku figuruje Miklášova příbuzná. Mikláš částku na dotazy Seznam Zpráv nijak nerozporoval.

Peníze Kohoutek nesměřoval do USA přímo už zmíněné schránkové firmě Bit.NXT, ale vybírala je společnost Brayton&Co.NXT sídlící v Bratislavě.

Tato firma se dříve jmenovala Celebrity SK – od roku 2015 změnila název pětkrát a tolikrát se i přestěhovala. Operuje se základním kapitálem ani ne 200 tisíc korun a databáze firem Cribis eviduje, že byla opakovaně dlužníkem slovenského státu. Jako konečný uživatel výhod je ve slovenském rejstříku uvedena Petra Miklášová.

Foto: Seznam Zprávy

Jeden z platebních příkazů, které stačily k tomu, aby odešly na Slovensko stamiliony z úspor Čechů.

Kde jsou peníze?

Na dotaz, kde peníze jsou, Mikláš odpovídá jen obecně. Trvá ale na tom, že je klientům Glocinu skutečně zhodnocoval. „Převážná část prostředků je v kryptoměnách a v projektech, v nichž máme jako firma účast,“ uvedl Mikláš.

Zároveň mluví o tom, že peníze klientům vrátí, prý to ale jde z právních důvodů pomalu, za což prý může Kohoutek, který se s ním nechtěl dohodnout.

Kohoutek to odmítá a naopak ukazuje na Mikláše, který peníze údajně zadržuje, a nebát se „puče“ proti němu, Glocin by fungoval dodnes. Slibuje ale, že shání po světě blíže nespecifikovaného investora, který Glocin zachrání.

Zda se někdy lidé domohou peněz zpět, není jasné. Česká policie, která se věci znovu začala věnovat, živé případy nekomentuje.

Na Slovensku ale bude hledat pomoc obtížně. Slovenská policejní jednotka NAKA, která prověřovala hned několik trestních oznámení na Mikláše, je odložila. To poslední v květnu. Listinu mají reportéři k dispozici. Nová vláda premiéra Roberta Fica navíc nyní NAKA, která dosud možné závažné zločiny měla na starosti, ořezala pravomoci. Věci se věnoval také tamní Úřad speciální prokuratury, který Ficova vláda rovnou zrušila.

Značnou část peněz, které lidé do Glocinu poslali, navíc spolkla jeho režie. Desítky procent z vybraných peněz padly na provize stovkám finančních poradců, kteří do Glocinu přiváděli další duše.

„Zběhlí“ poradci Glocinu Čechy nyní na sešlostech po republice k dalším investicím přesvědčují, aby šli do druhého projektu. Tentokrát je nazvaný EVA a nabízí zhodnocení rovnou 21 procent. Vystupuje za něj například Michal Krása, někdejší člen užšího týmu Glocinu, který za něj dříve s reportéry i komunikoval místo Kohoutka.

Investory EVA nabírá na akcích, na nichž dle pozvánek vystupuje i Mikláš. Projekt se snaží přebrat některé obchodníky, kteří lidem zprostředkovali Glocin, ale i zoufalé klienty Glocinu. Mikláš ale odmítá, že by za projektem, jehož vlastníci jsou skryti za kmenovými listy, byl reálně on.

Kohoutkovy útraty

  • Další peníze investorů odtekly přímo z Glocinu. Kohoutek v soudních dokumentech v minulosti tvrdil, že je sice zaměstnaný u firmy Glocin jako manažer, ale že jeho průměrný měsíční příjem činí zhruba 13 tisíc měsíčně. V listinách tehdy uvedl, že prakticky nic nevlastní. Samotná firma Glocin byla napsaná na Kohoutkova syna, který prý otce zaměstnal.
  • Něco jiného ale říká Kohoutkova komunikace s obchodními partnery (včetně Mikláše), kterou mají Seznam Zprávy k dispozici. Ti ho totiž obviňují, že si z balíku peněz strhával více než 150 tisíc eur měsíčně – v dnešním přepočtu téměř čtyři miliony korun. A že jeho výplata byla deset procent z toho.
  • Kohoutek na to Seznam Zprávám řekl, že tyto peníze nevyužíval pro sebe, ale dále investicemi zhodnocoval – například nákupem nemovitostí. Ty však nejsou napsány na Glocin.
  • Loni se pak vyřešily i Kohoutkovy dluhy. Zatímco hlava firmy Glocin od investorů vybírala stamiliony, i po ní samotné zároveň šli exekutoři. Kohoutek dlužil statisíce státu za náklady své vlastní obhajoby v trestních řízeních, ale nesplácel ani úvěry, které si dříve vzal. Největší částku – více než 20 milionů – Kohoutek dlužil ČSOB. A to už od roku 2008, kdy ho soud s dvojicí spolupachatelů uznal vinným z úvěrového podvodu a nařídil mu nahradit bance škodu.
  • Pak ale většina Kohoutkových věřitelů vzala svoje nároky zpět. Desítky milionů nechala ze seznamu škrtnout i ČSOB. Věřitelé to zdůvodňovali buď tím, že dluhy jim za Kohoutka uhradila neznámá osoba, nebo členové Kohoutkovy rodiny. „Mám to štěstí, že mi pomohla moje vlastní rodina v těžké situaci. Tedy prostředky na oddlužení nebyly použity od našich klientů,“ uvedl Kohoutek.
  • Ve Frýdku-Místku rovněž Kohoutek začal v posledních letech budovat dva domy za desítky milionů korun. Loni se jednoho z areálů o rozloze pěti tisíc čtverečních metrů zbavil. Napsaný byl na další britskou firmu, kterou Kohoutek zastupoval. Za devět milionů nemovitost prodala muži z Tachova. Kohoutek ale popírá, že by šlo o bílého koně.
  • Stamiliony korun podle toho, co reportéři zmapovali, Glocin poslal do Švýcarska na vybudování údajné platební instituce, do nemovitostí v Dominikánské republice či do zkrachovalého Našeho finančného družstva ze slovenské Starej Ľubovne. Nakoupil i kryptoměny, například od firmy Xixoio. Její činnost už fakticky ukončil policejní zásah.

Doporučované