Hlavní obsah

Stačily tři měsíce. Exhejtman za ANO, odsouzený za korupci, je opět bezúhonný

Foto: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Jan Krkoška u soudu, u kterého byl odsouzen k zaplacení peněžitého trestu.

Moravskoslezský hejtman za ANO Jan Krkoška byl na konci března odsouzen za účast na uplácení lékařů. Už po třech měsících mu byl trest zahlazen. Teď se na něj musí pohlížet, jako by byl bezúhonný.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Soud uzavřel případ, kvůli němuž byl bývalý politik hnutí ANO Jan Krkoška nucen rezignovat na post hejtmana Moravskoslezského kraje.

Jan Krkoška byl obžalován, že se jako zaměstnanec farmaceutické firmy Interchemia Praha tři roky (mezi lety 2009 až 2012) vědomě spolupodílel na uplácení lékařů, aby předepisovali jejich léky.

Věc se řešila jako účast v organizované zločinecké skupině, Krkoškovi žalobce navrhl podmínku na tři a čtvrt roku. Nakonec byl obžalovaný na konci letošního března odsouzen k peněžitému trestu ve výši 200 tisíc korun. Obvodní soud v Praze 2 to zdůvodnil mimo jiné tím, že Krkoška se k uplácení přiznal.

Na to, že je obžalován z korupce v organizované skupině, se v Krkoškově případě přišlo až těsně přes vynesením rozsudku. Přitom Krkoška už jako obžalovaný přijal funkci hejtmana a vykonával ji od června 2023.

Zahlazeno, a to rychle

Jenže už po čtvrt roce od vynesení rozsudku se na Jana Krkošku musí pohlížet, jako by nebyl nikdy trestán. Okresní soud v Bruntále, v jehož působnosti má trvalé bydliště, mu tento trest na konci června na jeho žádost zahladil.

„Usnesením bylo rozhodnuto, že u odsouzeného se zahlazuje odsouzení rozsudkem Obvodního soudu pro Prahu 2,“ potvrdila Seznam Zprávám předsedkyně okresního soudu Hana Rapušáková.

Krkoška uvedl, že se dál nechtěl zabývat soudy, a proto chtěl všechno rychle ukončit. „Tuhle kapitolu mám uzavřenou a jsem netrestaný člověk. Mám nové cíle a nové výzvy,“ doplnil Krkoška.

I podle vedoucího Katedry trestního práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy Tomáše Gřivny vedl k zahlazení Krkoškova trestu poměrně rychlý proces. „Je to docela rychlé, ale neznám okolnosti,“ uvedl.

Zároveň Tomáš Gřivna doplnil, že zákon připouští možnost, aby bylo o zahlazení rozhodnuto dřív, než uplyne stanovená lhůta - v případě, jako byl Krkoškův případ, je stanovena na jeden rok.

Advokát Lukáš Eichinger vysvětlil, že se tak v obdobných případech, jako byl Krkoškův, stává poté, co je zaplacen peněžitý trest. „Po jeho zaplacení se na pachatele hledí, jako by nebyl odsouzen, tedy dochází k zahlazení odsouzení. Proto pokud bývalý hejtman plně uhradil, má zahlazeno,“ uvedl.

Předsedkyně bruntálského soudu Hana Rapušáková pak napsala, že Krkoškovo odsouzení bylo zahlazeno za podmínek uvedených v trestním zákoníku (viz infobox). Na dotaz, jak soud své rozhodnutí zdůvodnil, ale zatím neodpověděla.

Podmínky zahlazení odsouzení

Trestní zákoník v paragrafu 105 uvádí, za jakých podmínek dochází k zahlazení odsouzení. Konkrétně se v odstavci číslo 3 píše: „Jestliže odsouzený prokázal po výkonu nebo prominutí trestu anebo promlčení jeho výkonu svým velmi dobrým chováním, že se napravil, může soud s přihlédnutím k zájmům chráněným trestním zákonem zahladit odsouzení na žádost odsouzeného nebo toho, kdo je oprávněn nabídnout záruku za dovršení nápravy odsouzeného, i před uplynutím doby uvedené v odstavci 1.“

Zájezdy, nafta, benzin

Státní zástupce v obžalobě na Krkošku uvedl, že úplatky, které s dalšími lidmi poskytoval lékařům, nebyly jen peníze v hotovosti.

Upláceným lékařům se také nabíjely CCS karty na pohonné hmoty, platily se zahraniční zájezdy nebo víkendové pobyty.

Celkově během čtyř let měli doktoři zinkasovat na úplatcích přes 16,5 milionu korun. Žalobce konkrétně Krkoškovi přičetl, že se spolupodílel na předání zhruba 850 tisíc korun.

Jan Krkoška se u hlavního líčení k trestné činnosti už blíže nevyjádřil. Při výslechu na policii však řekl, že netušil, že se bude něco takového ve farmaceutické firmě dít. „Je otcem dvou dětí a jeho primárním cílem bylo vzdělávat se, jednak prestiž a jednak vydělat nějakou odměnu, aby děti měly co jíst,“ citovala obžaloba z výslechu Krkošky na policii.

Jan Krkoška po odsouzení a poté, co se případ dostal na veřejnost, odešel z politiky. Rezignoval na post hejtmana Moravskoslezského kraje, radního Krnova a opustil také hnutí ANO.

Doporučované