Hlavní obsah

Stačila záruka příbuzného, slib a dohled. A obviněného z plánu na vraždu pustili

Foto: Seznam Zprávy

Policie podezřívá Michala Ticháčka z plánování vražd.

Podle trestní sazby mu hrozí až výjimečný trest. Přesto zhruba po třech měsících pustili z vazby muže, který – jak tvrdí policie – plánoval nájemnou vraždu. Jenže teď je podezřelý, že na svobodě plánoval další dvě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Realitního makléře a pornoherce Michala Ticháčka zatkli letos v lednu s podezřením, že plánoval vraždu. A i když se přiznal a pro tento trestný čin stanoví trestní zákon sazbu od 15 let nebo i výjimečný trest, za čtvrt roku byl propuštěn jako obviněný na svobodu.

Za další necelé tři měsíce je ve vazbě znovu. Jak zkraje týdne napsaly Seznam Zprávy, policie ho nově podezírá, že na svobodě plánoval další dvě vraždy.

Jak se stalo, že byl z vazby vůbec propuštěn?

Podle zjištění redakce k verdiktu o propuštění stačilo pražskému městskému státnímu zástupci Vladimíru Pazourkovi, aby Ticháček podepsal písemný slib, že povede řádný život a že se za něho ještě k tomu zaručila důvěryhodná osoba.

Tou je dvaasedmdesátiletý Antonín Kučera, který je mimo jiné šéfem správní rady litoměřického soukromého institutu manažerské ekonomie. Motivaci, proč se za Ticháčka zaručil, ale neřekl. „Nebudu to vůbec komentovat,“ uvedl na dotaz reportéra.

Z usnesení, na jehož základě byl Ticháček z vazby propuštěn a které Seznam Zprávy získaly, však plyne, že záruka byla k propuštění důležitá.

„Státní zástupce přijal jak nabízenou záruku za další chování obviněného, nabídnutou osobou z jeho širší rodiny, kterou považuje za osobu důvěryhodnou, schopnou příznivě s ohledem na své zkušenosti a osobní vztah k obviněnému ovlivnit jeho další chování,“ napsal žalobce Pazourek do dokumentu.

Ze žalobcova usnesení také plyne, že se propuštěný obviněný musí jednou za 14 dní hlásit u probačního úředníka a že nesmí odjet z Česka. Musel také z rozhodnutí žalobce odevzdat cestovní pas.

Přesto když byl Ticháček zadržen kvůli podezření z plánování vražd podruhé, vrátil se právě z dovolené v Itálii, kam odjel opět se svolením žalobce.

„Vycestovat do zahraniční bylo obviněnému povoleno k jeho žádosti v přesně stanoveném termínu,“ potvrdil mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Nyní byl Ticháček zatčen, protože je podle policistů podezřelý z toho, že chtěl zlikvidovat dva muže, kteří v případu jeho první nájemné vraždy vypovídali jako svědci.

„Obviněný muž skončil ve vazbě ze dvou důvodů, a to kvůli možnému ovlivňování svědků a také kvůli hrozbě, že by mohl pokračovat v trestné činnosti,“ řekla Seznam Zprávám Jana Humeni, mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 8, který o druhé vazbě pro Ticháčka rozhodl.

Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala však navzdory druhému zadržení Ticháčka odmítá, že by žalobce Pazourek pochybil. Říká, že k propuštění Ticháčka z vazby byly zákonné důvody.

„U jednoho z obviněných došlo v průběhu trestního řízení k oslabení či odpadnutí vazebního důvodu. Z uvedeného důvodu byl obviněný v souladu se zákonem propuštěn z vazby na svobodu,“ uvedl Cimbala.

Ticháček s rozhodnutím soudu o své druhé vazbě podle mluvčí nesouhlasil a podal proti němu stížnost. Jeho advokát Vladimír Vaněk však nechtěl sdělit podrobnosti. Případ svého klienta nechtěl komentovat. „Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ prohlásil Vaněk.

K případu první nájemné vraždy se Ticháček přiznal. Plánování dalších dvou však odmítl. „V opilosti jsem řekl, že by zasloužili dostat do držky oba, ale nikdy jsem to nemyslel vážně,“ tvrdil při výslechu na policii.

Zda nyní zůstane Ticháček ve vazbě, než policie případ uzavře a bude případně podána obžaloba, není jasné. „Podrobnější informace nelze s ohledem na neveřejnost přípravného řízení k věci sdělit,“ doplnil mluvčí Cimbala.

Doporučované