Hlavní obsah

Spor o ředitele VZP. Piráti navrhli nový způsob, jak vybrat nástupce Kabátka

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Současný šéf VZP Zdeněk Kabátek.

Zástupci dvou vládních stran ve správní radě největší zdravotní pojišťovny VZP chtějí změnit pravidla pro výběr jejího ředitele.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) bude řešit spor o to, jak má být vybrán její nový ředitel.

Tomu nynějšímu, Zdeňku Kabátkovi, končí letos na podzim čtyřleté funkční období a zástupci Pirátů ve správní radě VZP navrhli, aby se poté šéf asi nejvlivnější zdravotní instituce, hospodařící zhruba s 290 miliardami korun, vybral jinak než dosud. A to v otevřeném výběrovém řízení, kam by se mohl přihlásit kdokoliv. Dosud to bylo tak, že kandidáty na ředitele navrhovali členové správní rady, která pak o výběru hlasovala.

„Vize otevřeného výběrového řízení, kterou navrhujeme, by umožnila transparentní vstup možných kandidátů na ředitele,“ uvedla lékařka a členka správní rady Bára Malíková (za Piráty), která zmíněný návrh podala.

Podporu má ve správní radě VZP i u zástupců hnutí STAN. „Osobně jsem pro transparentní výběrové řízení na tuto pozici, aby se správní rada mohla se vší relevantností a nabídkou rozhodnout,“ napsala místopředsedkyně správní rady Michaela Matoušková, která je také starostkou obce Řečany nad Labem.

„Chceme, aby VZP měla nejlepší možné vedení s jasnou vizí, a nechceme jenom prodlužovat mandát bez šance zvážit jiné kandidáty. A ty nechceme mít pouze profiltrované politickými kluby,“ uvedl člen správní rady a zakladatel serveru Hlídač státu Michal Bláha s narážkou na to, že dosavadní způsob výběru ovlivňují politické strany, které do správní rady nominují své zástupce.

Jenže Piráti a Starostové mají ve správní radě jen šest hlasů ze 30. A většina zbývajících členů správní rady nejspíš návrh na výběrové řízení nepodporuje.

Třeba předseda správní rady a lidovecký poslanec Tom Philipp a další členové – senátor Roman Kraus (ODS), poslanec Kamal Farhan (ANO) a lékař Ferdinand Polák (ODS) – se přiklánějí k tomu, aby se ředitel vybíral podle stávajících pravidel.

Tedy že každý její člen může navrhnout jméno svého kandidáta. „O každém se hlasuje,“ uvedl Kraus, který sám podle svých slov podporuje to, aby v čele VZP pokračoval Zdeněk Kabátek.

Místopředseda správní rady Miroslav Kalousek (TOP 09) pak řekl, že by se o materiálu Pirátů nemělo v pondělí vůbec debatovat. Podle něho byl podán v rozporu s jednacím řádem – nepředložili ho s dostatečným časovým předstihem a ani přes sekretariát pojišťovny.

Jak se letos daří VZP?

Všeobecná zdravotní pojišťovna byla letos do konce května podle své mluvčí Viktorie Plívové v deficitu okolo 3,7 miliardy korun. Do konce roku by se měl ještě zvýšit, a to zhruba na pět miliard korun. „Deficit je tedy plánovaný, způsobený objemem hrazených zdravotních služeb pojišťovnou,“ uvedla Plívová.

Podle některých členů správní rady, s nimiž Seznam Zprávy mluvily, je však také možné, že se bude v pondělí rovnou hlasovat o prodloužení mandátu pro nynějšího ředitele Zdeňka Kabátka o další čtyři roky. „Nechám na diskuzi členů správní rady a na hlasování, k jakému postupu se rozhodnou,“ připustil nepřímo tuto možnost předseda správní rady Tom Philipp.

V případě, že se v pondělí bude o prodloužení Kabátkova mandátu hlasovat, bude třeba zmíněná členka Malíková proti. „A to primárně z důvodu, že rozhodování o tak důležité pozici, jako je ředitel VZP, se má dít na podkladě nějakého předem známého časového rámce,“ uvedla Malíková.

V čele Všeobecné zdravotní pojišťovny je Zdeněk Kabátek od prosince 2012. Zatím má v čele největší tuzemské zdravotní pojišťovny silnou pozici. Pouze v lednu 2021, kdy se nechal přednostně očkovat proti covidu, ho tehdejší ministr Jan Blatný vyzval, aby vyvodil důsledky. Jenže šéf VZP rezignovat odmítl a poté ho podržela správní rada.

Ředitel VZP, jak Seznam Zprávy popsaly, má v současné době plat ve výši 355 tisíc. Pro srovnání: Plat prezidenta Petra Pavla je okolo 341 tisíc měsíčně a premiér Petr Fiala pobírá zhruba 274 tisíc. Kabátek ke zmíněnému platu letos dostal navíc odměnu ve výši 1 810 500 korun.

Doporučované