Hlavní obsah

Specialita českého boje s úplatkářstvím? Bezúhonný korupčník

Radek Kedroň
Zástupce šéfredaktora pro investigativu a podcasty
Foto: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Z pohledu zákona je nyní exhejtman Jan Krkoška opět bezúhonný. Stačily k tomu rekordní tři měsíce.

Tento týden jsme popsali dva případy, které ilustrují úskalí alternativních trestů v českém podání. Protagonistou prvního příběhu je bývalý moravskoslezský hejtman Krkoška, ve druhém figuruje neznámý podvodník jménem Jan Výmola.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém každý pátek reportéři z našeho investigativního týmu shrnují podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu. Pokud vás newsletter zaujme, přihlaste se k odběru!

Díky péči mých kolegů se o exhejtmanovi Janu Krkoškovi ví, že uplácel. A ve velkém. Ale nemuselo to tak nutně být. Krkoška byl obžalován za to, že ještě jako zaměstnanec farmaceutické firmy uplácel lékaře, aby předepisovali jejich léky. Případ dospěl k soudu už v roce 2021, ale na rozsudek se čekalo až do března letošního roku. A to překvapivě bez jakéhokoliv mediálního zájmu.

Věc se původně řešila jako účast v organizované zločinecké skupině. Krkoškovi se úspěšně dařilo rozsudek oddalovat, až byl souzen samostatně. Nutno přiznat, že jsme doteď nezjistili, proč byl z korupční skupiny vyňat. Nejspíš ale i díky téhle zastřené operaci unikl Krkoškův problém se zákonem novinářskému zájmu. Náš investigativní tým se o jeho procesu dozvěděl až týden před samotným jednáním. Anonymní upozornění dorazilo ve stejnou dobu i do regionálních deníků.

Žalobce mu u soudu, který se rázem ocitl na titulních stránkách novin, navrhoval podmínku na tři a čtvrt roku. Krkoška se ale k uplácení přiznal, byť tvrdil, že se jen snažil „uživit děti“. Soud mu tak nakonec navrhovaný trest ještě snížil a sáhl po alternativě – uložil mu peněžitý trest ve výši 200 tisíc korun. Hejtman s vyvozením politické odpovědnosti otálel do poslední chvíle. Po pravomocném rozsudku mu ale nezbylo, aby rezignoval na funkci a opustil i ANO.

Až potud je to víceméně známý příběh. Kolega Radek Nohl si ale v soudních registrech tento týden všiml, že jméno Krkoška se tam objevilo znova. Tentokrát šlo o zrychlený výmaz, který expolitikovi umožnil právě onen alternativní, finanční trest. Z pohledu zákona je tak nyní Krkoška opět bezúhonný. Stačily k tomu rekordní tři měsíce.

Vlastně je i otázkou, jak o něm psát. Očištěný korupčník? To zní, jako by se původní obvinění neprokázala a on by od soudu odcházel jako nevinný. Co takhle bezúhonný korupčník? To je přiléhavější, ale stejně absurdní.

Příběh podvodníka Jana Výmoly, který dokáže třikrát prodat neexistující ferrari či činžovní dům, co mu nepatří, je ještě vrstevnatější.

Přestože byl od roku 1997 šestkrát odsouzen, stále uniká vězení a spouští jeden pochybný byznys za druhým. Soudy opakovaně přijímají jeho obhajobu, že má jen smůlu na obchodní partnery, že se polepšil a pomůže ty pravé kriminálníky usvědčit. A díky dohodě o vině a trestu – mezi bílými límečky aktuálně nejskloňovanějším alternativním trestem – odchází ze soudních síních jen s podmínkami. Jak přesně kličkuje mezi rozsudky, rozkryl a popsal kolega Lukáš Valášek.

Ani Výmola zrovna nesrší nadšením, že jsme jeho případ vytáhli na světlo. A to mu přitom nejde o žádnou politickou kariéru jako bezúhonnému korupčníkovi Krkoškovi. I jemu kličkovaná málem vyšla. Kdyby se mu na začátku podařilo případ utajit před novináři, mohl být stále hejtmanem. A co víc – měl by teď čistý štít a už by nikdo nikdy nedohledal, že se podílel na organizovaném korumpování lékařského stavu.

Klidně by se v dalších volbách mohl postavit do čela kandidátky jakéhokoliv protikorupčního hnutí. Kvalifikaci i čistý trestní rejstřík na to má.

Co jsme také zjistili

Slopné: Obnova nebude. Na začátku týdne zhatil zlínský soud naděje dvou mužů odsouzených za brutální vraždu seniora ve Slopném – zamítl jejich žádost o obnovu procesu. Pokud nás sledujete, víte, že jsme v případu našli řadu nesrovnalostí. Důkladné shrnutí projednávané obnovy najdete ve středeční epizodě podcastu 5:59.

Etika vs. Hynek. Posun se odehrál i v dalším případu, který jsme otevřeli na stránkách Seznam Zpráv. Na začátku roku jsme upozornili, že jméno reportéra České televize Jiřího Hynka figuruje ve spise ke kauze IKEM. Etický panel veřejnoprávní televize nyní konstatoval, že Hynek porušil kodex.

Odsouzený Putinův pašerák. Vladimir Lichutin je prvním, kdo byl v Česku pravomocně odsouzen za porušení protiruských sankcí. Teplický podnikatel ruského původu se v květnu 2022 pokusil skrytě vyvézt do Ruska tři luxusní automobily Mercedes-Benz, Audi a BMW. Teď za to dostal trest.

Chybičky a majetky politiků. Radek Nohl pokračoval v prověrce majetkových přiznání politiků. Zjistil, že senátor Raduan Nwelati nejspíše už podvanácté porušil zákon. Další senátor Petr Štepánek pak tvrdí, že oznámení do registru nahrál. Dostupné ale není. Prý se „chybička vloudila“. Mezi hříšníky je i ministr Marek Výborný, který nepřiznal byt. Porušil tak zákon. Trestu však unikne. Proč, to vysvětluje další článek ze série o majetcích politiků.

Zpackaná operace? Pětiletá Jasmína má trvalé následky po sporné operaci srdce. Její rodiče se soudí s Fakultní nemocnicí Motol o 22 milionů. Holčička nechodí, nedokáže kousat jídlo a má poškozené ledviny. Příběh zrekonstruoval kolega Vojta Blažek.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Doporučované