Hlavní obsah

Soudkyně pomohla partnerovi z vazby. Ministr Blažek se jí zastal

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Známý exekutor Igor Ivanko obviněný za machinace v řádu milionů se dostal z vazby i proto, že se za něj zaručila soudkyně Dáša Vítková, která je jeho partnerkou. Senátorka Hana Kordová Marvanová to zpochybnila.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se zastal soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 3 Dáši Vítkové. Jejím případem se zabýval poté, co se něj obrátila senátora Hana Kordová Marvanová (zvolena za lidovce, ODS a TOP 09).

Marvanová zpochybnila, za jakých okolností byl z vazby propuštěn obviněný exekutor Igor Ivanko, který je podezřelý z toho, že systematicky nevyplácel peníze získané od dlužníků. A také proto, že tyto finanční prostředky neodděloval od svých vlastních příjmů.

Po obvinění byl vzat do vazby, ale zhruba po měsíci byl volný. Záruku potřebnou k propuštění mu dala právě jeho partnerka - soudkyně Dáša Vítková.

Senátorka Marvanová zpochybnila, že si soudkyně Vítková pořídila v minulosti automobil od firmy, která zajišťovala exekutorskému úřadu obviněného Igora Ivanka správu vozového parku. A také to, že jezdila na luxusní dovolené se svým dlouholetým partnerem.

„Vyvolává to dojem, že soudkyně jako osoba blízká mohla trávit dovolenou či další aktivity právě za prostředky svého partnera exekutora Ivanka, které byly zpronevěřeny v rámci trestné činnosti, z níž je obviněn,“ uvedl Marvanová v podnětu, s nímž se na ministra Blažka obrátila.

„Mohlo dojít ze strany soudkyně k narušení důstojnosti soudcovské funkce nebo k ohrožení důvěry v nezávislé, nestranné, odborné a spravedlivé rozhodování soudů,“ doplnila.

Blažek v odpovědi, kterou Marvanové poslal a kterou Seznam Zprávy získaly, na obhajobu soudkyně uvedl, že se nezjistilo, že by měla něco společného s Ivankovým případem.

„K osobě poskytující záruky nebyly zjištěny ke dni rozhodování poznatky, že by se jakkoli podílela na páchání trestné činnosti svého partnera nebo čerpala výnosy z jeho trestné činnosti,“ uvedl Blažek v dopise pro senátorku Marvanovou.

Doplnil také, že Vítková podle jeho názoru důstojnost a a nezávislost jako soudkyně neohrozila. „Společné dovolené a užívání osobního automobilu nezakládají pochybnosti o integritě zaručující se osoby,“ napsal dále Blažek.

Připomněl také, že Ivanko má po propuštění z vazby stanoveny podmínky: nesmí vycestovat do zahraničí a je pod pravidelným dohledem probačního úředníka.

Senátorka Marvanová však i po Blažkově odpovědi trvá na tom, že počínání soudkyně nebylo vhodné.

„Pan exekutor zneužil podle policie svoji pravomoc, která mu byla státem svěřena, a paní soudkyně mu pak pomáhá z vazby,“ řekla. Dále uvedla, že se na ministra Blažka obrátí ještě jednou. „Není to úplně běžný případ,“ doplnila.

Exekutoru Ivankovi za trestné činy, z nichž je stíhán policií, hrozí v případě odsouzení od pěti do dvanácti let vězení.

Vedle obvinění mu navíc policie zajistila také jeho pozemky. Více než 6,5 hektaru půdy u Mokrovrat na Příbramsku mu přitom stihli policisté zablokovat jen krátce před tím, než Ivanko tento majetek zastavil. A to firmě Seminole Corp, od které si předtím Ivanko půjčil částku v jednotkách milionů korun.

Doporučované