Hlavní obsah

Soudce, který získával domy z exekucí, porušil zákon. Trestu ale unikne

Foto: Seznam Zprávy

Nejdřív se dražeb účastnil i sám soudce Radomír Koudela (na snímku), posléze už pouze jeho žena a bratr.

Ministerstvo spravedlnosti potvrdilo zjištění Seznam Zpráv. Soudce Radomír Koudela získáváním domů v exekučních dražbách porušil zákon. Dle ministerstva je to ale promlčeno. Trestat soudce nebude ani za vulgární slova k novinářům.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Seznam Zprávy při tříměsíční investigaci rozkryly, jak se vlivný zlínský soudce Radomír Koudela nelegálně dostal k nemovitostem v exekučních dražbách, do kterých jejich obyvatelé spadli třeba jen kvůli několikatisícovým dluhům.

Ve dvou případech vydražil majetek sám Koudela, což má ale jako soudce zákonem zakázané, aby se tak vyloučilo podezření, že soudci zneužívají informace, k nimž se dostanou díky svému úřadu.

Že se Koudela dostal k vydraženému majetku nezákonně, nyní potvrdil závěr Ministerstva spravedlnosti. „Ministerstvo dospělo k závěru, že JUDr. Koudela svou účastí na dražbě porušil zákaz stanovený zákonem, tedy že jako dražitelé nesmí vystupovat soudci. V tomto jednání ministerstvo spatřuje kárné provinění,“ napsal Seznam Zprávám mluvčí resortu spravedlnosti Michal Pleskot.

Dodal ale, že Koudela potrestán nebude. „Úvahy o užití kárné pravomoci jsou však v současné době bohužel bezpředmětné, neboť ve vztahu k tomuto skutku již uplynula tříletá objektivní lhůta k podání návrhu na zahájení kárného řízení (k jednání došlo v letech 2012 a 2013 a nebylo zjištěno, že by se od té doby dražeb dál osobně účastnil), tudíž odpovědnost za kárné provinění zanikla,“ upřesnil Pleskot.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek tak podle něj své kárné pravomoci nemohl využít.

Úřad však kromě účasti Koudely v dražbách řešil i jeho vulgární výroky k novinářům. „Takovou s**čku jsem už dlouho neslyšel,“ uvedl v telefonickém rozhovoru s reportéry Seznam Zpráv muž, který dle kodexu nesmí snižovat vážnost soudcovského stavu.

Koudelu rozezlilo, když reportéři popsali, že spolu se svou rodinou získal v aukcích přes dvě desítky nemovitostí.

Ministerstvo se nyní usneslo, že ani takové výroky trestat nebude. „Ministerstvo dospělo k závěru, že vyjádření sama o sobě bez dalšího nenaplňují svou intenzitou skutkovou podstatu kárného provinění,“ napsal ke Koudelovu vulgárnímu vystupování Seznam Zprávám mluvčí resortu spravedlnosti Michal Pleskot.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Seznam Zprávy ovšem popsaly i to, že v dalších letech se místo soudce Koudely dražeb účastnila jeho žena (jinak asistentka ve škole) či bratr. Sám Koudela ovšem následně s nájemníky či bývalými majiteli jednal jako vlastník.

Koudelová například vlastní vybydlené stavení bez vody a elektřiny, kde si nájemníci svítí čelovkami.

V dalším případě Koudelová vydražila dům na dvoře jiného stavení a původní majitelé tvrdí, že jim Koudela vyhrožoval zastřelením psa a tím, že je soudce. On to důrazně popírá.

„Ve skutku by bylo možno v případě jeho prokázání rovněž spatřovat kárné provinění soudce. Nicméně vzhledem k tomu, že se incident odehrál v roce 2015, je naprosto zřejmé, že již uplynula tříletá objektivní lhůta k podání návrhu na zahájení kárného řízení, tedy odpovědnost za kárné provinění zanikla,“ reagovalo ministerstvo.

Dražby nejbližších příbuzných

Svou aktivitu při správě manželčiných nemovitostí Koudela hájil tím, že mu manželka dala plnou moc a on jí jen pomáhá s jejím podnikáním. „Zákonná úprava nezakazuje účast manželů, manželek a ani blízkých příbuzných soudců na dražbách. Nebylo ani najisto prokázáno, že by JUDr. Koudela ovlivňoval nebo narušoval průběh a výsledek dražeb (například získáváním interních informací o dražbách),“ vyjadřuje se k tomu ministerstvo.

Reportéři předtím popsali také další případ z roku 2004. Tehdy pořádal Koudelův kolega soudní dražbu hotelu a nemovitost si v ní rozdělili nejbližší příbuzní obou soudců.

„Předseda mu domluví“

Jak rodinný byznys Koudelových, tak vulgární prohlášení k novinářům se ministerstvo dle svého vyjádření rozhodlo vyřešit domluvou.

„Předseda Krajského soudu v Brně byl ministrem spravedlnosti požádán, aby celý případ se soudcem JUDr. Koudelou osobně projednal s důrazným apelem na to, aby se soudce v budoucnu takového jednání nebo chování, v němž by mohlo být spatřováno narušení důstojnosti soudcovské funkce nebo ohrožení důvěry v nezávislé, nestranné, odborné a spravedlivé rozhodování, vyvaroval, a to i v osobním životě,“ dodal mluvčí ministerstva Pleskot.

Tři soudcovy otočky

  • Soudce Radomír Koudela nejprve úplně odmítal, že by zákaz účasti v exekučních dražbách někdy překročil. „Chci zdůraznit, že jsem se nikdy nezúčastnil dražby v době, kdy soudci měli takovou činnost zakázanou,“ uvedl v písemném prohlášení.
  • Po konfrontaci s konkrétními případy porušení paragrafů přiznal. „Nikdy jsem nekonal činnost, o které bych věděl, že není soudci dovolena,“ prohlašoval najednou. „Bohužel těch zákonů už je tolik, že málokterý právník zná i všechny ty zákony ze své oblasti,“ uvedl soudce s tím, že on je specialista na trestní právo nebo že množství zákonů je „liják, který nás posléze všechny utopí“.
  • Poté, co text o jeho případu vyšel a věc začalo řešit vedení Krajského soudu v Brně, přitom tvrdil, že podle jeho odborného výkladu (v rozporu s výkladem exekutorské komory či předsedy soudcovské unie) se exekučních dražeb účastnit mohl, protože podle jeho právního názoru omezení pro soudce v dražbách podle exekučního řádu aplikovat nelze. A Seznam Zprávám navrhoval, ať se mu omluví.

Ministr Blažek ale obratem rozporoval, že by s předsedou chtěl řešit slovní útoky na novináře.„Pokud jde o slovník k novinářům, ať se obrátí třeba na Soudcovskou unii či předsedu soudu. My arbitra nedělejme,“ napsal ministr spravedlnosti v e-mailu, mezi jehož adresáty byli i reportéři.

„Bez znalosti celé komunikace novinářů se jmenovaným soudcem a jeho stanoviska není správné, aby ministerstvo kohokoli veřejně hodnotilo, a už vůbec ne lacině ostouzelo,“ dodal ministr. Jeho resort nicméně Seznam Zprávy o žádné podklady ke komunikaci se soudcem Koudelou nepožádal.

Předseda Krajského soudu v Brně Milan Čečotka prostřednictvím své mluvčí Kláry Belkovové sdělil, že s Koudelou se 27. srpna setká a závěry ministerstva s ním osobně probere. Stejně jako ministerstvo i brněnský soud dospěl k závěru, že Koudelu kárně žalovat nelze. „Něco již bylo promlčeno, u jiných věcí nebyl shledán důvod,“ upřesnila redakci Belkovová.

Sám Koudela se k tomu, že ministerstvo potvrdilo porušení zákona, nevyjádřil. Na telefonáty, SMS zprávy ani zaslaný e-mail nereagoval.

Radomír Koudela (60)

  • V roce 1988 nastoupil na pozici soudce Okresního soudu ve Vsetíně.
  • V roce 2008 se stal soudcem Krajského soudu v Brně – pobočka Zlín. Tam působí dodnes.
  • Radomír Koudela v průběhu své kariéry rozhodoval nejvážnější kauzy regionu:
  • V roce 2013 poslal se svým senátem na deset let do vězení vlivného člena slovenského podsvětí Miroslava Masláka. Verdikt potvrdil i olomoucký vrchní soud. Proces provázela nejpřísnější bezpečnostní opatření – včetně ozbrojené eskorty o desítkách policistů a policejního vrtulníku, který na Maslákův vůz při převozech z vazby na soudní přelíčení dohlížel.
  • O rok později, tedy v roce 2014, Koudela udělil se svým senátem nepravomocné doživotní tresty Tomáši Křepelovi a Rudolfu Fianovi – hlavním míchačům v metanolové kauze. Vrchní soud v Olomouci Koudelův rozsudek v těchto případech potvrdil, u dalších odsouzených ale odvolací soud původní tresty výrazně snížil.
  • Rovněž v roce 2014 Koudela udělil výjimečné tresty mladíkům Davidu Šimonovi a Maroši Straňákovi za vraždu důchodce, ke které došlo v roce 2011 v obci Slopné na Zlínsku. Oba odsouzení svou vinu dodnes popírají. Koudela se senátem je odsoudil na základě pachových stop a výpovědi dvou kriminálníků.
  • O případu loni Seznam Zprávy natočily šestidílný podcast Slopné: Kdo je vrah? Na základě důkazů předložených redakcí u krajského zlínského soudu půl roku probíhalo řízení o možné obnově procesu. Soud případ nakonec otevřít odmítl. Jeho usnesení je nepravomocné.

Doporučované