Hlavní obsah

Soudce, který týral a křivě obvinil partnerku, nechá ministr soudit dál

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Soudce Roman Švaňhal narušil důvěru v českou justici, říkají dva bývalí ústavní soudci. Jelikož byl Švaňhal, byť nepravomocně, odsouzen, nabízí se podle nich, aby byl dočasně zproštěn funkce. Ministerstvo k tomu teď nepřistoupí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) dočasně nezprostí funkce žďárského soudce Romana Švaňhala, jehož případ Seznam Zprávy mapují v podcastové investigativní sérii Spravedlnost tyrana.

Švaňhala dva soudy odsoudily za to, že týral svou partnerku. Nejvyšší soud ho poté zprostil, jenže nezpochybnil, že Švaňhal svou partnerku bil a týral. Podle jeho názoru nešlo o trestný čin, ale o přestupek. Minulý týden byl navíc odsouzen za to, že svou tehdejší partnerku křivě obvinil.

Navzdory tomuto zatím nepravomocnému rozsudku však Ministerstvo spravedlnosti neuvažuje, že by Švaňhala dočasně postavilo mimo službu tak, že by nemohl soudit. Zdůvodňuje to mimo jiné tím, že trestní stíhání v této souvislosti probíhá již několik let.

„Účelem dočasného zproštění je totiž okamžité zamezení výkonu funkce osobě, která je trestně stíhaná a u níž pokračování ve funkci představuje riziko ohrožení důvěry veřejnosti v nezávislost a nestrannost soudnictví,“ napsal Seznam Zprávám mluvčí Ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

„Dočasné zproštění nyní by bylo problematické právě s ohledem na časové hledisko a v rámci případné revize správními soudy by takové rozhodnutí mohlo být s velkou pravděpodobností zrušeno,“ doplnil Řepka. Podle něho však bude ministerstvo tento případ sledovat a počká na pravomocný rozsudek.

Poslechněte si první díl série:

Švaňhala začala policie stíhat za křivé obvinění v září 2020. Tedy v době, kdy už byl kvůli týrání partnerky dočasně postaven mimo službu. Jenže policisté poté trestní stíhání za křivé obvinění pozastavili a vyšetřování obnovili až po zmíněném rozhodnutí Nejvyššího soudu. Poté už postaven mimo službu nebyl.

Na rozdíl od ministerstva si dva oslovení bývalí ústavní soudci Tomáš Lichovník a Vlasta Formánková myslí opak. Mimo jiné říkají, že soudce Švaňhal narušil důvěru v tuzemskou justici, a nabízí se, aby byl dočasně zproštěn funkce.

Foto: Seznam Zprávy

Soudce Roman Švaňhal a jeho advokátka Lucie Hrdá na soudu v Třebíči, který Švaňhala odsoudil za křivé obvinění.

„Jedná se tady o úmyslný trestný čin, takže se dočasné zproštění nabízí,“ řekl Seznam Zprávám Lichovník. „Všichni usilujeme o důvěru v justici, bez důvěry v justici, nemůže justice fungovat. Já si myslím, že tento případ narušuje tu důvěru,“ prohlásila Formánková. Oba ale navíc připomněli, že právě ministr spravedlnosti je tím, kdo může soudce dočasně zprostit funkce.

Podle prezidenta Soudcovské unie Libora Vávry je pro ministra takové rozhodnutí složitější, když soudce není obviněn přímo za to, že pochybil ve své funkci. V tomto případě jde - jak bylo zmíněno - o to, že je soudce Švaňhal trestně stíhán, protože křivě obvinil svou bývalou partnerku z toho, že to byla ona, kdo ho týral, a navíc se mu podle něj vloupala do domu. Jenže policie zjistila, že si to vymyslel.

„Já si dokážu představit, že pro ministra není někdy snadné tohle rozhodnutí. Na rozdíl od situací, kdy je ten soudce podezřelý z toho, že se nekale choval přímo v té své funkci. Tam si myslím, že by měl mít přednost ten tvrdý postup,“ uvedl Vávra.

Poslechněte si druhý díl série:

Soudce Švaňhal se proti rozsudku, podle něhož byl za křivé obvinění odsouzen k zaplacení peněžitého trestu, odvolal, a tak se případem bude zabývat krajský soud. Při svém odchodu ze soudní síně minulý týden se odmítl k rozsudku vyjádřit. „Nezlobte se, nebudu to komentovat,“ řekl na místě reportérovi Seznam Zpráv a odešel.

Soudit tak může nyní dál, i když se před soudem bránil tím, že není psychicky zdráv. Tvrdil, že potřebuje psychiatrickou léčbu, medikaci, protože trpí posttraumatickým stresovým syndromem. V jiné části sporu pak řekl, že není schopen v důsledku psychiatrického stavu číst rozsudky.

Ministerstvo by se kvůli tomu mohlo obrátit na Nejvyšší správní soud, který by si nechal objednat posudek, v němž by znalec zdravotní stav Romana Švaňhala posoudil. Tedy zda je skutečně tento soudce psychicky nemocný. Na dotazy Seznam Zpráv, zda to udělá a na soud se obrátí, však ministerstvo neodpovědělo.

Foto: Seznam Zprávy

Soudce Roman Švaňhal.

Někdejší předseda soudu ve Žďáru nad Sázavou Roman Švaňhal bil, týral a křivě obvinil svoji partnerku. Od soudu odešel s trestem, přesto o talár nepřišel a dál soudí. Jak je to v české justici možné?

Doporučované