Hlavní obsah

Obří korupční kauza: obžalovaný soudce je nemocný. Už pošesté

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Bývalý soudce Zdeněk Sovák může teoreticky dostat u soudu až 12 let vězení.

Proces se Zdeňkem Sovákem museli přerušit. Bývalého vrchního soudce obžalovaného z korupce ráno odvezla záchranka. Proces kvůli zdraví dvou hlavních aktérů ještě ani pořádně nezačal.

Článek

Další kolo procesu s bývalým soudcem Zdeňkem Sovákem trvalo v úterý jen pár minut. Výsledek: odročeno, protože oba hlavní aktéři, Sovák a jeho pobočník Milan Bíba, obžalovaní kvůli údajnému stopadesátimilionovému úplatku, jsou nemocní.

Sovák podle svého obhájce ráno krvácel, upadl a odvezla ho záchranka. Bíba zase poslal k soudu lékařskou zprávu, že má zápal plic. „Nedoporučuji účast na soudním jednání,“ stálo ve zprávě od lékaře.

A protože ani jeden z obžalovaných nedal souhlas s tím, aby se jednalo bez nich, musel soudce Libor Holý jednání odročit.

„Snažili jsme se s klientem domluvit, ale má velmi vysoké teploty – kolem 39 stupňů. A v podstatě nechápal, co mu vysvětluji,“ vysvětlila u soudu Bíbova advokátka Lenka Hnilicová.

Od jarního zahájení procesu je to už pošesté, co se muselo takhle přerušovat, aniž se soudní líčení pořádně rozběhlo. Většinou kvůli tomu, že čtyřiašedesátiletému kardiakovi Bíbovi nebo čtyřiasedmdesátiletému Sovákovi, trpícímu chorobou ledvin, udělalo špatně. A musela k soudu přijet záchranka.

Sovák s Bíbou stačili pouze při srpnovém jednání stručně říct, že se cítí nevinní. Dál –⁠⁠ tedy například k výslechům dalších obžalovaných a svědků –⁠⁠ se soudce Holý neměl šanci dostat. Protože Bíba o chvíli později požádal, aby mu zavolali lékařskou pomoc.

Peníze za příznivý trest, říká obžaloba

Sovák je obžalovaný, že chtěl získat úplatek 150 milionů korun od stavební společnosti Metrostav. Za to, že ji uchrání od přísného trestu v jiné korupční kauze.

Sovák měl podle obžaloby zařídit příznivý rozsudek, jeho spoluobžalovaný kamarád Milan Bíba pak vše dojednat se stavební firmou.

Sovák s Bíbou jsou v hlavní části kauzy obžalováni z toho, že plánovali, jak ze stavební společnosti Metrostav vytáhnout až 150 milionů na úplatcích. V tom jim podle závěrů policie pomáhal i soukromý detektiv Robert Plevač, který je rovněž mezi obžalovanými.

Metrostav dostal v roce 2022 nepravomocný trest za korupci v kauze středočeského hejtmana Davida Ratha: dvouletý zákaz ucházet se o veřejné zakázky, čímž by největší stavební firma v zemi přišla na tržbách o desítky miliard.

O odvolání rozhodoval Vrchní soud v Praze, kde Sovák působil. Podle obžaloby chtěl Sovák buď přihrát kauzu svému senátu, nebo zařídit, aby ji dostal nějaký spřátelený soudce. A následně Metrostavu zrušit nepříjemný zákaz zakázek a nahradit ho pouze vysokou pokutou.

Soudce: Nevím, pil jsem

Metrostav ani jeho manažeři nejsou obžalováni, pouze vystupují v roli svědků. Policie nenašla důkazy, že firma o úplatku vážně se Sovákem či Bíbou vyjednávala. Podle obžaloby tedy šlo jen o Sovákův a Bíbův záměr, který se nikdy nenaplnil.

Sovák už před třemi lety v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětloval, že v době, kdy ho policie odposlouchávala a sledovala, pil hodně alkohol. Protože se cítil osamělý po ztrátě manželky.

„Víte, já jsem dost nepraktický člověk a všechny mé manželky byly takovým mým – v dobrém – obslužným prvkem. Je to příšerné, ale já se realizoval v práci, psal knihy, chodil na skleničku – a ony zařizovaly ty praktické věci. Což pak v podstatě převzal Bíba. Stal se pro mě postupně těžko postradatelným,“ vysvětloval Sovák, jak se stalo, že přilnul k Bíbovi, mnohokrát trestanému podvodníkovi.

Sovák také vysvětloval, že přívětivý rozsudek pro Metrostav nemohl zařídit. Případy se na vrchním soudu rozdělují senátům automaticky podle toho, jak na soud přijdou. Takže nebylo jisté, že Rathovu kauzu dostane skutečně na stůl. A navíc nedlouho po zatčení musel Sovák ze zákona jako soudce skončit, protože dovršil sedmdesátku.

Doporučované