Hlavní obsah

Slovenská prokuratura „jde“ po reportérce Seznam Zpráv. Kvůli článkům o sektách

Kristina Ciroková přichází na policejní služebnu, kde ji vyslýchala slovenská prokurátorka. Video: Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

Slovenská prokuratura vyšetřuje reportérku Seznam Zpráv Kristinu Cirokovou kvůli jejím reportážím a podcastům o sektách. Podezírá ji z trestného činu. Redakce se proti tomu ostře ohrazuje. Považuje to za zastrašování novinářů.

Článek

Coby novinářka upozornila, že se na Slovensku skrývá vůdce sekty AllatRa, jehož na Ukrajině viní z řady zločinů. Teď se ale sama ocitla v hledáčku slovenské justice.

Krajská prokuratura Žilina podezírá reportérku Seznam Zpráv Kristinu Cirokovou ze „zločinu založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení základních práv a svobod“. Není přitom jediná. Podle informací redakce jsou dalšími podezřelými jeden český občan a jedna žena ze Slovenska. Oba se zabývají problematikou sekt a nových náboženských hnutí.

Že případ berou slovenské úřady vážně, naznačil už výslech, který se odehrál předminulý týden v Praze. Dorazila na něj totiž přímo slovenská prokurátorka Lucia Pavlaninová, vedoucí oddělení boje s organizovaným zločinem.

A Ciroková se ocitla rovnou v pozici obviněné, přestože ve skutečnosti stíhaná zatím není. Tato situace nastala proto, že Slovensko nedávno zavedlo v trestním řádu nový institut - podezřelé osoby. Takové postavení naše právo nezná. Proto česká státní zástupkyně určila, že Češi vyslýchaní na základě evropského vyšetřovacího příkazu vydaného Slovenskem musejí být v pozici obviněných. Aby měli stejná práva.

Jak Pavlaninová při výslechu sama řekla, Ciroková je vyšetřovaná kvůli článkům o sektách. „To podezření je velmi obecné. Píše se tam, že měla propagovat ideologii antikultovních hnutí a organizací, čímž se měla dopustit zločinu založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení základních práv a svobod,“ vysvětluje advokát Cirokové Sebastian Mach. Současně dodává, že Pavlaninová zmínila, že mezi důkazy zahrnuje i články o střelbě na školách. Proč? To prokurátorka podle Macha na místě nevysvětlila.

Prokurátorka: Chcete tlačit

A nechtěla to vysvětlit ani při úterním rozhovoru s redaktorem SZ. „Je to neveřejné řízení. Já se nemám k čemu vyjadřovat. Ale povím vám: noviny si vždy napíší, co chtějí. Jednoduše vím, že chcete tlačit na veřejné mínění i na to trestní řízení, ale my postupujeme v souladu se zákonem,“ reagovala Pavlaninová. V rozhovoru také mluvila o tom, že o nich Seznam Zprávy chtějí napsat článek a „nadávat“ jim.

Kristina Ciroková při výslechu odmítla podepsat poučení o poskytování informací o trestním řízení a osobách na něm zúčastněných. Na dokument napsala, že s ním nesouhlasí. Rovněž podala stížnost proti svému procesnímu postavení. „Vzhledem k absurdnosti toho podezření a výkonu profese mé klientky nechceme připustit, aby se toto vyšetřování stalo nástrojem, který ji bude omezovat ve výkonu její činnosti jako novináře a informování veřejnosti,“ uvedl k tomu Sebastian Mach.

„Jsme rozhořčeni postupem slovenských orgánů činných v trestním řízení, které používají nástroje trestního práva k zastrašování novinářů a k zasahování do výkonu jejich práce, která je projevem základních práv a svobod, a to svobody projevu a práva na informace,“ konstatoval Mach i za redakci SZ, která je připravená svou reportérku bránit všemi dostupnými právními prostředky.

Pátrání na Slovensku

Reportérka Seznam Zpráv Ciroková se sektářství začala věnovat v březnu 2023, což se kryje s datem uvedeným v protokolu slovenské prokuratury. Šlo ale o hnutí působící v Česku. Na Slovensku natáčela jen jedinou reportáž. A to loni v prosinci. Týkala se ukrajinského náboženského hnutí AllatRa. Ukrajinská kontrarozvědka SBU spolu s tamní policií proti této organizaci udělaly loni v listopadu zátah, při kterém provedly 74 domovních prohlídek a zavřely 20 jejích center na různých místech země.

V loňské tiskové zprávě policie stojí, že vedoucí představitele sekty AllatRa, jak hnutí policie nazývá, podezírají úřady ze čtyř trestných činů: vlastizrady, ospravedlňování a popírání ruské agrese, výroby a šíření komunistických a nacistických symbolů včetně propagace obou těchto režimů a vytvoření a vedení zločinecké organizace. Podezření se týká lídra hnutí Igora Michajloviče Danilova a dalších pěti lidí. Hrozí jim 15 let vězení až doživotí.

Jak vyplývá ze soudních dokumentů Pečerského okresního soudu v Kyjevě, AllatRu ukrajinské úřady označují za nebezpečnou „zločineckou organizaci“. Její činnost popisují v podstatě jako trollí farmu.

„Členové zločinecké organizace ospravedlňovali ozbrojenou agresi Ruské federace proti Ukrajině a všemožně propagovali kremelskou myšlenku vytvoření Svazu slovanských národů,“ uvedl k tomu loni Dmytro Ševčuk z Národní policie Ukrajiny. K šíření těchto narativů měla organizace využívat především sociální sítě, ale také například knižní publikace.

V jedné z nich - v knize s názvem Křižovatka - se třeba píše o spasiteli Nomovi, jehož životopis se nápadně shoduje s životem ruského prezidenta Vladimira Putina. Zástupci AllatRy ovšem odmítají, že by oním mesiášem byl míněn právě Putin. „Nikdo to nespojil s Putinem, a jestli to někdo chce spojit, tak to je jeho osobní názor,“ prohlásila loni předsedkyně české pobočky hnutí Světlana Šilivská.

AllatRa působí dohromady ve 180 zemích. U nás i na Slovensku je aktivní především prostřednictvím projektu Tvořivá společnost a má zřejmě desítky tisíc příznivců.

Kristina Ciroková loni odhalila, kde se ukrývá vůdce AllatRy Danilov. On a jeho nejbližší spolupracovníci krátce po zahájení ruské agrese na Ukrajině utekli ze země. A už od jara 2022 žijí u přehrady Velká Domaša na severovýchodě Slovenska.

Danilova tam štáb Seznam Zpráv loni v prosinci zastihl a natočil s ním rozhovor. Vůdce AllatRy uvedl, že všechna podezření odmítá. Zdůraznil přitom, že hnutí AllatRa je zakázané i v Rusku.

„Nikdy jsme nepropagovali Rusko, nikdy jsme ho nepodporovali,“ řekl tehdy Danilov.

„Nonsens, co si novináři dovolují“

Na reportáž zveřejněnou na Seznam Zprávách v publicistickém pořadu Terén AllatRa nejprve takřka nereagovala. Ozvala se až poté, co Kristina Ciroková vystoupila v pořadech RTVS Večera s Havranom a Reportéri - oboje se týkalo hnutí AllatRa.

V následujících dnech slovenští zástupci AllatRy zveřejnili na internetu videopořad, kde odkryli údajné spiknutí. Prohlásili, že svět ovládá hydra KGB. A Kristina Ciroková společně se slovenskou novinářkou Evou Benčatovou pro ni pracují.

„Tento systém funguje tak, aby v jejích sítích uvázli řekněme novináři jako Ciroková, Benčatová, nějací religionisti, kteří jsou napojení na někoho. A v momentě, kdy bude třeba a budou potřebovat od nich zprávu, vyplnit tu úlohu, kterou potřebují, tak už jsou naverbováni a už nemohou couvnout,“ tvrdí jeden z představitelů AllatRy ve videopořadu.

Zhruba od poloviny května pak AllatRa alias Tvořivá společnost spustila kampaň proti takzvaným „antikultistům“. Například 21. září AllatRa na instagramovém účtu určeném pro české a slovenské publikum zveřejnila video, na kterém dvě zástupkyně hnutí ze Slovenska tvrdí, že označování lidí žlutými hvězdami znamená „schvalování násilí vůči těm skupinám lidí, které antikultisti považují za nelidi“.

A druhá žena dodává: „Je to šíření nacismu. Proto vy, vy všichni, kteří používáte termín sektář, se ničím nelišíte od těch, kteří křičeli ‚posílejte lidi do plynových komor.‘“ Na závěr uvádí „povzbudivou zprávu“. „Momentálně probíhá vyšetřování velmi velkého rozsahu a budeme svědky norimberského procesu 21. století.“

Video zveřejněné hnutím AllatRa.Video: Instagram.com / allatra.tv.czsk, Seznam Zprávy

Představitelé AllatRy rovněž šíří konspirační teorii o tom, že takzvaní antikultisti stojí za celosvětovým spiknutím a že manipulují a kódují děti po celém světě, aby střílely na školách. „Musíme si uvědomit, že tyto zrůdy se neštítí ničeho. Pro své zvrhlé manipulace si vybrali naše děti. Tyto antikultovní stvůry jsou až po uši v dětské krvi,“ říká k tomu v jiném pořadu AllatRy český zástupce hnutí Dušan Valeček.

Právě z podpory a propagace antikultovních hnutí podezírá reportérku Seznam Zpráv slovenská prokuratura. Prokurátorka Pavlaninová na výslechu podle advokáta Sebastiana Macha uvedla, že případ teď leží na stole policejnímu prezidentovi, a jakmile se dořeší administrativní záležitosti, dostane jej na starosti nově zřízený policejní orgán – Úřad boje proti organizované kriminalitě.

To, zda vyšetřování reportérky Seznam Zpráv souvisí s vůdcem AllatRy Igorem Danilovem, prokurátorka Pavlaninová nevysvětlila. A to ani na opakovaný dotaz.

„Nebudu vám poskytovat žádné informace. Jednoduše takové informace, co ode mě chcete. To je nonsens, co už si novináři dovolují,“ reagovala prokurátorka a spěšně ukončila rozhovor. „Je to neveřejné. Nic vám k případu nepovím. Na shledanou.“

Slovenský kontext

Vyšetřování Cirokové přichází v době, kdy se ve slovenské justici i policii odehrává personální zemětřesení.

Některé ze změn prosazených vládní koalicí premiéra Roberta Fica –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ včetně třeba úprav v trestním právu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ zavedly Slovensko podle kritiků do stavu, kdy jsou „v ohrožení“ principy liberální demokracie. A načrtává také narušování principu rovnosti před zákonem.

„Zejména přes personální obsazení prokuratury, policejního sboru a přes rušení autonomie elitních vyšetřovatelů se vytváří systém, ve kterém mohou mít vybraní jedinci určitý pocit beztrestnosti,“ řekla například slovenská politoložka z Univerzity Komenského v Bratislavě Aneta Világi v podcastu 5:59.

Slovenská vláda navíc stupňuje tlak i na tamní novináře. Deník Sme, Aktuality a také Denník N a televize Markíza se už loni v listopadu ocitly na seznamu médií bez přístupu na úřad vlády. Premiér Fico je označil za nepřátelská a na jejich dotazy dlouhodobě neodpovídá. Naposledy Fico zažaloval šéfredaktora zpravodajského serveru Aktuality.sk Petera Bárdyho, a to kvůli fotografii, kterou použil na jeho biografii.

„Má to všechny znaky šikanózních žalob,“ řekl Seznam Zprávám Bárdy.

Doporučované