Hlavní obsah

Slovenská prokurátorka, která vyšetřuje reportérku, sama zvala na akce sekty

Foto: Služba bezpečnosti Ukrajiny

Snímek ze zátahu ukrajinských bezpečnostních složek proti hnutí AllatRa.

Žilinská prokurátorka, která má na starosti vyšetřování reportérky Seznam Zpráv, agitovala v minulosti za projekt hnutí AllatRa. Zjistil to investigativní reportér slovenského deníku SME Peter Kováč.

Článek

Žilinská prokurátorka Lucia Pavlaninová měla podle slovenského deníku SME v minulosti agitovat za Tvořivou společnost. To je projekt ukrajinského náboženského hnutí AllatRa. Pavlaninová, která je na žilinské prokuratuře čerstvě vedoucí oddělení boje s organizovaným zločinem, přitom teď dozoruje případ reportérky Kristiny Cirokové, kterou slovenské úřady podezírají z trestného činu právě kvůli jejím reportážím, v nichž před sektami varovala.

Redakce deníku SME získala její e-mail, který před třemi lety rozeslala kolegům na prokuratuře. Vyzývá v něm, aby věnovali pozornost učení Tvořivé společnosti a konferenci toho společenství.

„Jaký svět chceme mít? Ten, ve kterém žijeme nyní, nebo život hodný člověka? My rozhodujeme!“ píše Pavlaninová v e-mailu.

Zároveň měla zvát kolegy na celosvětovou online konferenci pořádanou Tvořivou společností, k níž připojila i webové odkazy. Kromě hromadného rozesílání e-mailů s webovými odkazy na výstupy Tvořivé společnosti se podle informací slovenského deníku snažila ostatním prokurátorům prodat i různé předměty spojené s učením tohoto hnutí –⁠⁠ jako jsou tablety na dlouhověkost a podobně.

Redakce Seznam Zpráv se snaží získat vyjádření prokurátorky a jejího nadřízeného náměstka Martina Kováče či šéfa krajské prokuratury. Zatím ale telefony nezvedají.

Podezření reportérky

Reportérka Seznam Zpráv Kristina Ciroková loni upozornila, že se na Slovensku skrývá vůdce sekty AllatRa Igor Danilov, jehož na Ukrajině viní z řady zločinů. Teď se ale sama ocitla v hledáčku slovenské justice.

Krajská prokuratura Žilina ji podezírá ze „zločinu založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení základních práv a svobod“. Není přitom jediná. Podle informací redakce SZ jsou dalšími podezřelými jeden český občan a jedna žena ze Slovenska. Oba se zabývají problematikou sekt a nových náboženských hnutí.

Prokurátorka Lucia Pavlaninová kvůli tomuto případu přijela před dvěma týdny osobně do Prahy na výslechy.

Jak Pavlaninová při výslechu sama řekla, Ciroková je vyšetřovaná kvůli článkům o sektách. „To podezření je velmi obecné. Píše se tam, že měla propagovat ideologii antikultovních hnutí a organizací, čímž se měla dopustit zločinu založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení základních práv a svobod,“ vysvětluje advokát Cirokové Sebastian Mach. Současně dodává, že Pavlaninová zmínila, že mezi důkazy zahrnuje i články o střelbě na školách. Proč? To prokurátorka podle Macha na místě nevysvětlila.

A nechtěla to vysvětlit ani při úterním rozhovoru s redaktorem SZ. „Je to neveřejné řízení. Já se nemám k čemu vyjadřovat. Ale povím vám: noviny si vždy napíší, co chtějí. Jednoduše vím, že chcete tlačit na veřejné mínění i na to trestní řízení, ale my postupujeme v souladu se zákonem,“ reagovala Pavlaninová.

AllatRa: Probíhá vyšetřování velkého rozsahu

Náboženské hnutí AllatRa, za které prokurátorka v e-mailech agitovala, ukrajinská policie nazývá „sektou“ a „zločineckou organizací“. Jejím vedoucím představitelům, včetně Igora Danilova, hrozí v jejich zemi za vlastizradu a další trestné činy až doživotní vězení. A to kvůli tomu, že prostřednictvím hnutí šíří ruskou propagandu.

Právě AllatRa vede od května masivní kampaň proti takzvanému antikultovnímu hnutí. Jeho členy přirovnává k nacistům a šíří dokonce konspirační teorii o tom, že manipulují a kódují děti po celém světě, aby střílely na školách.

Například 21. září AllatRa na instagramovém účtu určeném pro české a slovenské publikum zveřejnila video, na kterém jedna ze zástupkyně hnutí ze Slovenska tvrdí: „Je to šíření nacismu. Proto vy, vy všichni, kteří používáte termín sektář, se ničím nelišíte od těch, kteří křičeli ‚posílejte lidi do plynových komor‘.“ Na závěr uvádí „povzbudivou zprávu“: „Momentálně probíhá vyšetřování velmi velkého rozsahu a budeme svědky norimberského procesu 21. století.“

Jestli myslí vyšetřování, které nyní vede Pavlaninová, není z videa zcela jasné.

Doporučované