Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Šiřitelé ruské propagandy v Česku zneužívají atentát na premiéra Fica

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

„Báli jsme se postavit, tak nás bijí.“ Nebezpečí hrozící po slovenském atentátu připomněl také Ladislav Vrabel, pořadatel protivládních demonstrací s dluhy ve výši 2,7 milionu.

Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica už masivně zneužívají čeští „obchodníci se strachem“, kteří dlouhodobě nahrávají ruské propagandě. Seznam Zprávy zmapovaly jejich snahy rozklížit v napjaté době českou společnost.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Naplňuje se varování ředitele kontrarozvědky BIS Michala Koudelky – lži a proruské manipulace šířené slovenskými dezinformátory po atentátu v Handlové se přelévají do Česka.

I protagonisté české dezinfoscény zneužívají incident, při němž ve středu atentátník čtyřmi ranami těžce zranil slovenského premiéra Roberta Fica.

Dokládá to zjišťování Seznam Zpráv a hovoří o tom organizace Čeští elfové, která se monitorování dezinformační scény věnuje.

Už těsně po atentátu začala například internetová televize Raptor TV šířit lež, že za útokem může stát Ukrajinec. „Atentátník zadržen, spekuluje se o jeho ukrajinské národnosti,“ napsala Raptor TV na facebooku. Je to zcela v duchu cílů ruské propagandy, která se pokouší rozklížit vztah české společnosti k Ukrajincům – jak opakovaně upozorňují tajné služby.

Za stránkou Raptor TV, kterou jen na facebooku sleduje na 126 tisíc lidí, stojí Žarko Jovanovič, aktivista s dlouhodobými vazbami na Putinův režim. V minulosti se jeho záběry objevovaly v ruské armádní televizi Zvezda či na další ruské propagandistické stanici VGTRK. Jovanovič opakovaně cestoval do Ruska a po ruské invazi na Krym se fotil s ruskými vojáky.

Jak je pro proruské aktivisty obvyklé, také Jovanovič se svou činnost pokouší zpeněžit. Od roku 2010 je v mnohamilionové insolvenci a kdyby byl v normálním zaměstnání, většinu příjmů by musel právě na splácení dluhů odvádět. Takové situaci se však Jovanovič vyhýbá, přičemž tvrdí, že nemá žádné příjmy. Majetky jsou napsané na jeho čtyřiaosmdesátiletou matku. Na ni je pak registrován i spolek, na jehož účty Jovanovič vybírá příspěvky od fanoušků a podporovatelů.

Zadlužený pořadatel demonstrací: Musíme bojovat

Když média po atentátu rychle zjistila, že pachatelem je slovenský občan Juraj C., pokouší se proruská scéna navzdory chybějícím důkazům vykreslit atentátníka jako příznivce opozice. Anebo podporuje tvrzení části vládních slovenských politiků, že za útok na tamního premiéra mohou média, která píší o podezřeních kolem něj a politických souputnících.

Novináře, policii a soudy, které v posledních měsících řešily případy výhrůžek či nezákonností některých „obchodníků se strachem“, začal za viníky slovenského incidentu označovat i Ladislav Vrabel. Jde o pořadatele protivládních demonstrací, který loni odešel od soudu s pokutou za šíření poplašné zprávy o útoku Česka na Rusko jadernými zbraněmi.

„Nechali jsme je, báli jsme se postavit, tak nás bijí,“ píše nyní Vrabel. „Dokud se budeme bát, budou nás bít dál. Čím víc ustoupíme, tím víc nás budou bít. Nakonec nás mohou vraždit. Dokud se jim nepostavíme a neporazíme je,“ vyzývá po atentátu na Fica veřejnost usvědčený dezinformátor, kterému se v minulosti do centra Prahy podařilo svolat na protesty desítky tisíc lidí a on poskytl rozhovor srbské mutaci ruského propagandistického média Sputnik.

Jak reportéři už dříve rozkryli, Vrabel má milionové dluhy a jejich splacení se pokoušel vyhnout tím, že více než milion korun od podporovatelů sbíral na účet své srbské manželky. Na ni měl napsaný i majetek.

Soudy mu po odhaleních novinářů zrušily oddlužení a nařídily na splacení dluhů poskytnout peníze vybrané od fanoušků a také zlaté slitky, které nakoupil, ač tvrdil, že je nemajetný.

Vrabel dlouhodobě opakuje teze ruské propagandy a Ukrajince označuje za nacisty. I svůj příspěvek o slovenském atentátu zakončil velebením Putina. „Tohle V. Putin pochopil, proto šel bojovat proti nacistům. Jednou se budeme muset postavit jako Robert Fico a jít do boje,“ burcuje Vrabel své příznivce.

Za poslední dva měsíce vybral na účet svého nového politického hnutí od podporovatelů dalšího více než půl milionu.

Za co dluží Ladislav Vrabel

  • Vrabel dluží 2,7 milionu korun. Ještě předtím, než vstoupil do insolvence, měl 27 exekucí.
  • Mezi věřiteli je i stát, protože Vrabel například dvacet let neplatí pojištění, z něhož Česko lidem vyplácí důchody.
  • VZP neplatil zdravotní pojištění od roku 2000.
  • Neuhradil ani pokuty za jízdu načerno českobudějovickou hromadnou dopravou, některé ještě z roku 1999.
  • Nesplatil úvěr od Komerční banky, nehradil poplatky za popelnice nebo elektřinu.
  • 200 tisíc dluží i miliardáři Karlu Janečkovi, který dluh postoupil své nadaci. I s úroky a pokutami se částka vyšplhala přes 400 tisíc.

Experti: Češi přejímají slovenské lži

„Čeští proruští propagandisté a obchodníci se strachem využívají atentát na Roberta Fica stejným způsobem, jako tomu bylo u střelby na filozofické fakultě. V obou případech okamžitě začali šířit, že pachatelem je Ukrajinec,“ říká k aktivitě zdejších proruských propagandistů Roman Máca, expert zabývající se analýzou dezinformací.

„Když se v obou případech ukázalo, že tomu tak není, snaží se i tak z události vytěžit maximum pro dosažení svých cílů, ať už politických nebo finančních,“ dodává.

Už zmíněná organizace Českých elfů pak experta doplňuje v tom, že po Handlové dezinformátoři čerpají zejména z ohlasů ze slovenské scény.

„Dominantními narativy je, že útok na Roberta Fica je důsledkem polarizace společnosti a vyvolávání nenávisti zejména ze strany opozice a mainstreamových médií. Samotná vyostřená rétorika slovenských koaličních politiků není nicméně ze strany webů nijak tematizována,“ shrnují Čeští elfové.

Útoky z okolí V. K.

Na slovenskou opozici, liberály i média tvrdě útočí i server Protiproud, který provozuje někdejší mluvčí prezidenta Václava Klause Petr Hájek.

Protiproud nechalo Vojenské zpravodajství po ruském vpádu na Ukrajinu zablokovat s odůvodněním, že se „podílí na hybridním působení ve prospěch agresivních kroků Ruské federace“.

Seznam Zprávy potom loni rozkryly, že do byznysu Petra Hájka poslaly desítky milionů korun firmy ovládané odsouzeným podvodníkem, který financoval i jiné Putinovce. Ztrátu jim vynahradil obchod s pohledávkami sankcionované ruské banky.

Dnes je ale Hájkův Protiproud opět přístupný, a tak v pátek otevíral komentářem někdejšího Klausova tajemníka Ladislava Jakla. „Předseda extrémistické strany Šimečka: Urobíme všetko, aby Fico nevládol! Tož urobili. Též naše prezidentuše Nerudová věštila správně. Pod vlajkou EU řval „Dost bolo Fica!“ Předvedl jak. Atentát i na pravdu. Kdo suspenduje novináře?“ praví šestiřádkový titulek.

Doplňuje ho koláž, na které je zkombinována fotografie atentátníka, bývalé kandidátky na prezidentku Danuše Nerudové a lídra slovenské politické strany Progresívne Slovensko Michala Šimečky. Ty všechny viní Jakl z pokusu o vraždu slovenského premiéra.

Foto: protiproud.cz

Text někdejšího Klausova tajemníka na webu Protiproud.

Nástupce Sputniku

Na stejnou linku naskočil krátce po atentátu i kanál na šifrované aplikaci Telegram nazvaný neČT24. 

Podle Ministerstva vnitra jde o nástupce české mutace ruského propagandistického webu Sputnik, který EU po ruské invazi na Ukrajinu zakázala. Má zhruba 23 tisíc odběratelů. Anonymní provozovatelé pokračují v šíření proruské propagandy, kdy zveřejňují příspěvky, které se snaží naznačit, že za útokem na Roberta Fica může stát Ukrajina.

V jednom ze sdílených videí například hovoří Alexander Stepanov, který je podle ruských zdrojů programovým ředitelem Akademie politických věd a hlavním vědeckým pracovníkem Ústavu Latinské Ameriky Ruské akademie věd. Ten – na nahrávce jakési debaty tvrdí, že politické atentáty už v poslední době nepáchají samotáři, proto byl tento „proces“ s největší pravděpodobností „řízen zvenku“.

„Je třeba analyzovat trendy, zjistit, jaké procesy probíhají, kdo by mohl být proxy pachatelem, pro koho jsou nyní charakteristické krvavé útoky, zahraniční akce a terorismus. Narážím na Hlavní ředitelství rozvědky Ukrajiny,“ prohlašuje na nahrávce ruský politolog, aniž by předložil jediný důkaz. Mezitím slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok naopak uvedl, že podle policie byl střelec Juraj C. „osamělý vlk, který nebyl členem žádného politického uskupení“.

V další zprávě, která má vzbudit protiukrajinské nálady, kanál neČT24 píše o tom, že „drtivá většina Ukrajinců jásá v souvislosti s tragickým incidentem na Slovensku“. Dokládá to jen několika vyfocenými komentáři ze sociální sítě psanými azbukou, které jsou údajně ukrajinských uživatelů. Zda jsou jejich účty pravé či ne, ale neřeší.

Video s ruským vodoznakem

Skupina Čeští elfové upozorňuje rovněž na to, jak rychlá byla reakce dezinformační scény na sociálních sítích. Třeba telegramový kanál Selský rozum, který sleduje téměř 14 tisíc lidí zveřejnil už necelou půlhodinu po první informaci o střelbě na slovenského premiéra video z místa činu. Bylo ale opatřené ruským vodoznakem.

„Šokovalo nás, že už v ten moment v sobě obsahovalo vodoznak oficiálního ruského a (sankcemi zakázaného) kanálu Russia Today,“ uvádějí ve své analýze elfové.

Foto: Telegram / Selský rozum, Seznam Zprávy

Video z místa střelby na premiéra Fica opatřené vodoznakem ruské televize Russia Today.

„Viníků“ atentátu na slovenského předsedu vlády našla tedy proruská scéna několik. Podle analytika Romana Mácy jde o jakousi „dvojakost“ dle cílové skupiny. „Zatímco u nás i na Slovensku jsou z atentátu obviňovány politické proudy, které nesympatizují s Kremlem, a média, v Rusku tamní propaganda hlásá, že útočník byl řízen CIA a ukrajinskou vojenskou rozvědkou HUR. Každá cílová skupina tak jednoduše dostane to svoje, co má od propagandistů dostat,“ dodal Máca.

A vypadá to, že atentát na Roberta Fica bude tématem proruské scény ještě na dlouho.

„Jelikož atentát na premiéra Fica má značný dopad a vyvolává silné emoce, je jasné, že proruští propagandisté i obchodníci se strachem jej budou dále zneužívat pro svůj osobní prospěch, ať už politický nebo finanční,“ uzavřel expert. Ten vidí paradox v tom, že ti, co dlouhodobě volají po násilí, najednou argumentují tím, že agresivitu vyvolávají druzí.

Doporučované