Hlavní obsah

Senátor ODS oslovil u piva soudce. Chtěl pomoc s kauzou

Foto: ODS

Senátor Michal Kortyš přiznává, že pro svou kamarádku hledal pomoc u soudce Vrchního soudu v Praze. A nevidí v tom problém.

„Jako kdybyste mi řekl, jestli neznám doktora, který by vám odoperoval rakovinu.“ Tak vysvětluje senátor, proč se angažoval v trestním případu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Senátní volby, které začnou za dva týdny, vynášejí na světlo případ dvou kandidátů. A jejich spor o to, jestli se Michal Kortyš, nynější senátor za ODS, snažil v minulosti ovlivnit trestní kauzu Pavla Severy, kandidujícího jako nezávislý.

Senátor Kortyš se snažil v roce 2021 pro svou známou dohodnout schůzku se soudcem Vrchního soudu v Praze. A to v kauze údajného podvodu se směnkami v hodnotě 11 milionů, který se – pro senátorovu kamarádku – vyvíjel velmi nepříznivě.

Přítelkyně senátora Kortyše byla vdovou po podnikateli, který si napůjčoval peníze právě od někdejšího lidoveckého poslance a později sekretáře TOP 09 Pavla Severy.

Severa byl později obžalován, že využil podnikatelovy závislosti na alkoholu, aby se dostal k jeho majetku.

Jenže prvoinstanční soud Severu jednoznačně osvobodil.

A Severa teď přišel s tvrzením, že než měl o případu v září roku 2021 rozhodnout pražský vrchní soud, oslovil senátor Kortyš jednoho z jeho soudců, kterého potkával doma v Litomyšli v hospodě, s nabídkou schůzky.

Kortyš to v rozhovoru pro Seznam Zprávy přiznal. Ale namítl, že soudce nechtěl ovlivnit. Pouze měl zprostředkovat setkání. „To je, jako kdybyste mi řekl, jestli neznám doktora, který by vám odoperoval rakovinu,“ přirovnal Kortyš.

Severu nakonec i odvolací soud od všech obvinění očistil.

V hlavní roli směnky

Bývalý politik Severa pro Seznam Zprávy řekl, že už před třemi lety měl z dobrých zdrojů informace, že senátor Kortyš, mimochodem Severův známý z Litomyšle, se o trestní kauzu se směnkami až příliš zajímá.

Stíhání způsobil lživý posudek

Podle obžaloby Severa zneužil kamarádova alkoholismu: Dal mu podepsat směnky za 11 milionů – ve skutečnosti však Švecovi žádné peníze nepůjčil a směnky měly podle policie sloužit jen k tomu, aby Severa po podnikatelově smrti z rodiny vytáhl peníze.

Soudy ale takhle vystavěný příběh jednoznačně roztrhaly. U soudu se ukázalo, že Švec o jedné mnohamilionové směnce prokazatelně věděl a že všechny další podepsal vlastní rukou. Navíc Švec podle znalců nepil soustavně tak, že o sobě vůbec nevěděl. Ale ve vlnách: někdy vůbec, někdy méně, jindy intenzivně.

„Osciloval mezi sníženými až vymizelými schopnostmi poznávacími a ovládacími. Uvedené však paušálně neplatí pro celé období,“ stojí v závěru expertů Psychiatrické nemocnice Bohnice.

Obžaloba do velké míry stála na posudku, který si nechala vypracovat rodina zemřelého podnikatele Švece. Posudek říkal, že Švecův mozek byl zatemněný alkoholovou demencí a že podnikatel tedy nemohl směnky podepsat. Podle serveru iRozhlas dostal znalec za tento posudek u jiného trestního soudu zákaz výkonu činnosti na tři roky – podle soudu byl posudek nepravdivý.

Severa o tom s Kortyšem mluvil, a jak dnes říká, vyzval ho, ať toho nechá.

Letos v červenci se setkali kvůli jedné pracovní zakázce. Začali mluvit o politice, oba totiž v regionu kandidují do Senátu v obvodu Svitavy. A Kortyš při tom přiznal kontakt se soudcem Vrchního soudu v Praze.

Severovi řekl, že ho požádala o pomoc jeho zubařka a kamarádka Dagmar Švecová, vdova po zemřelém podnikateli, která v roce 2014 iniciovala Severovo stíhání. Senátor Kortyš se proto tomuto soudci zmínil u piva. Ale dozvěděl se jen to, že soudce „dělá vraždy“, a ne hospodářské zločiny.

„Pan Kortyš to teď na sebe po třech letech takhle sám vytáhl,“ udivilo Severu.

Soudce: Seděli jsme u piva

Kortyš nyní tvrdí, že si nepamatuje, jak se soudce jmenoval. „Já do té hospody přijdu jednou začas a kluci mi řeknou, že tenhle dělá u soudu. On nechodí v taláru do hospody, on chodí v civilu,“ nevybavil si údajně Kortyš soudcovo jméno.

Podle zjištění Seznam Zpráv se jednalo o Jiřího Lněničku, dlouholetého člena senátu pražského vrchního soudu, který má v Litomyšli chalupu. A navštěvoval stejnou restauraci jako senátor Kortyš.

Lněnička pro Seznam Zprávy potvrdil, že Kortyše v hospodě Veselka potkával.

„Nicméně obsah konkrétního rozhovoru v roce 2021 si JUDr. Lněnička již nepamatuje. Nevylučuje, že byl k uvedené kauze dotazován, avšak obsah konverzace nepokládal za ovlivňování, a proto věc neohlásil nadřízeným; jinak by tak učinil,“ tlumočil soudcovo vyjádření Vít Vatra, mluvčí Vrchního soudu v Praze.

Senátor Kortyš dnes jen těžko vysvětluje, o co konkrétně chtěl vlastně soudce požádat. Neboli jaký plán měla jeho známá Švecová, pokud by býval soudce na nějakou spolupráci kývl. Je nutné dodat, že Lněnička sice působil na Vrchním soudu v Praze, Severovu kauzu ale řešil jiný soudní senát.

„Ona se ptala, jestli nevím o někom – a já tomu nerozumím –, kdo dělá právo a kdo soudí. Tak asi chtěla poradit. Nebo já nevím, proč to chtěla,“ prohlásil Kortyš, který zároveň potvrdil, že pokus o nějaký bližší kontakt se soudcem nevyšel. „Řekl, že tyhle věci nedělá, a tím to skončilo,“ dodal senátor.

„Jen jsem chtěla konzultaci“

Jak už zaznělo, rozhovor Kortyše se soudcem se odehrál v době, kdy Vrchní soud v Praze čekalo definitivní rozhodnutí, zda Severa půjde do vězení, nebo bude osvobozen. Pro vdovu Švecovou by trest pro Severu (to znamená výrok, že půjčky přes směnky byly podvodné) znamenal, že její rodina nebude vracet 11 milionů, které si její muž od Severy půjčil. A ani další škodu zhruba ve stejné výši, která – jak rodina tvrdila – jí kvůli směnkám vznikla.

Švecová popírá, že senátora poslala za soudcem kvůli ovlivnění Severovy kauzy. Nebo aby se přes soudce Lněničku pokusila najít cestu k některému z členů senátu přiřazených Severovu případu. Švecová vysvětluje, že chtěla jen kauzu konzultovat s nějakým zdatným právníkem.

„Přijde mi to naprosto normální, pokud nejste odborník. Slyšela jsem, že ten pan Lněnička je velice kontaktní, že tady (v Litomyšli) chodí do hospody a že jeho názory jsou takové lidské a normální,“ řekla Švecová s tím, že podobně kauzu vyprávěla ještě jedné své známé, též soudkyni.

Severa to každopádně dnes má za jasný a nyní i přiznaný pokus o ovlivnění případu. „Jsem rád, že jsem tuhle snahu přežil, stejně jako celý proces,“ prohlásil Severa. Naráží na to, že ho soud osvobodil až po dlouhých šesti letech vyšetřování a soudních líčení. Během kterých se navíc ukázalo, že jeden z hlavních důkazů – znalecký posudek, že zemřelý podnikatel Švec nebyl schopen směnky podepsat – se ukázal jako nepravdivý.

Severa se kvůli mnohaletému stíhání soudil se státem o odškodnění. Dostal 150 tisíc. Se Švecovou vedl kvůli směnkám civilní spor. A ten vyhrál minulý týden.

Doporučované