Hlavní obsah

Šéf úřadu, který dohlíží na miliardy, spolupracuje s obžalovaným z manipulací

Foto: LinkedIn Michala Petříka, Seznam Zprávy

Michalu Petříkovi (vlevo) hrozí až 12 let vězení. Je obžalován ve vedlejší linii největšího dotačního skandálu v české historii. Přesto předseda antimonopolního úřadu Petr Mlsna s Petříkem spolupracuje a přednáší například na jeho placených akcích.

Šéf antimonopolního úřadu Petr Mlsna a jeho lidé dohlížející na veřejné miliardy propůjčují Michalu Petříkovi kredit experta na veřejné zakázky. Petřík je však obžalován z manipulací a v minulosti pořádal podezřelé „losovačky“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Předseda antimonopolního úřadu Petr Mlsna – dosazený v roce 2020 Andrejem Babišem a Milošem Zemanem – soustředí ve svých rukou jinde v EU nebývalou moc. Má poslední slovo v dohledu nad zakázkami v hodnotě 900 miliard korun ročně a může svým podpisem tok veřejných peněz zarazit, nebo naopak povolit.

Mlsna i další vysoce postavení zaměstnanci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zároveň podle zjištění Seznam Zpráv spolupracují s podnikatelem Michalem Petříkem, který je obžalován ve vedlejší linii dosud největšího dotačního skandálu.

V kauze ROP Severozápad politici a významní podnikatelé dle obžaloby způsobili škodu za 14 miliard korun. Petřík je od dubna 2022 obžalován v souvislosti s dotací na rekonstrukci mosteckého hotelu Cascade.

„Michal Petřík byl spolu s dalšími devíti osobami postaven před Krajský soud v Ústí nad Labem pro zločin poškození finančních zájmů Evropské unie, pomoc ke zločinu zneužití pravomoci úřední osoby ve stadiu pokusu a zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky ve stadiu pokusu,“ shrnul žalobce Vrchního státního zastupitelství v Praze Tomáš Minx.

Michalu Petříkovi hrozí až 12 let natvrdo. Žalobci mu navrhují trest v polovině sazby, půlmilionovou pokutu a zákaz řídit jakékoliv firmy.

Zatím tento muž jako obžalovaný provozuje prostřednictvím svých firem časopis Veřejné zakázky a také mimo jiné za peníze radí veřejným institucím i soukromníkům, jak co nejlépe pořádat tendry, aby se nedostali do střetu s antimonopolním úřadem.

Petříkova obžaloba

  • Případ, za který byl Michal Petřík obžalován ve vedlejší linii kauzy ROP Severozápad, se týká dotace na rekonstrukci mosteckého hotelu Cascade. Jeho zástupce žádal o peníze z Evropské unie na opravu patra hotelu, která se však uskutečnila několik let předtím.

Pod záštitou Mlsny, vstupné 6500 korun

Michal Petřík se před klienty prezentuje blízkými vztahy s nejvyšším vedením instituce.

Petr Mlsna už mu zaštítil svým postavením předsedy ÚOHS konferenci, dává mu rozhovory a na placených kurzech pořádaných Petříkem přednášejí další členové vedení antimonopolního úřadu.

ÚOHS zase naopak navzdory obžalobě Michala Petříka přizval jako experta na svá školení, jak správně soutěžit zakázky. Spolupráci s ním vyvěsil i na oficiálním webu.

Foto: Seznam Zprávy

Jedno z dříve vypsaných soudních jednání v kauze, ve které je obžalován mimo jiné i Michal Petřík. Soudí ústecký krajský soudce Ondřej Peřich.

Konference pořádaná pod oficiální záštitou předsedy ÚOHS Petra Mlsny a s logem antimonopolního úřadu je dokonce důvodem, že se obžalovaný Michal Petřík omluvil ze soudního stání, které je v jeho případu naplánováno i na letošní 19. září.

Program této konference pak slibuje účast nejenom samotného předsedy ÚOHS, ale i jeho zástupkyně Markéty Dlouhé a také ředitele odboru veřejných zakázek instituce Mojmíra Floriana. Od posluchačů Petřík vybírá vstupné – 6500 korun na osobu.

Jsem na dovolené, vzkázal předseda

Předseda ÚOHS Petr Mlsna po svém nástupu do úřadu v roce 2020 sliboval, že obnoví jeho renomé – jeho předchůdce Petr Rafaj totiž rezignoval po sérii korupčních podezření.

Zároveň se Mlsna dvakrát, naposledy loni v dubnu, objevil na titulní straně Petříkova časopisu, do něhož obžalovanému muži poskytl rozsáhlé rozhovory.

Když se reportéři chtěli předsedy antimonopolního úřadu na spolupráci s obžalovaným zeptat, nezvedal telefon. Písemně odkázal na mluvčího úřadu Martina Švandu s tím, že je na dovolené.

Foto: zakazky.eu

Pozvánka na konferenci pod taktovkou obžalovaného muže.

„Pana Michala Petříka známe jako vydavatele časopisu Veřejné zakázky a představitele spolku Nákupní klub, který pořádá odborné konference a workshopy. Obě platformy mají značnou sledovanost, proto jich úřad využívá ke komunikaci s odbornou veřejností. Pan předseda ani paní místopředsedkyně se s panem Petříkem před rokem 2021 osobně neznali,“ napsal reportérům mluvčí Švanda s tím, že ÚOHS nemá s Michalem Petříkem uzavřenou žádnou smlouvu. A že vše je podle něj bezplatné.

Mlsnův mluvčí také dodal, že o obžalobě na Petříka úřad nevěděl a že se to dozvěděl až z dotazu reportérů.

Přesto však předseda Mlsna i ÚOHS plánují s obžalovaným i nadále spolupracovat. „Pokud by došlo k pravomocnému odsouzení, zcela jistě další spolupráci přehodnotíme,“ dodal Švanda.

Foto: zakazky.eu

Předseda antimonopolního úřadu Petr Mlsna byl loni na titulní fotografii Petříkova časopisu. V rozhovoru ho zpovídal přímo obžalovaný šéfredaktor Petřík.

Jsem obžalován kvůli dotaci, problém nevidím

Obžalovaný Michal Petřík byl dotazy Seznam Zpráv zaskočen. Že jako obžalovaný spolupracuje s úřadem, který má dohlížet na regulérnost nakládání s veřejnými penězi, však podle něho problematické není.

„Vzhledem k tomu, že vím, že se obžalované nedotýkalo žádné veřejné zakázky, tak v tom takový problém nevidím. Žalobce má názor, že tam došlo k machinaci s dotací, nikoliv s veřejnou zakázkou, ač to spadá pod tento široký trestný čin,“ uvedl Petřík s dovětkem, že soud ho obžaloby zprostí. „Jsem o tom naprosto přesvědčený,“ dodal.

Dotazu, za jakých okolností spolupráci s antimonopolním úřadem navázal, prý Michal Petřík nerozumí. „Vůbec té otázce nerozumím. Jsem nezávislý odborník. Až když jsem v roce 2018, 2019 koupil časopis, jel jsem na úřad. Někdy od té doby jsme začali spolupracovat,“ řekl bez dalších podrobností.

V redakční radě Petříkova časopisu Veřejné zakázky sedí Mlsnova místopředsedkyně Markéta Dlouhá. I její velká fotografie v minulosti vyšla na obálce. Zájemci si šest čísel ročně mohou předplatit za 4500 korun.

Foto: Časopis Veřejné zakázky

Fotografie obžalovaného Michala Petříka v časopise Veřejné zakázky z loňského dubna. Doprovází ho rozsáhlý rozhovor s Mlsnou, který vedl Petřík.

„Nejsem nijak placená, nedostávám peníze od něj ani od jeho firem,“ řekla Seznam Zprávám místopředsedkyně antimonopolního úřadu. Na informace, že Petříkovi hrozí vězení za manipulace, pak reagovala tvrzením, že je to pro ni překvapení.

„Nevím, že je obžalovaný, já se s ním bavím pouze po pracovní rovině, když má nějaké konference a mám čas, jdu tam nasbírat informace. Případně sdílím postřehy z veřejných zakázek z našeho pohledu jako úřadu,“ řekla vysoce postavená úřednice.

Letos v lednu se například místopředsedkyně Dlouhá účastnila kulatého stolu, který moderoval sám Petřík jako šéfredaktor časopisu. Dlouhá tam kritizovala reformu antimonopolního úřadu, kterou připravuje Ministerstvo pro místní rozvoj a měla by omezit vliv předsedy Mlsny.

Pod taktovkou Petříka dorazili debatovat i zástupci samotného ministerstva a dalších institucí. Petříkův časopis pak debatě věnoval tři strany – zpochybňuje na nich, že reforma, která by dle expertů omezila i korupční tlaky na předsedu Mlsnu, je potřeba.

Petříkova losovačka

Spolupráce je ale širší. Michala Petříka zve antimonopolní úřad jako přednášejícího experta na svoje oficiální akce. Když úřad loni spouštěl nový web pro takzvané Metodické dny - sérii obdobných seminářů o veřejných zakázkách –, na otevírací fotografii stránek byla fotografie Petříka, který seděl vedle místopředsedkyně Dlouhé.

Snímek už z webu zmizel, na stránkách ÚOHS je však dodnes vyvěšena tisková zpráva k ročníku 2022 stejné akce. V ní instituce prezentuje právě spolupráci s Petříkem. S tím, že spolu s lidmi z vedení ÚOHS hovořil „o zodpovědném přístupu k zadávání, zejména s ohledem na řízení cenového rizika“.

Foto: uohs.cz

Antimonopolní úřad prezentoval spolupráci s Petříkem na svém oficiálním webu. Petřík byl v té době pět měsíců obžalovaný z manipulací.

Sám Michal Petřík přitom figuruje ve starším verdiktu antimonopolního úřadu, kterým instituce – ještě pod jiným vedením – v roce 2015 udělila půlmilionovou pokutu Chomutovu. A to za to, jak Petříkova dnes už neexistující firma Ropro pro město uspořádala tendr na stavbu sportovního centra.

Petřík tehdy možné stavebníky vybíral za pomoci losování papírových kartiček. Ty ale soutěžícím nedovolil si prohlédnout. Úřad Petřikovi neuvěřil, že nemohly být označené nebo že Petřík výběr neovlivnil za pomoci jiných karetních triků. Petříkova firma v minulosti pořádala i další kritizované soutěže o veřejné peníze.

Petříkovy losovačky

  • Michal Petřík v roce 2008 odstartoval úspěšnou kariéru: Založil firmu, které hned Ústecký kraj svěřil řízení zakázek z evropských fondů. Osmadvacetiletý právník tak začal administrovat proslulé losovačky a další neprůhledné tendry, kvůli nimž později Brusel zastavil severním Čechám přísun peněz, jak před lety popsaly Hospodářské noviny.

Nákupní klub

Nynější sepětí s Mlsnou a antimonopolním úřadem přitom pomáhá i dalšímu byznysu Petříka – před dvěma lety také spoluzaložil spolek Nákupní klub, který sídlí u něj doma a Petřík mu předsedá. Cílem organizace je dle obchodního rejstříku „inovace zadávání veřejných zakázek, a to jak na straně zadavatelů, tak i dodavatelů, vzdělávání formou seminářů, odborných webinářů, konferencí, pracovních stolů, tematických setkání svých členů“.

Na akcích spolku opět přednášejí i vysoce postavení zástupci antimonopolního úřadu. A spolek se na sociálních sítích prezentuje ročním projektem za účasti stejné instituce, který má veřejné zadavatele naučit lépe centrálně nakupovat. I tím už Petříkův spolek nalákal čtyři hejtmanství, která se mu zavázala poslat statisíce korun. Další instituce si Petříkovu soukromou firmu najímají na poradenství ohledně tendrů a zakázek.

Foto: LinkedIn

Jak spolek láká další zájemce o členství.

Místopředsedou spolku Nákupní klub je Vilém Podešva, jinak také partner advokátní kanceláře Rowan Legal, která je zároveň generálním partnerem Petříkových konferencí.

Podešvu si předseda Mslna vybral do jedné ze svých rozkladových komisí, které mu radí. Mlsna má ale i osobně blízko k samotné advokátní kanceláři Rowan Legal. Letos se zúčastnil ve Špindlerově Mlýně svatby Martina Janouška, dalšího spolumajitele Rowan Legal, jak upozornil Deník N. Stejná advokátní kancelář brání klienty v mnoha kauzách, které antimonopolní úřad řeší.

„Spolupracujeme s advokátními kancelářemi napříč Českou republikou, s řadou zadavatelů a dodavatelů. Po odborné stránce jsem vybudoval poměrně zajímavý okruh lidí, kteří přispívají k tomu, aby se kultivovalo prostředí veřejných zakázek,“ uzavřel Petřík.

S přispěním Radka Nohla.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)

  • Předseda ÚOHS rozhoduje ročně jen o vyšších desítkách veřejných zakázek. Jedná se však o ty nejvýznamnější. Jejich průměrný roční objem je 40 miliard korun, tedy více než desetina všech zakázek v režimu zákona.
  • Od svého jmenování v roce 2020 už měl Petr Mlsna na stole alespoň jednu zakázku dvanácti ministerstev a deseti krajů (tedy naprosté většiny). Celkem už rozhodoval o zakázkách těchto úřadů nejméně 94krát. Toto číslo je navíc podhodnocené, neboť nezahrnuje běžící spory ani spory podřízených organizací (např. krajských správ silnic nebo firem v gesci jednotlivých ministrů – např. České dráhy, Česká pošta).
  • Každý ministr či hejtman má za funkční období zhruba 90% šanci, že aspoň o jedné zakázce jeho úřadu bude rozhodovat předseda ÚOHS. Tato rozhodnutí přitom mají významnou váhu nejen ekonomickou, ale i politickou. Na verdiktu předsedy závisí úspěch klíčových projektů typu dostavby metra nebo digitalizace stavebních úřadů. Rozhodnutím předsedy může dojít k jejich povolení, zdržení či úplnému restartu.
  • Předsedu na návrh vlády jmenuje prezident republiky. Vláda si tedy do značné míry volí vlastního kontrolora, případně rozhoduje o prodloužení jeho mandátu. Petra Mlsnu vybrala vláda Andreje Babiše (ANO) v neprůhledném tendru poté, co ho na Hradě přijal Miloš Zeman a vyjádřil mu podporu.
  • ÚOHS (nikoliv předseda) se může sám rozhodnout a kontrolovat jakéhokoli zadavatele veřejných zakázek – ať už z vlastní iniciativy, nebo na základě podnětu.

Zdroj: Analýza Jiřího Skuhrovce, Datlab Institut, z. s.

Doporučované