Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Sbírka na vrtulník pro Ukrajinu se zasekla. „Je předražený,“ zní z nadace

Foto: Dárek pro Putina

„Černý jestřáb“ určený pro Ukrajinu byl vyroben v roce 1980, na Slovensko byl převezen v roce 2019. Nejdříve tam sloužil hlavně pro výcvik afghánských pilotů, od loňska si jej pronajímají i čeští hasiči.

Na helikoptéru „Čestmír“ se za 10 měsíců vybrala necelá polovina z požadovaných 105 milionů. Organizátoři sbírky shánějí levnější stroj, jeho majitelé zase říkají, že hledají cesty, jak projekt „dofinancovat z dalších zdrojů“.

Článek

Symbolicky 17. listopadu přistál loni na pražské Letenské pláni vrtulník americké výroby Sikorsky UH-60A Black Hawk.

Dosud velmi úspěšná iniciativa na podporu Ukrajiny s názvem Dárek pro Putina si tehdy vytkla svůj zatím nejambicióznější cíl: vybrat od Čechů 105 milionů korun, aby právě tento „Černý jestřáb“, který dostal českou přezdívku Čestmír, mohl být odkoupen od současného majitele a poslán ukrajinské vojenské rozvědce. Ta by jej chtěla používat na speciální akce i k výcviku pilotů.

Hned po prvním dni byly na kontě přes tři miliony korun, avšak úvodní zájem dárců na rozdíl o jiných sbírek rychle opadl. Od letošního jara jsou pohyby na účtu minimální. Zatímco na konci května bylo vybráno 42,5 milionů korun, teď je to jen o tři miliony více. Do kýžené cifry chybí po 10 měsících více než polovina.

Potíže nezastírá i podnikatel Dalibor Dědek, zakladatel a předseda správní rady Nadačního fondu pro Ukrajinu, která za Dárkem pro Putina stojí. „Dostalo se to nešikovně do mrtvého bodu,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Sám si není jistý, zda bylo šťastné vybírat peníze právě na tento účel. „Od počátku jsem váhal, zda ten vrtulník je správná věc, protože paralelně jedeme i drony, ale ukrajinská strana jej velmi vehementně chce,“ řekl.

Dalibor Dědek usuzuje, že cena 105 milionů je příliš vysoká. „Ten vrtulník je předražený. Podařilo se nám už sehnat jiný za podstatně nižší cenu. Byl by v podstatě jen za polovinu,“ sdělil zakladatel iniciativy.

Problémem prý je, jak dopravit „náhradní“ stroj ze Spojených států. „Řeší si to Ukrajinci sami. Tak uvidíme, zda to dokážou vymyslet,“ doplnil Dědek.

Téměř 900 milionů pro Ukrajinu

  • Iniciativa Dárek pro Putina od začátku války už shromáždila na podporu bránící se Ukrajiny téměř 900 milionů korun. Přispělo přes 300 tisíc dárců.
  • Nejznámější kampaně, které rozjela, se týkaly například nákupu tanku T-72 „Tomáš“, na který Češi během jediného měsíce (září 2022) vybrali 33 milionů korun.
  • Na mobilní raketomet RM-70 „Přemysl“ s balíkem 365 raket se vybralo 50 milionů, na 15 kusů protivzdušné obrany „Viktor“ bylo shromážděno 101 milionů.
  • Poslední dokončená kampaň z minulých dnů se týká nákupu 100 kusů dronů Mavic 3 Pro za zhruba pět milionů korun, nyní se například vybírají peníze na protistřepinové vesty a deky do ukrajinských zákopů.
  • Dárek pro Putina není jedinou možností, jak lze přispět bránící se Ukrajině. Peníze na vojenské i nevojenské projekty je možné poslat například přes Team4Ukraine, Drony Nemesis, Člověka v tísni nebo Charitu ČR.

V majetku rodiny Strnadových

Vrtulník Čestmír má na boku slovenskou poznávací značku OM-BHB. Jak lze díky ní vyčíst ze slovenského seznamu registrovaných letadel, patří stroj firmě Slovak Training Academy z Dubnice nad Váhom a provozovatelem je prešovská letecká škola Heli Company.

Vlastnické nitky od obou subjektů vedou přes firmu Helicopter Alliance až k české zbrojařské rodině Strnadových. Konkrétně k otci zakladateli největšího domácího zbrojařského holdingu Czechoslovak Group (CSG) Jaroslavu Strnadovi, jenž podle české evidence skutečných majitelů má ve firmě Helicopter Alliance podíl 91 %.

Podle mluvčího Andreje Čírtka se tento vrtulníkový byznys do budoucna stane součástí skupiny CE Industries Strnada staršího, který je prý od zbrojařské skupiny CSG (nyní v majetku syna Michala Strnada) „striktně oddělen“.

Seznam Zprávy chtěly vědět, proč byla prodejní cena Čestmíra nastavena v uvedené výši a zda majitelé nezvažovali, že chybějící peníze doplatí ze svého.

„Helicopter Alliance vývoj sbírky sleduje. Jako podnikatelský subjekt nemůže prodat vrtulník za výrazně nižší cenu, než je cena obvyklá. Tým Helicopter Alliance ale komunikuje s panem Martinem Ondráčkem (spoluzakladatel iniciativy Dárek pro Putina –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ pozn. red. ) a hledá cesty, jak tento projekt dofinancovat z dalších zdrojů,“ sdělil mluvčí obou holdingů rodiny Strnadových Andrej Čírtek.

Pro výcvik afghánských pilotů

Jak lze z veřejných zdrojů také dohledat, Čestmír byl vyroben v roce 1980, je mu tedy už 44 let. Do Evropy se dostal ke konci roku 2019, poté co byl vyřazen z americké armády. A to společně se svým o rok mladším „bratříčkem“ stejného typu a poznávací značkou OM-BHK. Bylo to vůbec poprvé, co se takové helikoptéry dostaly ke komerčnímu subjektu v Evropě.

Seznam Zprávy chtěly vědět, za kolik tehdy firma Slovak Training Academy tyto stroje získala. Některé zdroje z bezpečnostních složek totiž tvrdí, že byly na Slovensko dodány zdarma. Obě helikoptéry sloužily v počátku v Košicích pro výcvik afghánských pilotů financovaný americkou vládou a zajišťovaný skrze americkou firmu Raytheon.

Andrej Čírtek původní pořizovací cenu nesdělil, ale odmítá, že by byly zadarmo.

„Byly (oba vrtulníky Black Hawk) pořízeny za ryze komerčních podmínek a cena za vrtulník přibližně odpovídala sumě v rámci sbírky Dárek pro Putina. Je ale třeba dodat, že s provozem vrtulníků byla historicky spojena celá řada investic do vybavení vrtulníků samotných a také do servisního a výcvikového zázemí,“ uvedl mluvčí Čírtek.

Desítky milionů za práci pro hasiče

I když výcvik Afghánců dávno skončil, oba slovenští Černí jestřábi v hangáru každopádně nezahálejí. Svým majitelům vydělávají i během probíhající sbírky.

Loni si Čestmíra a jeho sourozence pronajali čeští hasiči. Jeden létal pro Ministerstvo zemědělství a druhý pro Ministerstvo životního prostředí. Přes léto posádky hlídaly, aby se v lesních porostech nezopakoval podobně rozsáhlý požár jako o rok dříve v Českém Švýcarsku. Celkové náklady za tyto služby dosáhly kolem 50 milionů korun, přičemž ministerstva v součtu zaplatila jen čtvrtinu vyfakturované sumy (12,5 milionu), větší část Evropská unie.

„Pětasedmdesát procent z celkové částky bylo refundováno z grantu Evropské komise Transition rescEU,“ sdělila Klára Ochmanová, mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru.

Foto: Hasičský záchranný sbor ČR

Čestmír byl během léta s českými hasiči v Bulharsku.

Stejný model letecké hasičské služby se opakoval i letos, jen zmíněná ministerstva tentokrát zaplatila už kolem 17 milionů, tudíž celková částka i s penězi z EU dosáhla kolem 70 milionů.

Čestmír sloužil během léta nejen v Česku, v červenci pomáhal českým hasičům likvidovat rozsáhlé požáry v Bulharsku a v Severní Makedonii, jak dokládají i některé snímky pořízené Hasičským záchranným sborem ČR.

Foto: Hasičský záchranný sbor ČR

A stejný stroj s poznávací značkou OM-BHB při likvidaci požárů v Severní Makedonii.

Nový kontrakt za 300 milionů

Čeští hasiči s výpomocí privátních slovenských helikoptér počítají i v dalších letech, a to až do roku 2027.

Vyplývá to z nedávno uzavřených rámcových dohod. Ve smlouvě, která se týká Ministerstva životního prostředí, se píše o celkové částce 109 milionů (bez DPH), na Ministerstvu zemědělství byla hodnota čtyřletého kontraktu předběžně vyčíslena na 209 milionů. Dohromady tedy přes 300 milionů.

V těchto dvou rámcových dohodách sice žádné poznávací značky uvedeny nejsou, jen jména slovenských dodavatelů a typové označení strojů UH-60A, přičemž ale ve slovenském registru je v tuto chvíli zapsán jen Čestmír a jeho dvojče.

Bude tedy vrtulník ze sbírky Dárek pro Putina i nadále hasit?

Mluvčí hasičů nesdělila, o jaké konkrétní stroje v dalších letech půjde. „V obou případech se jedná o zajištění služby jednoho kusu vrtulníku UH-60A s bambivakem o kapacitě 3410 litrů. S dotazem, zda jde nebo nejde o identický stroj, se prosím obraťte spíše přímo na dodavatele,“ reagovala Klára Ochmanová.

Video s Čestmírem při výcviku hasičů, jak probíhal v polovině srpna ve Vyškově:

Andrej Čírtek jménem majitelů sdělil, že flotila Helicopter Alliance čítá nyní čtyři stroje UH-60 Black Hawk. Které z nich budou hasit v Česku, neřekl, jen popsal důvody, proč i Čestmír stále létá s bambivakem nad hořícími lesy.

„Pořízení tohoto stroje je velmi nákladnou investicí a je proto přirozené, že vrtulník se používá k užitečné práci pro české hasiče, dokud nebude projekt dodávky na Ukrajinu finalizován,“ uvedl mluvčí Čírtek.

Vrtulníková flotila Jaroslava Strnada, která může sloužit i hasičům, se ale podle něho bude průběžně modernizovat a rozvíjet, a to i pořizováním úplně nových helikoptér.

Doporučované