Hlavní obsah

Roman Janoušek chtěl po státu 155 milionů. Nedostane skoro nic

Foto: Seznam Zprávy

Roman Janoušek na výletě v Alpách na přelomu let 2019 a 2020.

U soudu se řeší odškodnění pro Romana Janouška. Kdysi jeden z nejvlivnějších podnikatelů v Praze zatím získal 736 tisíc. Stát se mu navíc i omluvil za neoprávněné trestní stíhání.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Roman Janoušek patřil ve své době mezi nejvlivnější pražské podnikatele s kontakty na řadu politiků. Posledních několik let se soudí se státem o odškodnění.

Janoušek celkově požaduje přes 155 milionů korun za to, že byl podle soudu neoprávněně stíhán přes sedm let v kauze Chambon a navíc mu policie kvůli vyšetřování deset let zadržovala jeho majetek. Šlo o zlaté cihly a také finanční hotovost.

Se svojí žalobou, podle níž požadoval zmíněné odškodnění, ale u Obvodního soudu pro Prahu 2 ve čtvrtek uspěl jen částečně. Soudce Petr Navrátil rozhodl, že dostane k původní částce ve výši 736 466 korun ještě 4346 korun s úroky.

Dalších 154 milionů korun Janouškovi stát platit zatím nemusí. V této části byla žaloba zamítnuta, Janouškovi se podle soudce nepodařilo prokázat, že mu byla způsobena škoda. Rozsudek zatím není pravomocný.

Janoušek se může proti rozhodnutí odvolat. Jeho advokát Michal Sečány uvedl, že zatím neví, jestli k tomu dojde. „Necháme to na rozhodnutí klienta,“ řekl Sečány.

Případ, v němž byl Janoušek obviněn, byl jednou z větví kauzy související se zásahem na Úřadu vlády v červnu 2013, po němž došlo k pádu vlády premiéra Petra Nečase. Stát se Janouškovi zatím za stíhání omluvil a vyplatil mu zmíněné odškodnění ve výši 736 466 korun.

Janoušek s tím nesouhlasí. Například tvrdí, že z celkové požadované částky 155 milionů je 85,8 milionu za to, že mu byl jeho majetek zajištěn. Jenže soud mu odmítl tuto část odškodnění vyplatit.

„Chápu, že když byl žalobci zajištěn majetek v řádu několika milionů korun po dobu zhruba deseti let, tak to zasáhlo do jeho majetkové sféry. Nechci to bagatelizovat, ale nemám za to, že by v trestním řízení nastaly průtahy a že by zajištění peněz bylo svévolné,“ řekl ve čtvrtek soudce Navrátil při zdůvodnění rozsudku.

Podle Sečányho však například Janoušek plánoval, že kdyby mu policie peníze v roce 2013 nezajistila, tak by je investoval na burze cenných papírů nebo vložil na bankovní účty.

„Ještě než došlo k zajištění majetku, využíval zmíněný investiční účet,“ řekl Sečány již dříve u soudu. Jenže podle soudce to jako důkaz nestačí. „To, že má někdo účet u banky, automaticky neznamená, že na něj skutečně vloží peníze,“ reagoval tehdy soudce Navrátil.

Janoušek dále chtěl po státu, aby mu doplatil peníze, které uhradil za své advokáty. Mezi lety 2019 až 2023 přitom podle informací, které zazněly u soudu, za právní služby zaplatil přes 6,2 milionu korun. Přitom stát mu zatím vyplatil jen část. Nakonec mu soudce Navrátil v této souvislosti ve čtvrtek uznal jen výše zmíněných 4346 korun. Zbytek peněz, které Janoušek zaplatil za svého obhájce, zatím nedostane.

Janouškův případ je jednou z větví rozsáhlého vyšetřování, které spustil známý zásah na Úřadu vlády v roce 2013. Nakonec soudy řekly, že je Janoušek nevinný.

Letos v březnu Seznam Zprávy zjistily, že stát už musel zaplatit více než 8,1 milionu korun jako odškodnění deseti lidem, kteří byli trestně stíháni po zásahu na Úřadu vlády v červnu 2013. Soudy je v dalších letech pravomocně – stejně jako Romana Janouška – zprostily obžaloby nebo bylo jejich stíhání zastaveno.

Janoušek byl podmíněně propuštěn z vězení před dvěma lety. Trest si ale odpykával v jiném případu. Šlo o havárii, v níž v roce 2012 naboural a následně srazil řidičku poškozeného vozu a od nehody ujel.

Trest mu byl přerušen ze zdravotních důvodů. Janoušek tvrdí, že je vážně nemocný. Letos v květnu Deník N upozornil, že lobbista pořádal 1. května golfový turnaj na Karlštejně. Podle fotek je zřejmé, že na sobě neměl ochrannou helmu ani se neopíral o hole.

Nejde o první případ, kdy Janoušek vypadl z role „vážně nemocné osoby“. Seznam Zprávy totiž před několika lety informovaly o tom, že Janouška zastihly, jak sáňkuje v Alpách. V roce 2019 ho zase policie přistihla při jízdě na kole.

+5

Doporučované