Hlavní obsah

Reportéři bez hranic o antimonopolním úřadu: Pokoušíte se zastrašit novináře

Foto: Jan Mihaliček

Ilustrační snímek

Český antimonopolní úřad se stal terčem kritiky mezinárodní organizace Reportéři bez hranic.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Mezinárodní organizace Reportéři bez hranic, která hájí svobodu tisku a médií, kritizuje český antimonopolní úřad. Má za to, že se pokouší zastrašit novináře.

„Odsuzujeme pokus Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zastrašit zpravodajský web Seznam Zprávy, který publikoval ve veřejném zájmu investigaci jeho předsedy. Nezávislá instituce by nikdy neměla být využívána k vyvíjení tlaku na novináře,“ píše se ve stanovisku této nevládní organizace.

Vše odstartoval článek Seznam Zpráv, v němž redakce upozornila, že šéf úřadu, který dohlíží na miliardy, spolupracuje s podnikatelem obžalovaným z manipulací s dotacemi.

Úřad pak reagoval tiskovou zprávou, v níž napsal, že ho zaráží vydání článku zrovna v době, kdy Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje reformu veřejných zakázek spadajících pod agendu úřadu. „Může se nicméně jednat také o výstražné gesto ze strany společnosti Seznam.cz směrem k úřadu, který se v poslední době začal v rámci své činnosti o působení této společnosti zajímat,“ napsal ÚOHS dále v tiskové zprávě, a odtajnil tak, že začal firmu Seznam prověřovat.

Fáze prověřování, kterou antimonopolní úřad zahajuje z vlastní iniciativy, je přitom u všech firem vždy neveřejná a může trvat mnoho měsíců.

Podle společnosti Seznam.cz je způsob oznámení zájmu úřadu o firmu v hrubém rozporu se zásadou legality a nese znaky zastrašování a vytváření nátlaku, aby se média některým tématům do budoucna raději nevěnovala.

„Podobných přešlapů se úřad vůči naší společnosti dopustil v posledních měsících opakovaně. Společnost Seznam.cz se v takových situacích již dříve úspěšně bránila u soudu a i v tomto případě jsme odhodláni hájit dobré jméno společnosti Seznam.cz právní cestou,“ řekla v minulých dnech ČTK mluvčí Seznamu Aneta Kapucianová.

Současně dodala, že Seznam Zprávy mají samostatnou, nezávislou redakci, která „nepodléhá žádné formě redakčního řízení, kontroly či dohledu ze strany společnosti Seznam.cz“.

Reportéři bez hranic mimo jiné pravidelně sestavují Index svobody médií. Česká republika se v letošním žebříčku umístila na 17. pozici, loni byla o tři místa výše.

Doporučované