Hlavní obsah

Svědectví, které vyloučilo soudce: „Redl nevypadal, že má papíry na hlavu“

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Obžalobu na Michala Redla bude řešit jiný soudce.

Výslech bývalého náměstka VZP, u kterého byl soudce Jakub Kriebel, byl důvodem, proč se právě tento soudce vyloučil z projednání obžaloby na podnikatele Michala Redla. Seznam Zprávy přinášejí detaily toho, co Knížek vypověděl.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Soudce Jakub Kriebel z Obvodního soudu pro Prahu 9 se vyloučil z projednávání kauzy Dozimetr kolem podnikatele Michala Redla a dalších osmi lidí, jak už Seznam Zprávy informovaly. Důvodem je to, že se před dvěma roky účastnil jako soudce výslechu tehdejšího náměstka ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Tomáše Knížka. Ten byl nejdříve svědkem, loni byl v další větvi této korupční kauzy ale rovněž obviněn.

V desetistránkovém usnesení, které Seznam Zprávy získaly, pak soudce Kriebel nejenže popisuje podrobnosti, ale zároveň uvádí také detaily toho, co Knížek během své výpovědi uvedl. Soudce Kriebel přitom očekává, že Knížek bude u soudu vypovídat, a nelze podle něho vyloučit, že se může jednat v této souvislosti o podstatný výslech.

Před soudcem bývalý náměstek šéfa VZP mimo jiné řekl, že z aktérů této kauzy se zná nejdéle s podnikatelem Pavlem Dovhomiljou, který s policií v tomto případě spolupracuje. Seznámili se na vernisáži v roce 2018. A i když měl Dovhomilja podle Knížka pověst lobbisty, překvapilo ho, že rozumí i IT. Později spolu začali intenzivně komunikovat, řešili spolu i projekty, které zajišťovala Dovhomiljova firma zejména pro pražský magistrát.

Byl to právě Dovhomilja, kdo pak Knížka seznámil s hlavní postavou celé kauzy - Michalem Redlem. V Redlových bytech byl asi pětkrát a pozvali si ho tam, jak tvrdil Knížek, protože má zkušenosti z kampaní. Setkání v bytech ale podle jeho slov byla většinou o zábavě.

„Obviněný Dovhomilja se svědkovi (Tomáši Knížkovi) také svěřil s tím, že obžalovaný Redl má papíry na hlavu, nicméně dle svědka Knížka na něj obžalovaný Redl nepůsobil dojmem, že by měl omezenou svéprávnost,“ cituje soudce Kriebel ze zmíněného výslechu.

Když byl Redl obviněn před dvěma roky v kauze Dozimetr, ukázalo se, že má řadu let soudem omezenou svéprávnost. Plzeňský krajský soud následně jeho omezení svéprávnosti kvůli formálním nesrovnalostem zrušil. Redl si proti tomu podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Ten mu v tomto případu nevyhověl.

Knížek se rovněž setkal také s dalším obžalovaným podnikatelem Pavlem Kosem. S ním a s Redlem jednali, protože oba podnikatelé chtěli, aby jejich spřátelení advokáti pracovali pro VZP. Jenže nakonec se nedohodli, protože Knížek mohl jako náměstek ředitele VZP schválit pouze zakázku do 50 tisíc korun. „Z jednání sešlo, protože pro ně byla nabídka nízká,“ popsal soudce, co zaznělo na výslechu.

Ještě než se stal Knížek náměstkem ředitele VZP, tak podle svých slov jednal také s obžalovaným Petrem Hlubučkem. Bylo to v době, kdy byl Hlubuček náměstkem pražského primátora. Knížek s Dovhomiljou mu v této souvislosti prezentovali IT systém, který chtěli magistrátu dodat. Jak jednání nakonec dopadlo, ale soudce do usnesení již nenapsal.

Během výslechu Knížek přiznal, že využíval také mobil s kryptografickou ochranou. Volal si přes něj nejen s Dovhomiljou, ale i s Redlem nebo dalším obžalovaným tehdejším ekonomickým ředitelem pražského dopravního podniku Matejem Augustínem. Náklady za tento telefon mu podle Knížka platil Pavel Dovhomilja.

Podle soudce Jakuba Kriebela je vysoce pravděpodobné, že bude Knížek vypovídat během hlavního líčení. A soud by se ho pak ptal právě na to, co už dříve vypověděl.

Jaké tresty navrhl žalobce v kauze Dozimetr?

Michal Redl - 10 let ve vězení a peněžitý trest ve výši pěti milionů korun

Pavel Kos - 10,5 roku ve vězení a peněžitý trest ve výši 3,5 milionu korun

Petr Hlubuček - osm let ve vězení a peněžitý trest ve výši 2,5 milionu korun

Matej Augustín - osm let ve vězení a peněžitý trest ve výši 2,5 milionu korun

Maroš Jančovič - 6,5 roku ve vězení a peněžitý trest ve výši pět milionů korun

Luděk Šteffel, Martin Vejsada, Dalibor Kučera - dva až tři roky ve vězení a peněžitý trest ve výši jeden milion korun

Ivo Pitrman - čtyřletá podmínka

„Následně může být tázán na vztahy mezi obžalovanými, respektive obviněnými, a na potenciální fungování údajné organizované zločinecké skupiny, jednak na setkání, která probíhala v bytech, a jednak by mohl být tázán i na osobu obžalovaného Redla a jeho případnou schopnost vnímat úkony trestního řízení a obecně na jeho psychický zdravotní stav,“ uvedl Kriebel.

Kriebel se proto z projednání obžaloby na Redla vyloučil, i když do usnesení také napsal, že se v této kauze považuje za nezaujatého a nikterak neovlivněného.

„A přestože má subjektivně za to, že je schopen rozhodovat ve věci všech obžalovaných i obviněných zcela objektivně, objektivně musí být vyloučeny jakékoli pochybnosti (byť je předseda senátu sám nemá) o jeho nestrannosti a o tom, zda si předseda senátu v přípravném řízení nevytvořil byť jen předběžný úsudek o tom, zda byl spáchán trestný čin a zda jsou jeho pachateli obžalovaní, respektive obvinění,“ vysvětlil Kriebel. Případ tak bude řešit jiný soudce.

Vyšetřovatelé v této kauze viní Redla a jeho blízké spolupracovníky, že si dosadili do vedení pražského dopravního podniku spřátelené manažery. S jejich pomocí – jak dále tvrdí policisté – mohli ovlivňovat různá výběrová řízení a pak za to získali úplatky.

Obžaloba navrhuje přísné tresty podnikatelům Michalu Redlovi a Pavlu Kosovi, bývalému náměstkovi pražského primátora Petru Hlubučkovi a tehdejšímu ekonomickému řediteli pražského dopravního podniku Mateji Augustínovi. Dalším obžalovaným hrozí podle paragrafů od dvou do deseti let vězení.

Operace Dozimetr

Foto: Seznam Zprávy, ČTK

Hlavní aktéři případu Dozimetr.

Ve středu 15. června 2022 ráno spustili detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu rozsáhlou akci. Na desítkách míst v Praze i ve Středočeském kraji zatýkali podezřelé, prohledávali jejich kanceláře a důkazy hledali i v soukromí. Akce Dozimetr, jak ji popsali policisté v dokumentech, rozkryla skupinu politiků, manažerů a lobbistů, kteří ovlivňovali veřejné zakázky i chod veřejných firem – především pražského dopravního podniku. Vyšetřování otřáslo i politickou scénou, padl kvůli němu ministr školství, šéf civilní rozvědky a na hraně se ocitlo vládní hnutí Starostové a nezávislí.

Doporučované