Hlavní obsah

Razítko na zbraně dala střelci lékařka praktikující čínskou medicínu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Tragický prosincový den. Před Filozofickou fakultou UK v Praze blikají policejní vozy a sanitky.

Střelec David K. si pro posudek na zbrojní průkaz došel k ošetřující lékařce v den, kdy ji zastupovala kolegyně. Ta se jinak věnuje čínské medicíně a akupunktuře. Policie zjišťuje, zda jako záskok vůbec mohla listinu vystavit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Celkem osm zbraní, s nimiž loni v prosinci následně zabil 17 lidí, nakoupil David K. legálně –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ díky razítku z ordinace praktické lékařky ve středočeské Hostouni, kde bydlel. „Zbrojní průkaz jsem si pořídil přímo za účelem vražedné činnosti,“ napsal později v dopise, kde se k činům přiznává.

Doklad, že může dostat zbrojní průkaz, však střelci z Klánovic, Hostouně a z filozofické fakulty nepotvrdila lékařka, u které byl registrovaný. Vystavila ho absolventka čínské a západní medicíny na Guangdonské lékařské univerzitě v Číně T. N., která v Hostouni ordinuje pravidelně jeden den v týdnu a pacientům jinak nabízí možnost objednat se k ní na akupunkturu.

Ač získala i titul MUDr. z Karlovy univerzity a má atestaci praktické lékařky, doktorka N. provozuje především takzvanou tradiční čínskou medicínu. Jméno této lékařky figuruje na webu pražské kliniky tradiční čínské medicíny.

Mohla posudek vystavit?

Česká lékařská komora teď prověřuje, zda zastupující lékařka T. N. byla oprávněná střelci posudek ke zbrojnímu průkazu vydat. O posouzení, zda ano, či ne, požádali lékařskou stavovskou organizaci policisté, kteří se případem vražd spáchaných Davidem K. zabývali.

Lékařskou komoru upozorňují, že ze zákona o zbraních a střelivu vyplývá, že posudek má vystavit „registrující poskytovatel zdravotních služeb v oboru všeobecné praktické lékařství“. Chtějí, aby komora posoudila, „zdali bylo vydání lékařského posudku zastupující lékařkou postupem lege artis (podle pravidel) “. Zároveň ale dodávají, že možný trestný čin v udělení kladného posudku nevidí.

Česká lékařská komora potvrdila, že podnět od policie přišel. „Stížností se v souladu s disciplinárním řádem České lékařské komory zabývá místně příslušná revizní komise,“ uvedl mluvčí komory Michal Sojka. Doplnil, že zatím k závěru nedospěla, protože ještě čeká na dodání všech potřebných informací.

Obecně postup bývá takový, že pokud by revizní komise usoudila, že lékařka pochybila, podala by disciplinární žalobu, kterou by posuzoval stavovský soud.

V hostouňské ordinaci

Ordinace v Hostouni patří společnosti Simbio Healthcare, již spoluvlastní lékařka O. M. Š. –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ právě ona je lékařkou, u níž byl David K. registrován.

Když se reportérka Seznam Zpráv chtěla její kolegyně T. N. zeptat na okolnosti, jak Davidovi K. jako zastupující lékařka posudek ke zbrojnímu pasu potvrdila, byla odmítnuta.

Foto: Seznam Zprávy

Posudek, díky němuž mohl David K. legálně nakoupit osm zbraní, s nimiž pak vraždil.

A to lámanou češtinou. Doslovný přepis vět, které předcházely položení telefonu, zní: „Tohle já vám nebudu odpověď. Já jsem odpověděla lékařskou komoru. Tak buďto zavolejte do lékařské komory. Děkuju moc za pohopený.“

Reportéři pak neuspěli s otázkami ani napodruhé –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ když se pokusili kontaktovat doktorku N. přímo před hostouňskou ordinací. Beze slova však kolem nich prošla a odjela autem.

Choval se normálně

Při policejním výslechu, jehož záznam reportéři Seznam Zpráv četli, však T. N. o potvrzení posudku mluvila.

Uvedla, že se David K. při zdravotní prohlídce „choval zcela normálně bez jakýchkoliv známek psychických nebo jiných zdravotních potíží“, a že na její otázky odpovídal „stručně a stroze“.

Lékařka tvrdí, že se ho ptala i na to, zda byl v minulosti na psychiatrii nebo u psychologa. Odpověď Davida K. prý zněla, že ne.

To by znamenalo, že by jí David K. zatajil své předchozí návštěvy odborníka, k němuž chodil na popud kamarádky. Žádné záznamy o tom neměl ani ve zdravotní kartě, protože psychiatričce jméno své praktické lékařky neřekl a ona ji tak neinformovala.

Co spáchal David K.:

  • 15. prosince 2023 v Klánovickém lese v okrajové části Prahy zastřelil dvouměsíční holčičku a jejího otce. Podle policie si je náhodně vybral.
  • 21. prosince 2023 dopoledne zavraždil doma v Hostouni svého otce.
  • 21. prosince 2023 odpoledne zastřelil v budově Filozofické fakulty UK v Praze 14 lidí a dalších 25 zranil. Nakonec sám spáchal sebevraždu.

Podle policejního záznamu lékařka N. uvedla, že nemá žádnou možnost si sdělení pacienta ověřit. Že má David K. psychické potíže, však mohla obvodní lékařka zjistit nahlédnutím do takzvaného lékového záznamu. Z něj by vyčetla, jaké medikamenty David K. užíval a zjistila by, že mu psychiatrička na podzim roku 2022 předepisovala antidepresiva.

Jak však vyplývá z jiného policejního dokumentu, který je součástí spisu k případu Davida K., lékařská komora k tomu na dotaz policie už napsala, že není nahlédnutí do lékového seznamu povinné.

„Lékaři není platnou právní úpravou uložena žádná povinnost kontrolovat, resp. přezkoumávat, informace, které mu pacient v rámci užívání léčivých přípravků sdělí,“ stojí v odpovědi. Sama komora ale zároveň uvádí, že toto je obecné pravidlo, které se nemusí vždy vztahovat na konkrétní případ a že je možné, aby v případě pochybností odborný postup lékaře přezkoumaly disciplinární orgány.

Systém je dobrý, řekl ministr

A co vlastně lékařka ze zdravotní karty o Davidu K. věděla? Moc toho nebylo.

I u doktorky M. Š., jež byla jeho ošetřující lékařkou byl David K., podle zjištění policie jen jednou –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ v osmnácti letech, když k ní přecházel z evidence pediatra. Ani jedna z hostouňských lékařek tudíž střelce prakticky neznala a věděla o něm jen to, jaké choroby měl v dětství.

Senátorka Hana Marvanová, která je členkou expertní skupiny Ministerstva vnitra a jako advokátka pomáhá pozůstalým obětí Davida K., chce navrhnout, aby potvrzení pro zbrojní průkaz nevydávali už praktičtí lékaři. Ale doktoři specializovaní na tuto agendu a s patřičnými zkušenostmi. Ti by museli zjišťovat informace o žadateli z příslušných registrů a vyšetřením.

Co Davida K. motivovalo ke střelbě?

Foto: Zdroj: Znalecký posudek G. Leblové., SZ

Úryvek ze znaleckého posudku G. Leblové.

„Je nutné zpřísnit, aby při vystavování potvrzení o zdravotní a psychické způsobilosti byly dodržovány právní předpisy a zjišťován skutečný stav žadatele a nebyla to pouhá formalita bez kontroly,“ domnívá se Marvanová.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ale s něčím takovým nepočítá. Vicepremiér to řekl na konci srpna po jednání pracovní skupiny pro zbraňovou legislativu, která pod vnitrem vznikla. Rakušan argumentuje, že zástupci organizací psychiatrů a psychologů říkají, že stávající systém zdravotního prověřování je nastaven z větší části dobře.

„Zaměřili jsme se proto na hledání jiných, efektivních řešení. Jedná se zejména o propojení policejních a lékařských databází,“ uvedl na tiskové konferenci ministr vnitra Rakušan.

Doporučované