Hlavní obsah

Prověřte komunikaci ministryně v kauze Pelta, nařídil odvolací soud

Foto: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Miroslav Pelta u pražského Městského soudu.

Odvolací vrchní soud sepsal rozsudek v kauze fotbalového bosse Miroslava Pelty. Městský soud zavázal, aby splnil sedm konkrétních úkolů. Má se například pokusit zajistit komunikaci tehdejší ministryně školství Kateřiny Valachové.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když vrchní soudce Vladimír Král sepisoval písemný rozsudek v případu, v němž je obžalován fotbalový boss Miroslav Pelta a tehdejší náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová, tak v něm uvedl, čím se musí pražský Městský soud zabývat.

Jak je známo, Pelta i Kratochvílová skončili před soudem kvůli podezření, že společně ovlivňovali rozdělování dotací z Ministerstva školství. Jenže odvolací soud je u části případu zprostil obžaloby.

A než Městský soud rozhodne, zda spáchali trestný čin ve zbylé části této kauzy, musí splnit sedm konkrétních úkolů, které od Krále dostal. Nejenže musí doplnit některé důkazy, ale podle Krále by se měla pražská městská soudkyně Lenka Cihlářová navíc zabývat komunikací mezi Kratochvílovou a tehdejší ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD), která krátce po policejním zásahu v roce 2017 na tuto funkci rezignovala.

Komunikace mezi ministryní a náměstkyní byla smazána, ale podle soudce Krále je důležité prověřit, zda Valachová v souvislosti s některými dotacemi dávala Kratochvílové pokyny. „Je velmi nepravděpodobné, že by po celou dobu, po kterou byl prováděn odposlech telefonu obžalované Kratochvílové, ani jednou nehovořila s ministryní Valachovou nebo mezi nimi neproběhla jiná komunikace,“ napsal do rozhodnutí soudce Král.

Advokát Petr Toman, který Kratochvílovou zastupuje, Seznam Zprávám řekl, že tuto komunikaci mezi jeho klientkou a tehdejší ministryní Kateřinou Valachovou již v minulosti po policii požadovali.

„Policie řekla, že ji nedá, že se nedostala do spisu. Teď ale odvolací soud říká, ať se ji pokusí soud sehnat a že je divné, že by spolu vůbec nemluvili,“ uvedl Toman. „Přijde nám, že ty orgány činné v trestním řízení paní Valachovou až moc chránily,“ doplnil.

Kateřina Valachová v této kauze figuruje pouze jako svědkyně. Nikdy nebyla obviněna. Svoji vinu odmítala nejen při výslechu na policii, ale i před soudem. Seznam Zprávám pak opakovaně řekla, že rozdělování dotací nijak neovlivňovala a ani do samotného procesu nezasahovala.

Před soudem Kratochvílová přiznala, že měli seznam žadatelů o sportovní dotace. Důvodem podle ní však bylo to, že s nimi mluvila Valachová při svých cestách po republice a chtěla vědět, co se s těmito žádostmi děje.

Soudce vrchního soudu Vladimír Král navíc upozornil na to, že ve spise je také dopis, který Valachová v době, kdy byla ministryní, poslala všem hejtmanům. „Vyzývá je, aby jí sdělili, jaké akce považují za společensky prospěšné a žádoucí pro nadcházející dotační řízení,“ připomněl Král.

Podle Valachové však hejtmani měli jen říct, který projekt považují za prioritní. Jejich názory, ale - jak dále řekla před soudem - neměly expertní komise, které dotace hodnotily, zohledňovat.

Loni v dubnu byl Pelta u pražského Městského soudu podruhé odsouzen k šesti rokům vězení a měl zaplatit také pokutu pět milionů. Simona Kratochvílová pak měla jít na 6,5 roku do vězení. Jenže odvolací soud tento verdikt opět zrušil. A teď, jak bylo zmíněno, musí nyní pražský Městský soud splnit sedm jeho konkrétních úkolů.

Advokáti Pelty a Kratochvílové uvedli, že podle jejich názoru není důkazů na odsouzení jejich klientů nyní dost.

„Těch úkolů, které Městský soud dostal, je spousta. Myslím si, že některé nebude schopný splnit,“ řekl Peltův advokát Bronislav Šerák. „Vnímám to tak, že současný stav toho dokazování nestačí k odsouzení. Sám jsem zvědavý, co bude objeveno nového,“ uvedl Toman, který Kratochvílovou zastupuje.

Vedle Pelty a Kratochvílové se tento případ týkal ještě předsedy České unie sportu Miroslava Jansty, sekretáře České unie sportu Jana Boháče a exředitele ministerského odboru sportu Zdeňka Břízy. Obžalována byla Fotbalová asociace České republiky a Česká unie sportu. Všechny ale odvolací soud pravomocně zprostil obžaloby.

Doporučované