Hlavní obsah

Proruský server Petra Hájka přesunul sídlo do USA

Foto: IPC, Seznam Zprávy, Shutterstock.com, Profimedia.cz

Někdejší mluvčí Václava Klause Petr Hájek měl údajně se svou dcerou Erikou zhodnotit peníze investorů firmy IPC. Miliony ovšem zmizely a Hájek se k jejich vrácení nemá.

Ve firmách kolem exmluvčího Klause Petra Hájka zmizely úspory lidí, kteří je chtěli zhodnotit v investicích, potvrzuje expertní dokument. Server Protiproud, který šíří ruskou propagandu, Hájek přepsal na schránkovou firmu v USA.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když investiční skupina IPC lákala střadatele, úspory jim slibovala zhodnotit mimo jiné i za pomocí investic do nakladatelství Česká citadela, mediální agentury Flex Press a kliniky alternativní medicíny Fulcrum Bohemia.

IPC se už ale nechlubila, že za všemi třemi společnostmi stál někdejší mluvčí Václava Klause Petr Hájek a jeho dcera Erika. Tedy lidé, kteří prostřednictvím změti firem dlouhodobě šíří ruskou propagandu a dle Vojenského zpravodajství se jejich server Protiproud podílí „na hybridním působení ve prospěch agresivních kroků Ruské federace“.

Jak reportéři zmapovali, od pavučiny firem, do které miliony investorů natekly, se Hájek oficiálně odstřihl.

Přímo klíčový server Protiproud, který tvrdě útočí na USA i NATO, nyní oficiálně vydává schránková firma Westinvest, která paradoxně sídlí v dřevěném stavení v americkém Wyomingu.

Letos v březnu Protiproud na tuto společnost převedla Hájkova dcera, která ho papírově vlastnila doteď. Kdo je nyní konečným vlastníkem, není možné vyčíst. Firma neplní zákonnou povinnost zveřejňovat tyto informace v příslušném registru.

Hájek ovšem na webu (například po nedávném rozhovoru s exprezidentem Václavem Klausem) čtenáře vybízí, aby poslali na další chod Protiproudu příspěvky. Co už ale neříká, že sám je v exekuci. Dle rejstříku po něm exekutor chce 1,3 milionu korun.

Sídlo Hájkova Protiproudu v USA:

Podnikání IPC už dříve rozkryla investigace Seznam Zpráv a čtveřice šéfů společnosti je od února obviněna z podvodu. Byznys Petra Hájka se lhaním ale funguje dále. Reportéři přitom získali znalecký posudek zadaný policií, který potvrzuje předchozí zjištění Seznam Zpráv. Expert za pomocí výpisu z účtů IPC zmapoval, že Petru Hájkovi z peněz investorů odešly miliony. Zpět se vrátil jen zlomek.

Dle znalce investiční skupina IPC poslala nakladatelství Česká citadela 4,8 milionu. Zpět putovalo 4840 korun. Do firmy Fulcrum, za kterou stála Hájkova dcera Erika, odešlo téměř 6,5 milionu. Zpět IPC získala 32 tisíc. Flex Press dostala 2,1 milionu, zpět se vrátil milion.

Samotná IPC je dnes v insolvenci a dle policie připravila více než jeden a půl tisíce lidí minimálně o 623 milionů korun. Investoři se ale peněz domohou jen těžko. Většina jich zmizela –⁠⁠ i za pomocí výběrů v hotovosti nebo v útratách za luxusní zboží.

Hájek na rozdíl od opakovaně odsouzeného podvodníka Ladislava Vaněčka, který za IPC stál a peníze mu posílal, stíhaný není. Z policejního spisu, do něhož reportéři nahlédli, ani není patrné, že by se na něj Národní centrála proti organizovanému zločinu detailněji zaměřila.

Seznam Zprávy se tak pokoušely zeptat někdejšího mluvčího prezidenta, zda hodlá svou část peněz získaných z IPC vrátit. „Nevolejte mi. Na shledanou,“ řekl Hájek a položil telefon. Na následné písemné dotazy už do vydání textu nereagoval.

Další firmy u mužů v exekuci

Mediální agentura Flex Press pak po sérii převodů letos v březnu skončila u muže, po němž samotném exekutoři vymáhají v jedenácti řízeních téměř milion korun. Flex Press sloužila jako servisní firma Hájkových operací, mimo jiné provozovala web České citadely. Hájek měl svůj firemní podíl ve Svěřenském fondu pro rozvoj české nezávislé mediální scény, v němž měl roli takzvaného obmyšleného.

Zadlužené knižní nakladatelství Česká citadela Hájek už v prosinci 2021 přepsal na Václava Herinka. Jde o muže se 17 exekucemi a bydlištěm na úřední adrese radnice Prahy 17. I Česká citadela ale díla prominentních dezinformátorů šíří dále. Byznys nakladatelství včetně e-shopu a knih totiž za nejasných okolností přešel na jinou firmu.

Někdejší Hájkův obchodní partner Zdeněk Doležal reportérkám v roce 2022 tvrdil, že o České citadele toho zas tak moc neví.Video: Adéla Jelínková, Christine Havranová, Seznam Zprávy

Za novou firmou stojí syn původního Hájkova obchodního partnera z nakladatelství Zdeňka Doležala. Doležal je přítel plukovníka ve výslužbě Zdeňka Zbytka, muže se silnými vazbami na Rusko.

Jednu z knih, které Doležal vydal někdejšímu dlouholetému pracovníkovi komunistické rozvědky, například společně se Zbytkem křtili v pražské pobočce Ruského střediska vědy a kultury, které zpravodajci označují za krycí organizaci ruských špionů.

Pomáhat Rusům

  • IPC investovala nejen do byznysu bývalého mluvčího exprezidenta Václava Klause Petra Hájka, který na svém webu Protiproud šíří putinovskou propagandu. Předloni IPC výrazně pomohla bývalému gubernátorovi Vladivostoku Sergeji Darkinovi, když koupila jeho rodinnou firmu na zpracování ryb Fjord Bohemia. Darkin je napojený na Putina a po invazi na Ukrajinu mu hrozily sankce nebo odklon zákazníků.
  • Kolik IPC za rybí továrnu zaplatila, není jasné. Ani jedna ze stran to nekomentovala. Z poslední zveřejněné účetní závěrky za rok 2020 je ale patrné, že si pořídila společnost, která dlužila více než 100 milionů korun –⁠⁠ nahromaděnou ztrátu z minulých let.
  • Aby masivní úbytek peněz vyvážili, zanesli představitelé Invest & Property Consulting (IPC) do účetnictví pohledávky ruské banky Ural, kterou mají ve Velké Británii, v USA a v Kanadě na sankčním seznamu firem podporujících ruskou válku na Ukrajině. IPC hodnotu nevrácených úvěrů ohodnotila na stamiliony. Vaněček dodnes nechce prozradit, kdo mu obchod zprostředkoval. S tím, že kde o jeho nejcennější know-how.

Doporučované