Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

„Promyšlená trestná činnost.“ Proč byl exposlanec deset let na útěku

Foto: ČTK, ČTK

Exposlanec Petr Wolf na snímku z roku 2012.

Policie po deseti letech hledání zadržela odsouzeného bývalého poslance ČSSD Petra Wolfa. Seznam Zprávy popisují, proč byl za dotační podvod odsouzen. Jako trest si má nyní čtyřiašedesátiletý bývalý politik odsedět šest roků.

Článek

Když došlo před dvanácti roky k odsouzení bývalého poslance ČSSD Petra Wolfa, byl krajský ostravský soudce Miroslav Mucha jednoznačně přesvědčen o jeho vině.

„Obžalovaný je vzdělaný člověk s obrovskými zkušenostmi, o to více je zarážející, že se dopustil takovéto trestné činnosti,“ popsal Mucha v rozsudku. „Způsob provedení se vyznačoval promyšleností, připraveností, opětovným a opakovaným předkládáním neobjektivních a nepravdivých údajů,“ doplnil soudce.

Wolfa odsoudil Miroslav Mucha k pěti rokům vězení a pokutě ve výši jednoho milionu korun. Odvolací vrchní soud pak tento trest ještě zpřísnil. Petr Wolf byl nakonec odsouzen k šesti rokům za mřížemi a zaplacení pětimilionové pokuty.

Nepodmíněný trest ale bývalý poslanec nikdy nepřijal. Bral ho jako pomstu sociální demokracie za to, že v roce 2008 opustil poslanecký klub a hlasoval s vládou tehdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS). Po odsouzení uprchl do zahraničí, kde se skrýval. Teprve tento čtvrtek byl policisty zadržen v Paraguayi.

Důvod, proč skončil před soudem, souvisel s projektem, na který dostala jeho firma dotaci od Ministerstva životního prostředí. Docent a kandidát věd Petr Wolf nabídl, že za jedenáct milionů vymyslí nový způsob, jak využít odpad z ojetých pneumatik. Zjednodušeně, že se gumy rozemelou, přidají se další materiály a vznikne pryž využitelná pro automobilové díly.

Jenže soud konstatoval, že tento projekt neměl vůbec dotaci získat. Petr Wolf však podle Muchy využil nedokonalé a neprofesionální práce zaměstnanců ministerstva.

„Pokud by kontrolní orgány ministerstva pracovaly tak, jak by bylo žádoucí, nemohly by sporné projekty postoupit do dalšího kola a nemusela by být způsobena škoda přes deset milionů,“ uvedl soudce Mucha.

Problém byl třeba v tom, že Petr Wolf do žádosti o dotaci uvedl jména odborníků, kteří mu však, jak později řekli u soudu, buď neslíbili spolupráci nebo ji rovnou odmítli.

„Nejednalo se o nějakou nedbalost, ojedinělé pochybení či opomenutí, nýbrž o soustavnou trvající trestnou činnost,“ uvedl také soudce Mucha.

Před soudem vypovídal také tehdejší ministr životního prostředí Martin Bursík. Ten vypověděl, že poté, co ministerstvo dodatečně zkontrolovalo projekt Petra Wolfa, došlo k zastavení jeho financování.

„Bylo zcela zásadní, aby již nebyla vyplacena ani ‚koruna navíc‘ a ministerstvo uhradilo jen to, co bylo akceptováno předem a aby byla ukončena spolupráce,“ citoval soud z Bursíkovy svědecké výpovědi.

Foto: Policie ČR, Seznam Zprávy

Petr Wolf je v policejní databázi hledaných osob už deset let.

Další problémem bylo to, že Wolf si jako spolupracovníka najal ruskou firmu Gexana, která však byla podle policistů jen fiktivní. Téhle firmě poslal Wolf za podklady k projektu na zpracování pneumatik 380 tisíc korun převedených na dolary.

Nikdy ale pořádně nevysvětlil, co je firma zač a komu patří. O člověku, který kontakt zprostředkoval, hovořil jako o Nikolajovi. Před soudy pak Wolf tvrdil, že tato firma existuje, odvedla svou práci, za což dostala také odměnu.

Soudy tomu ale neuvěřily. Uvedly, že tato mezinárodní obchodní firma neexistovala, nebylo s ní možné nic konzultovat a nemohla tedy ani nikdy nic dodat.

„Údajné kontakty s neurčitým ‚Nikolajem‘ byly popsané takovým způsobem, který oprávněně vzbuzoval důvodnou pochybnost o neexistenci jeho osoby, jakož i společnosti ‚Gexana‘,“ napsal soudce Mucha.

Petr Wolf svoji vinu vždy odmítal. Což bylo, jak řekl v roce 2015 v rozhovoru pro Aktuálně.cz, také důvodem, proč uprchl. „Jsem toho názoru, že člověk, který je bytostně přesvědčen o své nevině, se má bránit až do konce. A to i za cenu, že nerespektuje rozhodnutí soudce,“ uvedl Wolf.

Jako trest měli manželé Wolfovi dohromady zaplatit zmíněných pět milionů korun – peníze uhradili ve splátkách, které chodily i v době, kdy už byl exposlanec na útěku.

Pátrání po Petru Wolfovi bylo vyhlášeno už před deseti lety. Poté, co byl nyní zadržen v Paraguayi, tak se bude nyní řešit jeho vydání do České republiky.

Doporučované