Hlavní obsah

Pro úřady je kapacitou na zakázky. Nikomu nevadí, že je obžalován z manipulací

Foto: LinkedIn Michala Petříka, DPP, Seznam Zprávy

Michala Petříka, který je obžalován v kauze související s obřím případem dotačních manipulací ROP Severozápad, si krom jiných najal pražský dopravní podnik.

Pořádal „losovačky“ a čelí obžalobě z manipulací se sazbou až 12 let vězení. Přesto mu jako kapacitě přes veřejné zakázky platí miliony Praha, tamní dopravní podnik i krajská hejtmanství. Jak se to Michalu Petříkovi podařilo?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Právník Michal Petřík rozjel v roce 2008 v necelých třiceti letech úspěšný byznys v Ústeckém kraji. Právě jeho firmu si tamní hejtmanství vybralo jako jednu z těch, které pro kraj zajišťovaly tendry na veřejné zakázky. Michal Petřík rázem získal spoluzodpovědnost za finanční toky v řádech až miliard korun.

Následovaly pověstné „losovačky“, v nichž za podezřelých okolností získávaly veřejné zakázky firmy napojené na tehdejší vlivné politiky. Jak zachytil i jeden z verdiktů antimonopolního úřadu, sám Petřík budoucí zhotovitele stamilionových projektů vybíral losováním papírových kartiček, jejichž kontrole se bránil. Později přišla policejní razie a největší dotační kauza české historie ROP Severozápad. Michal Petřík v jednom ze souvisejících případů dnes čelí u soudu obžalobě z manipulace jedné z dotací.

Ani tato minulost, a ani obžaloba však nebrání právníkovi v tom, aby jeho firmy inkasovaly miliony korun od Prahy, jejího dopravního podniku, od ministerstev či od krajských hejtmanství. Všem radí, jak soutěžit o veřejné peníze, přičemž sám získává zakázky jmenovaných institucí a firem bez tendrů. Oficiálně tyto instituce Michala Petříka označují za kapacitu přes veřejné zakázky. A k námitce, že je obžalován, zdůrazňují presumpci neviny.

Jak už Seznam Zprávy napsaly, kredit experta přes zakázky, dává Michalu Petříkovi spolupráce s Petrem Mlsnou a dalšími členy vedení antimonopolního úřadu, který v Česku veřejné zakázky kontroluje.

Vztahy mezi Petříkem a vedením antimonopolního úřadu

Od svého jmenování v roce 2020 už měl Petr Mlsna na stole alespoň jednu veřejnou zakázku dvanácti ministerstev a deseti krajů, tedy naprosté většiny těchto institucí. Jak plyne také z komplexní analýzy spolku Datlab, každý ministr či hejtman má za funkční období zhruba devadesátiprocentní šanci, že o aspoň jedné zakázce jeho úřadu bude předseda antimonopolního úřadu rozhodovat.

Veřejné instituce tak zhusta přistupují na argumentaci, jíž Petřík bagatelizuje své obvinění z manipulací. „Jsem obžalovaný z formálních důvodů. Já jsem tam nic nedělal,“ řekl i Seznam Zprávám ke svému případu. S tím, že státní zástupce v kauze utrácí peníze daňových poplatníků zcela zbytečně a psát, že si může, co chce.

Foto: Časopis Veřejné zakázky

Obžalovaný Michal Petřík při rozhovoru s předsedou ÚOHS Petrem Mlsnou.

Bez tendru do dopravního podniku

S obžalovaným Michalem Petříkem se o svých nákupech radí například pražský dopravní podnik, který měl loni obrat 27 miliard. Podle zjištění Seznam Zpráv uzavřel s Petříkovými firmami od roku 2021 smlouvy na poradenství za téměř 2,5 milionu s daní.

Například jde o Petříkovu firma Procurement Publishing. Na webu je dohledatelná pouze jako vydavatel časopisu Veřejné zakázky. Vlastní stránky nemá, reportérům se nepodařilo dohledat, že by někde inzerovala poradenské služby –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ avšak zakázky od dopravního podniku získala bez tendru.

Městská společnost si Petříka nejprve v roce 2021 najala na audit, z něhož podle sdělení dopravního podniku vyplynulo, že je potřeba zavést nový systém nákupů –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ takzvaný category management. A s tím podle dopravního podniku dokázala také poradit jen Petříkova společnost. Následovaly tak v roce 2022 dvě faktury, každá za půl milionu.

„Vzhledem k tomu, že se jednalo o nový nástroj, a vzhledem k neexistenci dalšího subjektu na českém trhu, který by se touto problematikou zabýval, dopravní podnik implementaci pilotního projektu category managementu objednal napřímo. Tento postup je v souladu se zákonem i interními předpisy,“ uvedl vedoucí odboru komunikace pražského dopravního podniku Daniel Šabík s tím, že díky novým postupům údajně dopravní podnik nyní šetří miliony korun.

„Platí presumpce neviny“

Dopravní podnik reportérům tvrdil, že má zavedený systém, kterým prověřuje všechny své dodavatele.

Přesto vedoucí odboru komunikace Šabík uvedl, že Michal Petřík „dle dostupných informací“ obviněn, natož obžalován v souvislosti s ROP Severozápad není. Seznam Zprávám však obžalobu Petříka z roku 2022 související s ROP Severozápad potvrdilo přímo Vrchní státní zastupitelství v Praze a jeho jméno figuruje i v rozpisech soudních stání.

Foto: Seznam Zprávy

Jméno Michala Petříka, jak ho zveřejnil v přehledu soudních líčení Krajský soud v Ústí nad Labem.

„Navíc v ČR platí pravidlo presumpce neviny,“ dodal Šabík, ačkoli v roce 2022 dal dopravní podnik výpověď třem svým zaměstnancům, které policie začala stíhat v kauze Dozimetr. Obžalováni byli až letos v červnu.

Už jako stíhaný policií udělal také Michal Petřík v roce 2020 rozhovor s ředitelem dopravního podniku Petrem Witowskim do zavedeného časopisu Veřejné zakázky, který předtím koupil.

Foto: zakazky.eu

Generální ředitel dopravního podniku na titulce Petříkova časopisu.

Pracovnice dopravního podniku Olga Lukešová, která má v městské firmě na starosti veřejné zakázky, zase přispívá do už zmíněného titulu Veřejné zakázky, nebo přednáší na akci Petříkova spolku Nákupní klub. Petřík ho založil přede dvěma lety, podle obchodního rejstříku je jeho cílem „inovace zadávání veřejných zakázek, a to jak na straně zadavatelů, tak i dodavatelů, vzdělávání formou seminářů, odborných webinářů, konferencí, pracovních stolů, tematických setkání svých členů“.

Za členství v Nákupním klubu, jeho sídlo je u Petříka doma, se ročně platí 30 tisíc korun.

Za svoji zaměstnankyni Lukešovou reagoval dopravní podnik. Její angažmá v Petříkově podnikání mu nevadí. „Je naprosto legitimní a legální, aby osoba, která se celou svoji profesní kariéru věnuje zadávacímu řízení, využívala své profesní zkušenosti při publikování článků v odborných časopisech nebo při přednášení na odborných konferencích či seminářích,“ uvedl vedoucí komunikace Šabík s tím, že Olga Lukešová spolupracuje s časopisem a Petříkem zadarmo, nebo za symbolické honoráře pohybující se prý v jednotkách tisíc korun.

Letos v únoru Procurement Publishing fakturoval dopravnímu podniku dalších 180 tisíc za poradenství. Paralelně ale pro městkou firmu pracuje ještě další Petříkova firma pojmenovaná Hirst. V registru smluv jsou dohledatelné dvě dohody ohledně dalšího poradenství z loňska a z letoška za v součtu další milion.

A sám Michal Petřík dokonce v posledním čísle svého časopisu píše, že v únoru vyrazil na Ministerstvo pro místní rozvoj dopravní podnik zastupovat na jednání o reformě antimonopolního úřadu. Na doplňující dotaz, na základě čeho podnikatel podnik reprezentoval, do vydání textu městská firma neodpověděla.

Milion a půl od magistrátu

S Petříkovou firmou Hirst navázal spolupráci i dopravnímu podniku nadřízený pražský magistrát. V roce 2022, už po Petříkově obžalobě, s ní uzavřel smlouvu na poradenství za 1,4 milionu, mimo jiné v souvislosti se strategií zodpovědného zadávání veřejných zakázek. Bylo to opět bez tendru a magistrát oslovil přímo Petříka.

„Smlouva byla uzavřena na základě indikativní nabídky, rozhodující pro akceptaci této nabídky byla odbornost realizačního týmu, který se bude na plnění podílet,“ uvedl k tomu mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Petříkova obžaloba

  • Případ, za který byl Michal Petřík obžalován ve vedlejší linii kauzy ROP Severozápad, se týká dotace na rekonstrukci mosteckého hotelu Cascade. Jeho zástupce žádal o peníze z Evropské unie na opravu patra hotelu, která se však uskutečnila několik let předtím.

Z registru smluv lze také zjistit, že Michal Petřík má důvěru také u institucí mimo Prahu.

Například Liberecký kraj kromě poplatků za členství zaplatil jeho Nákupnímu klubu na 300 tisíc korun –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a to za poradenství v oblasti smluv z oblasti IT. A také Liberecký kraj přitom práce zadal Petříkovu spolku z ruky. „Nákupní klub je na tyto aktivity specialistou ve svém oboru,“ zdůvodnil to mluvčí hejtmanství Filip Trdla.

Zároveň také uvedl, že o obžalobě na Petříka hejtmanství nevědělo. Ale i když nyní tuto informaci má, nic to nemění.

„Pokud není někdo pravomocně odsouzen, kraj ctí presumpci neviny,“ dodal mluvčí hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj), který je v jiné kauze také obžalován z korupce, a na jaře ho vyslýchala policie v souvislosti s dalším korupčním případem kolem liberecké radnice. Půta trvá na tom, že se ani v jedné z kauz ničeho nelegálního nedopustil.

Práce za dalších téměř 400 tisíc pak letos získal Nákupní klub i od Pardubického kraje –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a to za vypracování strategie, jak financovat regionální datovou síť.

Ani tomuto hejtmanství obžaloba předsedy Petříka nevadí. „Pardubický kraj spolupracuje nikoliv s fyzickou osobu, ale se spolkem, se kterým spolupracují nebo jsou jeho členy státní i nestátní organizace, na jehož odborné konference jezdí vystupovat nejeden zástupce ÚOHS i zástupce moci soudní,“ uvedl mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták.

Ministerstvo: Partnerství není, chceme smazat logo

Ač obžalovaný, získal Michal Petřík do klubu mnohé velké instituce, které zadávají veřejné zakázky za miliardy. Jejich loga vystavuje na webu v sekci partneři. Z vyjádření některých institucí plyne, že lákadlem je právě sepětí s antimonopolním úřadem a jeho šéfem Petrem Mlsnou, ale i to, že členy už jsou jiné prestižní instituce.

„Jsme členové a platíme za jednotlivé účasti na konferencích, přičemž se hlásíme na akce, kde vystupují především zástupci z řad ÚOHS a jiné špičky v oboru veřejných zakázek,“ řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

„Vzdělávací akce jsou na vysoké úrovni nejenom organizačně, ale také, a to hlavně, vysokou odbornou úrovní,“ sdělil pak mluvčí Ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Foto: zakazky.eu

Loga partnerů, kterými se na svých webech prezentuje obžalovaný Michal Petřík.

Michal Petřík se na webu svého časopisu Veřejné zakázky i spolku Nákupní klub prezentuje i logem Ministerstva pro místní rozvoj, které má veřejné zakázky v gesci. Tím, že údajně s Petříkem spolupracuje právě místní rozvoj, ve vyjádření argumentoval i antimonopolní úřad.

„Tyto informace se nezakládají na pravdě a neexistuje žádný smluvní základ pro vznik partnerství, a to ani ve formě jakéhokoli finančního příspěvku,“ uvedla mluvčí ministerstva Karolína Nová.

Loni však ministerstvo utratilo na 100 tisíc korun za inzerci v Petříkově časopise Veřejné zakázky. „V současné době existují v České republice jen dvě odborná média v oblasti veřejných zakázek a časopis Veřejné zakázky je jedním z nich, proto byl tehdy vybrán,“ řekla mluvčí Nová, proč v minulosti u Petříka ministerstvo inzerovalo.

Dnes se od Petříka distancuje. Uvádí, že žádná spolupráce s ním nyní není. „Už na konci března tohoto roku jsme žádali přímo pana Petříka, aby neuváděl MMR jako partnera. Následně jsme tuto žádost Michalovi Petříkovi zopakovali, ale bohužel do dnešního dne nedošlo ke stažení loga z jeho stránek,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí. S tím, že po dotazech reportérů místní rozvoj Petříka urgoval potřetí a bude důrazně požadovat nápravu s tím, že jinak zváží právní kroky.

Ministerstvo trvá na tom, že o Petříkově obžalobě nevědělo, Petřík Seznam Zprávám naopak tvrdí, že jeho kauza byla pracovníkům známa. Spolupráce dle místního rozvoje připadá v úvahu pouze za situace, že se Petřík před soudem očistí.

Protikorupční nezisková organizace Transparency International vlivovou síť Petříka považuje za problém.

„Veřejné zakázky v Česku bohužel trpí opakovanými korupčními kauzami. Ke zvýšení důvěry ve veřejné zadávání také rozhodně nepřispívá spolupráce s konzultantem, který stojí před soudem v korupční kauze a dlouhodobě si vytváří vlivovou síť mimo jiné tím, že má vazby i na vedení ÚOHS,“ říká Petr Leyer, právník a člen správní rady Transparency International.

Doporučované