Hlavní obsah

Případ týrání dětí: Matka i druh dostali sedm let, muž však uprchl na Ukrajinu

Foto: Policie ČR, Seznam Zprávy

Po Ivanovi F. vyhlásila policie pátraní. Dostat ho před český soud, se však nepodařilo.

V případu dlouhodobého brutálního týrání dvou chlapců ze středních Čech poslal soud na několik let do vězení dalšího obžalovaného. Ivan F. si však rozsudek nevyslechl. Před spravedlností se skrývá na Ukrajině.

Článek

Minimálně dva roky byl pro dva bratry z menšího středočeského města domov místem, kde museli strpět týrání dvou dospělých.

Chlapci, jimž bylo na počátku tři a pět let, popsali, jak je matka a její druh surově bili vařečkou po celém těle nebo ostřím nože přes plosky nohou. Jak museli spát ve sklepě na pytli sena nebo bez přikrývek na podlaze v kuchyni, jak si nesměli hrát a k jídlu dostávali jen chleba a vodu, přestože lednice byla plná „dobrot“.

Soud za tyto útrapy odsoudil jejich matku Lenku K. (rozsudek je pravomocný) a ve středu i jejího druha Ivana F. (zatím nepravomocně). Ten však na rozdíl od odsouzené ženy rozsudek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ sedm let vězení ve věznici s ostrahou –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ osobně neslyšel. Před spravedlností se skrývá na Ukrajině, odkud pochází.

„Byl mu uložen shodný trest jako odsouzené Lence K.,“ uvedla předsedkyně soudního senátu Krajského soudu v Praze Jana Nováková. S tím, že odsouzeného podle ní usvědčily především výpovědi dětí, ale také znalecké posudky a další svědectví.

Soud Ivanovi F. dále nařídil, aby se spolu s odsouzenou matkou týraných chlapců podílel na finanční náhradě škody vůči dětem. Matka si už odpykává trest ve vězení.

Ivan F. se k obviněním ani k obžalobě po celou dobu trestního řízení ani jednou nevyjádřil.

Když bylo sděleno obvinění, utekli společně s družkou Lenkou K. na Ukrajinu. Zatímco ženu tamní úřady na žádost české strany vydaly, svého občana s odvoláním na ukrajinské zákony nikoli.

V rodné zemi žije Ivan F. i s tříletou dcerou, kterou s Lenkou K. má. Protože ve středu k soudu do Prahy nepřijel, byl odsouzen jako uprchlý. Že přitom o jednání věděl, potvrdil jeho obhájce. „Byl jsem kontaktován ze strany obžalovaného. Kontaktoval mě s tím, že ví, že dnes je stání, ale že se nemůže dostavit, protože chlapi od 18 do 60 let nesmí ven z Ukrajiny,“ uvedl právní zástupce obžalovaného Matej Koza.

Foto: Seznam Zprávy

Matka, která týrala své syny, si odpykává ve vězení sedmiletý trest.

Matka poprvé vypovídala

K soudu však ve středu eskorta přivedla pětatřicetiletou matku chlapců, která vypovídala v postavení svědkyně. Promluvila poprvé od doby, kdy se případem soud zabývá. Všechnu vinu vzala na sebe s tím, že její přítel na syny nikdy ruku nevztáhl a nebyl ani u toho, když je bila ona.

„Všechno bylo na mně,“ odpovídala na otázky soudkyně drobná dlouhovláska tichým hlasem.

Podle ní měli synové k jejímu obžalovanému druhovi „velmi dobrý vztah“. Popřela, že by děti nedostávaly jídlo, a uvedla, že do sklepa je nikdo nezavíral –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jak konstatuje obžaloba. Jen jednou se podle matky stalo, že tam starší z chlapců zamkl toho mladšího, a ona se to dozvěděla až zhruba po hodině.

Také skutečnost, že měl jeden z chlapců podle lékařské zprávy zlomené žebro, žena vysvětluje nešťastnou náhodou –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ pádem z kola. „Zlomené žebro si vysvětluji tak, že spadnul z kola. Bylo ještě hezké počasí, tak jsme jezdili na kole,“ vysvětlila matka synovo zranění zjištěné lékaři v lednu 2021.

Foto: archiv otce dětí Františka Š., Seznam Zprávy

Jedna z fotografií, kterou pořídil skutečný otec chlapců, když se snažil úřadům ukázat, proč má podezření, že matka děti týrá.

Že děti bila, však soudu matka nepopřela. „Já jsem v tom byla vychovávaná taky. Přišlo mi to normální. Vždycky věděli, proč jsem je potrestala, ale i přesto jsem se jim za to omlouvala,“ tvrdila Lenka K., která též uvedla, že s druhem z Ukrajiny je v telefonickém kontaktu a stále ho považuje za svého partnera.

Státní zástupkyně a posléze i soudkyně prohlásily, že její výpovědi nevěří. „Domnívám se, že dnešního dne vypovídala účelově s cílem, aby zabránila tomu, aby obžalovaný byl odsouzen za trestnou činnost,“ uvedla v závěrečné řeči státní zástupkyně Miloslava Zagarová.

Výpověď Lenky K. je podle žalobkyně v rozporu s tím, co řekly u výslechu děti, jejich skutečný otec a co zjistili lékaři a další znalci.

Selhání úředníků

Týrání dětí bylo odhaleno na začátku roku 2021, když si zuboženého stavu staršího z chlapců všimla jeho třídní učitelka. Chlapec kvůli poraněním nohou nemohl skoro chodit. Později se ukázalo, že má na těle celou řadu pohmožděnin a další zranění a podobně na tom byl i jeho mladší bratr.

Podezření, že jsou chlapci doma biti, však měl jejich otec František Š. dávno před tím, než bylo odhaleno.

A přestože na to opakovaně upozorňoval pracovníky Orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) v Brandýse nad Labem, děti zůstávaly nadále u nyní odsouzené matky. Ze situací, kdy se děti měly vrátit od pobytu u něj zpět k matce, má otec natočeny videonahrávky, kde chlapci hystericky pláčou a křičí, že „nechtějí k mamince“. „Ivan na nás furt křičí a bouchá nás,“ říkají.

Případ bývalých manželů Františka Š. a Lenky K. a jejich synů měli na brandýské sociálce postupně na starost dva zaměstnanci. Jak Seznam Zprávy zjistily, ani jeden z nich už na úřadě nepracuje. A podle vyjádření nadřízeného orgánu, kterým je středočeský krajský úřad, tam už není ani jejich tehdejší přímý nadřízený.

Nynější vedoucí brandýského OSPOD Jan Vaněk i mluvčí městského úřadu Matouš Králík pak loni na podzim uvedli, že nemohou případ komentovat, protože jsou vázáni mlčenlivostí.

Nikdo ho nevyslyšel

Otec se kvůli podezření, že jsou děti týrány, obrátil i na policii a upozorňoval na to také soud, když žádal o střídavou péči. Nikdo ho však nevyslyšel. Soudní znalci naopak napsali, že matka je „kvalitnější rodič“ než on.

„Dodnes to nemohu skousnout,“ komentoval svůj marný boj o děti František Š., který žádal i o finanční odškodnění pro své syny Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Za nesprávný úřední postup pracovníků OSPOD chtěl milion korun. Ministerstvo mu ale odpovědělo, že musí vše doložit důkazy. Otec doufá, že mu v tom pomůže policejní vyšetřování.

Letos v únoru se totiž případem opět začala zabývat kriminálka. Jak pro Seznam Zprávy před časem uvedla mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková, prověřuje práci zaměstnanců sociálky a to pro možné podezření „ze spáchání trestných činů maření úkolu úřední osoby z nedbalosti a nepřekažení trestného činu“.

Chlapcům je teď jedenáct a osm let. Žijí s otcem, jeho současnou manželkou a dvěma sourozenci. O tom, co se dělo, když bydleli s matkou, se doma nebaví. Je možné, že si následky ponesou po celý život.

Redakce zná celá jména obžalovaného Ivana F. i matky dětí Lenky K. Ale stejně jako místo, kde chlapci žijí, to kvůli ochraně chlapců neuvádíme.

Doporučované