Hlavní obsah

Případ firmy, na niž „naši zaklekli“: Těsně před rozsudkem letí vše do koše

Foto: Profimedia.cz

Případ firmy FAU a jejího majitele Vojtěcha Csabiho začal policejním obviněním v roce 2016. Soudní proces se vedl už v době, kdy kvůli covidové epidemii chránily účastníky roušky. Tento snímek je z líčení konaného 3. ledna 2021.

Mluvil o ní Andrej Babiš na tajně pořízené nahrávce. Proces s firmou FAU obviněnou už osm let ze čtvrtmiliardového podvodu s DPH se musí od začátku opakovat. Způsobila to chyba na straně žaloby? Na to státní zástupce neodpověděl.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Je to kauza s 18 obžalovanými a spisem, který čítá 20 tisíc stran. První obvinění v ní padlo v roce 2016. A během dvou let projednávání před soudem vypovídaly desítky svědků –⁠⁠ včetně bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).

Případ, který se stal známým zejména kvůli tajně pořízené nahrávce, na níž Andrej Babiš jako ministr financí mluvil o firmě FAU jako o „zmrdech“, na které „naši klekli“, se teď ale podle zjištění Seznam Zpráv vrací na samý začátek –⁠⁠ do fáze policejního vyšetřování.

Vše přitom nasvědčuje, že to způsobila chyba státního zástupce, kvůli níž se bude muset celý náročný proces opakovat.

Společnosti FAU obchodující s naftou a benzinem je tak stále obviněna ze čtvrtmiliardového podvodu. Celníci a finanční úředníci jí zmrazili v roce 2016 účty, zaplombovali nádrže a zabavili automobily.

V soudním procesu se přitom už pomalu schylovalo k rozsudku. Jenže dva obžalovaní požádali o dohodu o vině a trestu. Tedy o to, že se přiznají a vyjednají si se státním zástupcem mírnější trest, který pak ještě musí stvrdit soud.

Státní zástupce Karel Studený soudu tento návrh předložil, ale později ho vzal zpět. Udělal to však podle paragrafu trestního řádu, který říká, že při takzvaném zpětvzetí se kauza vrací do „přípravného řízení“. To znamená policistům.

„S dovolením se nevyjádřím“

Dva obžalovaní usilující o dohodu tenhle krok –⁠⁠ zpětvzetí –⁠⁠ napadli u Ústavního soudu, který však vrácení potvrdil. Takže soudce Eduard Ondrášek, který trestní případ firmy FAU řeší, začátkem října všem obžalovaným začátkem písemně oznámil: „Je na místě vrátit celou věc do přípravného řízení.“

Seznam Zprávy měly možnost se s tímto dokumentem seznámit.

Státní zástupce Studený nechtěl vysvětlit, jestli věděl, jaký následek zpětvzetí dohody o vině a trestu způsobí. A nebo zda šlo o jeho chybu. „K vaší otázce bych se s dovolením nevyjádřil,“ reagoval Studený na dotaz Seznam Zpráv.

Podle advokáta Ondřeje Šváry, který zastupuje majitele FAU Vojtěcha Csabiho, jde o naprosté selhání.

„Informace, že se celá tato věc vrátí na začátek, přišla v okamžiku, kdy už bylo toto dokazování téměř u konce a čekalo se v podstatě jen na to, až soud vyzve obhájce k závěrečným řečem. Pro klienta a další obžalované to znamená, že budou několik dalších let zcela zbytečně vystaveni negativním důsledkům trestního řízení,“ reagoval Švára.

Mimochodem, státní zástupce Studený už v téhle kauze jednou pochybil: obstavil podnikateli Csabimu domy a pozemky podle paragrafu, který už v té době neplatil.

Csabi dnes říká, že je pro něj i jeho rodinu trestní řízení už takhle stresující. „Fakt, ze celé řízení začne kvůli chybě státního zástupce od začátku, je pro mě nepochopitelný šok,“ uvedl Csabi.

Vše do koše, začne se znovu

I kdyby policie nyní rychle případ znovu uzavřela a přes žalobce poslala k soudu, bude se jednat o novou kauzu. Neboli: nebude možné navázat na to, co už před soudem zaznělo, ale naopak bude třeba vyslechnout znovu všechny obžalované, svědky, přečíst dokumenty a znalecké posudky… Tedy zopakovat dosavadní dva roky soudního procesu.

„Půjde totiž o nové hlavní líčení na základě nové obžaloby,“ potvrdil advokát Švára.

Znamenalo by to znovu vyslechnout i šéfa ANO Babiše. Podnikatel Csabi totiž dlouhodobě tvrdí, že likvidace firmy přes takzvané zajišťovací příkazy vyhovovala Babišově byznysu: FAU, která při obchodu s palivy dosahovala miliardových obratů, vlastní strategickou železniční vlečku v areálu chemičky Precheza.

Chemička je jedním z podniků Agrofertu založeného Babišem. Podnikatel Csabi říká, že vlečku odmítl Agrofertu prodat –⁠⁠ a přišel trest v podobě daňové kauzy.

Návrat případu k vyšetřovatelům chce obhajoba využít k návrhu, aby policie Csabiho stíhání zastavila. Tvrdí, že se během soudního procesu neobjevily usvědčující důkazy. A že by to kriminalisté měli zohlednit.

Babiš si nevzpomínal

Seznam Zprávy už předloni popsaly, jak Babiš v roli svědka u soudu tvrdil, že firmu FAU nezná a pletl si ji s Finančním analytickým úřadem (má zkratku FAÚ), který potírá praní peněz.

Vzpomněl si, až když mu obhajoba předložila konkrétní důkazy –⁠⁠ například zmíněnou nahrávku z twitteru.

Alena Schillerová, bývalá ministryně financí, zase u soudu vysvětlovala, proč měla před „kleknutím“ na stole detailní informace od celníků, kolik měsíčně platí FAU na DPH, s kolika miliony litrů benzínu a nafty obchoduje a že s ní je vedené daňové řízení. Řekla, že už si nepamatuje, proč jí celníci tento materiál poslali.

Doporučované