Hlavní obsah

Případ Čecha zadrženého ve Venezuele: Stále ještě nikdo neví, co s ním je

Foto: www.diariovea.com, Seznam Zprávy

Zadržení Jana Darmovzala oznámily venezuelské úřady v polovině září.

O Janu Darmovzalovi, kterého obvinily venezuelské úřady ze zapojení do příprav atentátu na prezidenta Nicoláse Madura, nemá rodina žádné informace.

Článek

Kde přesně je uvězněn třiatřicetiletý Jan Darmovzal, kterého v září zadrželi ve Venezuele, ani po měsíci nikdo neví. Ani to, co říká na obvinění venezuelských úřadů, že byl zapojen do atentátu na prezidenta Nicoláse Madura.

Čecha zadrželi společně se třemi Američany a dvěma Španěly, avšak ani s ním ani s ostatními cizinci se nikomu z diplomatů nepodařilo navázat spojení.

Česká republika má navíc situaci ztíženou o to, že ve Venezuele nemá velvyslance. Případ tak řeší ambasáda v kolumbijské Bogotě. „Už dvakrát tam jeli naši z Kolumbie, ale nikdy se k němu nedostali,“ řekl Seznam Zprávám otec zadrženého Čecha Oldřich Darmovzal.

Jeho slova potvrdilo i Ministerstvo zahraničních věcí. „Česká diplomacie všemi prostředky a komunikačními kanály usiluje o přístup ke svému občanovi, na což má podle Vídeňské úmluvy o konzulárních stycích právo jak on sám, tak jeho země. Venezuelská strana nám toto zatím neumožnila,“ uvedl mluvčí resortu Daniel Drake.

Podle informací od několika zdrojů seznámených s postupem českých úřadů, se k Darmovzalovi nedostal ani jeho venezuelský právník, kterého si zhruba před deseti dny za pomoci Černínského paláce rodina najala. Informoval o tom i web Neovlivní.

Už několik týdnů tak trvá nestandardní situace, kdy Ministerstvo zahraničí nemá žádné zprávy o tom, co se s českým občanem ve Venezuele děje.

Česká vláda se proto snaží zvýšit na Madurův režim mezinárodní tlak. Usiluje o to, aby se do závěrečného komuniké summitu Evropské unie dostala výzva za celou sedmadvacítku, aby Venezuela dodržovala úmluvu o konzulárních stycích.

Podle informací Seznam Zpráv ale zatím Česko se svým požadavkem neuspělo. Sekretariát Evropské rady, tedy summitů EU, tvrdí, že jde o čistě bilaterální věc mezi Českem a Venezuelou a ta má tak být řešena. Brusel poukazuje na to, že Španělsko zatím se stejným požadavkem nepřišlo.

Je však pravděpodobné, že se Španělé ještě přidají a výzva Venezuele, aby mohli úředníci obou zemí navštívit svoje zadržované občany, se do závěrů summitu dostane.

Podzimní schůzka členských států EU začíná ve čtvrtek 17. října a pokračuje do pátku druhého dne. Za Česko na ni jede premiér Petr Fiala (ODS).

„Spiknutí je nesmysl“

Jana Darmovzala jeho okolí popisuje jako dobrodruha a snílka a poukazuje na určitou naivitu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ třeba i v souvislosti s tím, jak o sobě a svých aktivitách referoval na sociálních sítích. Co přesně se kolem něho ve Venezuele stalo a jak celý případ interpretovat, nad tím si lámou hlavu jak čeští diplomaté, tak tajné služby.

Zdroj z bezpečnostní komunity Seznam Zprávám potvrdil, že Darmovzal nebyl agentem ani jedné z českých služeb, a podle informací od amerických partnerů nepracoval ani pro CIA. Právě tuto zpravodajskou službu venezuelský režim označil jako organizátora komplotu proti prezidentovi. A Spojené státy to důrazně odmítly.

Jan Darmovzal je aktivním záložníkem české armády. Konkrétně příslušníkem zálohy 43. výsadkového pluku. A to proti němu venezuelský režim používá. Na tiskových konferencích to zdůrazňoval ministr vnitra Diosdado Cabello. O Darmovzalovi hovořil jako o důležité postavě, žoldákovi, který má kontakty s opozičními politiky.

Foto: www.diariovea.com, Seznam Zprávy

Fotografie, kterou venezuelský ministr vnitra zveřejnil na tiskové konferenci. Má na ní být Jan Darmovzal.

Otec zatčeného Čecha Oldřich Darmovzal to značuje za „nesmysl“. Tvrdí, že jeho syn jel do Venezuely jako turista. Ostatně před tím procestoval řadu států světa.

Podle bývalého ministra české vlády Ivana Pilipa, který dlouhodobě udržuje kontakty na venezuelskou opozici, Madurův režim vše zinscenoval. „Nejspíš jej (Darmovzala) zatkli, vyslýchali, zjistili, že je voják, a tak se jim hodil do toho příběhu,“ uvedl Pilip.

Cestoval sám a přejel do Kolumbie

Jan Darmovzal se do Caracasu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ podle fotografie letenky zveřejněné na jeho instagramovém profilu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ vydal 10. srpna z Paříže přes Lisabon. „Moooc dlouho očekávaný výlet do Venezuely právě začíná. ;),“ napsal k tomu.

Později ještě zveřejnil video a dva snímky. Poslední post na sociální síti je ze 16. srpna. Pak už se na instagramu odmlčel.

Po Venezuele cestoval podle dostupných informací sám. Pouze při návštěvě nejvyššího volného vodopádu světa Salto Ángel měl venezuelského průvodce. Policie Darmovzala zadržela při kontrole autobusu u hranic s Kolumbií, kam na čas přejel, údajně proto, aby se léčil s horečkou dengue.

Zda a případně s kým se v jihoamerické zemi potkal, pak už nikdo neví.

Doporučované