Hlavní obsah

Příběh s pěti miliony. Tak policie odhalila korupci v nemocnici

Foto: Facebook Marka Brosche, Seznam Zprávy

Policie přiznala ve spise, že prověřovala také bývalého ministerského úředníka Marka Broscheho.

V případu s deseti obviněnými a podezřením na milionové úplatky při nemocničních zakázkách se objevil nový detail – na začátku spisu je zařazen záznam o dva roky staré schůzce, po níž začalo velké vyšetřování s odposlechy.

Článek

V rozsáhlé kauze nemocničních zakázek, kdy policie kvůli podezření z milionových úplatků pozatýkala v únoru deset lidí, se objevilo – ale nikoli mezi stíhanými – jméno jednoho z blízkých spolupracovníků exministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO).

Informace o tom je uložena v policejním spise a odkrývá také, proč celé prověřování zakázek v nemocnicích na Ústecku a v Jihlavě začalo.

Jde o to, že do spisu byly podle zjištění Seznam Zpráv zařazeny informace o schůzce v hotelu Clarion z roku 2022, kde se setkali dva později obvinění aktéři kauzy a s nimi Marek Brosche, někdejší člen úzkého Vojtěchova týmu, který měl v éře covidové pandemie na ministerstvu na starosti nákup ochranných pomůcek.

O schůzce, která se konala během konference Efektivní nemocnice, udělala policie úřední záznam, do kterého mohly Seznam Zprávy nahlédnout. Uvádí se v něm, že kromě Marka Broscheho byli u stolu ředitel ústecké Krajské zdravotní Petr Malý a jednatel společnosti Mediservis Jan Mára.

Detektivové dále uvádějí, že Petr Malý a Marek Brosche, oba tehdy zastupující společnost Krajská zdravotní, požadovali po Janu Márovi pět milionů korun. A když nezaplatí, hrozilo podle dokumentu ve spise Márově firmě, že přijde v roce 2023 o možnost dodávat do nemocnic na Ústecku zdravotnické vybavení.

Že schůzka v hotelu Clarion celé vyšetřování velké korupční kauzy odstartovala, vyplývá z toho, že zmíněný úřední záznam je podle zdrojů obeznámených s vyšetřováním zařazen na samém začátku policejního spisu. A až teprve potom získali policisté souhlas soudu ke sledování osob a nasazení odposlechů.

Kdo je Marek Brosche?

Marek Brosche dříve pracoval jako obchodní náměstek v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Během pandemie covidu-19 působil v éře ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha na ministerstvu v týmu, který sháněl ochranné pomůcky. Kvůli některým nákupům, které budily pochybnosti, byl poté prověřován policií. Z ničeho ale obviněn nebyl.

Následně pracoval pro společnost Krajská zdravotní, kde působil jako zaměstnanec na obchodním úseku. V poslední době pracoval na pozici středního managementu společnosti Nemocnice Pardubického kraje, kde měl na starosti nákup komodit. Podle mluvčí firmy Nemocnice Pardubického kraje Kateřiny Semrádové ale podal Brosche výpověď. Matka Marka Broscheho pracuje ve firmě Promedica, která patří mezi jedny z největších dodavatelů zdravotnických prostředků v Česku.

Role Marka Broscheho v kauze je přitom nejasná. Manažer, který kromě angažmá u ministra Vojtěcha dříve pracoval jako obchodní náměstek ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, na rozdíl od Malého a Máry nebyl obviněn, ve vyšetřování vystupuje pouze jako svědek.

On sám věc blíže nevysvětlil, přestože redakce o jeho odpovědi usilovala několik dní. Nejprve Broscheho advokátka Tereza Sejkorová Benešová minulé pondělí uvedla, že se svého klienta zeptá, zda bude chtít tuto kauzu komentovat. Po několika dnech odmítla na dotazy Seznam Zpráv odpovědět. „Nic vám k tomu neřeknu,“ uvedla Sejkorová Benešová.

Marek Brosche nezvedal telefon a na zaslané dotazy neodpověděl. Reportér ho nezastihl ani minulý čtvrtek, kdy se ho pokusil kontaktovat v jeho domě nedaleko Prahy.

Co se u stolu v Clarionu dělo, nechtějí objasnit ani dva zbývající účastníci schůzky. Ačkoli z dokumentu plyne, že Jan Mára požadovaných pět milionů nezaplatil, jeho advokát Lukáš Eichinger redakci řekl, že nemůže případ této žádosti o úplatek komentovat.

A podobně se vyjádřil také Malého advokát Jan Hrazdira. „To bych opravdu nemohl,“ odmítl žádost o vyjádření. Zdůvodnil to tím, že mu vadí, když média o kauzách informují veřejnost v době, kdy probíhá vyšetřování. Obviněný Petr Malý pak nebral telefon a neodpověděl ani na zaslané dotazy.

Jak je už známo, policie v této kauze nakonec letos v únoru obvinila celkem deset lidí. Je mezi nimi i podnikatel Jan Mára a Petr Malý, ředitel společnosti Krajská zdravotní, která sdružuje nemocnice Ústeckého kraje.

Marek Brosche působil v Krajské zdravotní podle mluvčí Petry Roubíčkové dva roky. Konkrétně pracoval na pozici specialisty od února 2022 do února 2024 – tedy v době schůzky, kterou zapsala policie do spisu. Brosche skončil v krajské firmě po zmíněném policejním zásahu.

Nedávno vypovídal kvůli této kauze na policii. Na okolnosti schůzky se ho však policisté podle zjištění Seznam Zpráv vůbec neptali. Proč? K tomu se mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej nevyjádřil. „Vzhledem k tomu, že se dotazujete na ‚živou‘ kauzu, náš útvar k vašim otázkám nebude poskytovat informace,“ uvedl.

O žádosti o pětimilionový úplatek se navíc nepíše ani v obvinění proti deseti aktérům této kauzy. Jak ale dále policisté zjistili, výše úplatku představovala v daném roce zhruba deset procent celkových ročních dodávek firmy Mediservis pro nemocnice Krajské zdravotní. Ta podle policejního dokumentu této společnosti vyplatila během roku 2022 zhruba 54 milionů korun.

Naopak, jak bylo zmíněno, tehdejší šéf Krajské zdravotní Petr Malý i podnikatel Jan Mára obviněni z korupce letos v únoru byli. Policie konkrétně tvrdí, že Mára v jednom případě předal úplatek ve výši nejméně 580 tisíc korun za to, že se jeho firma spolupodílela na dodávce operačního stolu za 6,6 milionu korun.

Peníze, jak uvedli vyšetřovatelé v obvinění, si měl poté rozdělit Malý, jeho tehdejší náměstek Pavel Voral a hlavní postava případu – podnikatel Tomáš Burian. Mára, Burian i Malý vinu odmítají. Naopak Voral už po svém zatčení začal o trestné činnosti vypovídat.

Policie dále zadokumentovala, že úplatky si členové této skupiny měli rozdělovat také u dalších zakázek. Ty se týkaly třeba dodání zařízení pro laparoskopické operace, endoskopů, defibrilátorů, ventilátorů nebo chirurgických vrtaček. Jak již Seznam Zprávy napsaly, policisté si předání peněz natočili. A to díky kameře, kterou nainstalovali přímo do bytu v pražské Opletalově ulici, který měl pronajatý podnikatel Burian.

Doporučované