Hlavní obsah

Příběh superpodvodníka: na šperky nalákal celebrity, prodal neexistující ferrari

Foto: ceskedluhopisy.cz, Alexander-93/wikipedia.org, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Lidé přišli o peníze, o drahá auta a o šperky. Společným jmenovatelem je to, že u toho vždy byl šestkrát odsouzený Jan Výmola.

Prodával ferrari, která neexistovala. Jeho šperkařské firmě řízené bílým koněm udělaly reklamu Andrea Verešová i Olga Menzelová. Investigace Seznam Zpráv rozkrývá, jak šestkrát odsouzený podvodník roky kličkuje mezi rozsudky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když Jan Výmola loni v prosinci s hodinkami Rolex na zápěstí a taškou Louis Vuitton v ruce uvedl reportéry do své kanceláře v centru Prahy, málokdo by odhadoval, že je tento muž aktuálně ve 24 exekucích za více než 28 milionů korun.

Nebo že se žádnou z firem, jejichž loga má kancelář na dveřích, nemá podle obchodního rejstříku nic společného. A že ani mít nemůže. Protože má soudně zakázáno podnikat.

Na druhou schůzku v lednu už Jan Výmola nedorazil. Reportéři ho zastihli až o dva dny později. U soudu, kam ho z cely předběžného zadržení přivedli policisté, aby se rozhodlo, zda půjde do vazby.

Co se v soudní síni odehrálo, zůstalo ze zákona neveřejné. Jisté ale je, že ani tentokrát, podruhé za čtvrt roku, nevyšla žalobcům snaha dostat Jana Výmolu za mříže, což je pro jeho příběh příznačné.

Půlroční investigace Seznam Zpráv postavená na výpovědích dvou desítek svědků a tisících stran dokumentů odhaluje příběh odsouzeného podvodníka, který však dále prochází svými kauzami. Soudy opakovaně přijímají jeho obhajobu, že má jen smůlu na obchodní partnery, že se polepšil a pomůže ty pravé kriminálníky usvědčit.

„Opravdu, já jsem pracovitý. Chodím od pěti do práce. Chci něco vytvářet,“ tvrdí Jan Výmola, momentálně stíhaný ve čtyřech případech.

Třikrát naklonované ferrari

Na počátku je vždy neodolatelná nabídka. Třeba když Výmola přišel za investory s tím, že si mohou koupit vůz slavné italské značky Ferrari za poloviční cenu. S jedinou podmínkou - s luxusním autem hned neodjedou, ale na rok ho pronajmou pro reklamní akce. A teprve po roce bude auto jejich.

Za tři auta Ferrari 812 Superfast Jan Výmola v součtu vybral na 27,3 milionu korun. Dnes už je však jasný háček: Výmola prodal auta, která vůbec neexistovala.

A to navzdory tomu, že si kupci mohli zkontrolovat, že jsou na jejich jména vedena v českém registru vozidel. Už ale netušili, že jsou registrována s identifikačními čísly vozů (VIN), které ve skutečnosti jezdí v USA a v Austrálii a vlastní je tam někdo úplně jiný.

Úředníci z dopravních inspektorátů v Lovosicích a v Brandýse auta do registru zanesli na základě certifikátů, které Ferrari pro auta vyrobená pro neevropské země vůbec nevystavuje. Vše bylo podle výsledků následného vyšetřování zfalšované.

Foto: Seznam Zprávy

Dnes už nefunkční webové stránky se štědrou nabídkou. Telefonní číslo, na které se zájemci měli ozývat, je Výmoly.

Jak vyplývá ze svědectví jednoho z majitelů neexistujícího ferrari, důvěryhodnost Výmolových nabídek obvykle zvyšuje to, že přicházejí na doporučení. „S Výmolou se znám minimálně. Kontakt byl přes člověka, se kterým spolupracuji pětadvacet let. Neměl jsem důvod nevěřit. Nikdy jsem žádné obchody s auty nedělal, tohle mi přišlo jako výhodná nabídka,“ řekl Seznam Zprávám jinak zkušený podnikatel.

Když se kupující po svých autech začali pídit, Výmola dodání oddaloval. „Vyprávěli mi třeba, že už má na ferrari kupce - hokejistu z NHL - a na cestě jsou peníze. Pak ale prý hokejista postoupil do vyřazovacích bojů, neměl čas a vše se zase zadrhlo. Dnes vím, že je to gauner, s jakým jsem se nikdy předtím nepotkal,“ dodal podnikatel.

Žonglování s termíny nakonec končil Výmola stejnou finální nabídkou: Že auta odprodal do Portugalska. Jako důkaz, že tam doputovala, předložil i mezinárodní přepravní listy. Pak ale začal tvrdit, že firmy v Portugalsku nezaplatily, což prý ale není jeho vina.

V údajném sídle jedné z nich, ve Feijó poblíž Lisabonu, později portugalská policie našla jen staženou roletu, správce budovy společnost neznal. Podle něho na adrese sídlila kancelář pojišťovny.

Podle získaných dokumentů policisté z pražské kriminálky od loňského října Výmolu stíhají za podvod. Pracují s verzí, že třikrát „naklonoval“ jiné jediné ferrari pozměněním jeho identifikačního čísla. Toto auto dříve zloději ukradli slovenskému podnikateli a Výmola podle policie od začátku věděl, že prodává a registruje neexistující vozy. Jak to mohlo na úřadech projít, detektivové stále prověřují.

Foto: Lukáš Valášek, Seznam Zprávy

Jan Výmola (vpravo) se svým advokátem na lednovém vazebním zasedání. Tam ho přivedla eskorta policie. Ze soudní síně odešel volný.

Výmola i v tomto případě odmítá, že by chtěl podvést. Že jsou kupci bez aut, zavinil podle něho - jako vždy - někdo jiný. Reportérům řekl, že auta dodával jeho obchodní partner, který se před českými úřady ukrývá právě v Portugalsku, protože ho doma odsoudili za podvody s naftou. Výmola prý ale neměl důvod mu nevěřit, protože podnikatel mu předtím dodal dvě desítky aut, která se bez problémů v Česku prodala.

„Vím, že mu prokazatelně docházely peníze, tak začal vymýšlet. Říkal, že má objednaná tři ferrari. Proč bych mu nevěřil?“ uvedl Výmola o údajném obchodním partnerovi.

Italka přišla v Praze o činžák

Jan Výmola je nedostudovaný právník a lékař, poprvé byl odsouzen v roce 1997. Kdyby byla pravda, co říká, měl by v životě mimořádnou smůlu na obchody s věcmi, jejichž skuteční majitelé nic netuší.

Dům v Hálkově ulici na pražském Novém Městě vlastní čtyřiaosmdesátiletá Italka. Daniela A. v Česku roky nebyla, a když se dozvěděla, že podle katastru svoji nemovitost v roce 2022 prodala, byla v šoku. Výmolova firma za ni stihla dostat 48 milionů, dalších požadovaných 21 už nedorazilo, protože italská majitelka informovala úřady.

Radima T., který peníze za nemovitost odeslal, provedl vyklizeným a uzamčeným domem právě Výmola. Předcházel tomu telefonát z dnes už neexistujícího telefonního čísla, v němž se reálné správkyni domu představil údajný pracovník dodavatele elektřiny - s tím, že kvůli kontrole případných černých odběrů elektřiny potřebuje půjčit klíče.

Foto: Josef Pokorak, Mapy.cz

Dům v Hálkově ulici, který falešná Italka prodala investorovi.

Podobně přišla o klíče - v tomto případ virtuální - ke své firmě, na kterou byl dům napsaný, i italská majitelka. Stačilo k tomu, aby neznámá žena vydávající se právě za Danielu A. navštívila s falešným pasem poštu na Praze 1 a vyžádala si tam nové heslo k datové schránce firmy. Pak mohla za nicnetušící Danielu A. a její společnost vést oficiální komunikaci s úřady.

Reportéry získané dokumenty říkají, že 7. 7. 2022 falešná Daniela A. v centru Prahy navštívila advokátku Ladu Kosánovou a ta úředně dosvědčila, že před ní byl podepsán převod vlastnického práva na dům na firmu Radima T. Tento dokument pak přijal katastr.

„Paní byla velmi věrohodná. Přišla přes nějaké mé bývalé klienty, které jsem měla ex offo na domluvený čas. Chtěla jsem jim vyhovět. Mluvila česky a anglicky. Doklady měla platné. Neměla jsem žádné indicie, že by to byl někdo jiný,“ řekla reportérům Kosánová, která se věnuje rodinnému a trestnímu právu. Listinám, na nichž měla ověřit podpis, tak prý příliš nerozuměla.

Když se pak advokátka potkala s pravou Danielou A., prý ji vyděsilo, že šlo o zcela jinou ženu. „Nespala jsem z toho. Tohle jsem za dobu své advokátní praxe nikdy nezažila,“ dodala právnička. Tvrdí, že české doklady ověřuje proti databázi neplatných dokladů, které zveřejňuje vnitro. U cizinců to ale udělat nejde.

Podpis falešné důchodkyně

Italská majitelka Daniela A. doteď svůj dům nemá zpět. V katastru je stále zapsán na firmu, která ho získala na základě zfalšovaných dokladů. Ty Daniela A. podle své policejní výpovědi nikdy nepodepsala. „Nyní čekáme, až soudy vlastnické právo převedou zpět. Do ukončení věci záležitost dále komentovat nechceme,“ řekl reportérům její advokát.

Když kolem případu s domem začala kroužit policie, Jan Výmola zvolil, jak plyne z vyšetřovacích dokumentů, ověřenou taktiku. Vše sám ohlásil policii, řekl, že si od začátku myslel, že Italka skutečně chce dům prodat a že vše na něj ušil jeho společník.

Ten však detektivům plán detailně popsal s tím, že ho vymyslel Výmola. Detektivové to podložili dalšími důkazy a letos v lednu Výmolu opět obvinili z podvodu.

Při setkání s reportéry se však Výmola nevzdává. „To mě podceňujete,“ říká na znamení, že s podvodem nemá nic společného, protože by ho vymyslel mnohem lépe. „Kdybych to chtěl udělat a ovládal jsem tu firmu, tak to převedete, prodáte za bitcoin a za dva dny je komplet hotovo. Nikdo by si ničeho nevšiml,“ vykládá.

Foto: Seznam Zprávy

Česká pošta úředně ověřila, že Italka Daniela A. poskytla ohledně nakládání se stamilionovou nemovitostí plnou moc trestanému spolupracovníkovi Výmoly. Na poště ale byla falešná Italka.

Vyšetřovatelé však mají zcela jiný závěr. „Jan Výmola tím, že využívá jiné osoby vykonávající více či méně dílčí činnosti v rámci celé trestné činnosti s různou úrovní povědomí o jejím rozsahu si počíná velmi sofistikovaně, když rovněž používá další telefonní přístroje, telefonní čísla a při jejich užívání se snaží konspirativním způsobem ztížit svoji lokalizaci a míru zapojení do páchání této trestné činnosti,“ sepsali.

Zmizelé diamanty a desítky kilo zlata

Pátrání reportérů ukazuje, že Jan Výmola vždy souběžně provozuje hned několik byznysů. Peníze za dům Italky tak kupec-investor poslal na Výmolovo přání šperkařské firmě Ewe Jewelry.

A muž s totožností Ukrajince Vasyla Kemina pak podepsal předávací protokoly, z nichž plyne, že za tyto peníze Ewe nakoupila desítky kilogramů zlata a diamanty. Že podle sdělení ukrajinské policie byl i Vasyl Kemin falešný, už nepřekvapí, stejně jako to, že cennosti nejsou k dohledání.

Jan Výmola měl však s Ewe mnohem větší plány. Pro jejich naplnění využil další osvědčené lákadlo - slavné lidi. Už v roce 2018 dokázal dostat na prezentaci svých šperků se zatavenými vlásky dětí do hotelu Hilton vrcholnou sestavu celebrit - herečky Terezu Kostkovou, Michaelu Maurerovou, Janu Švandovou, modelku Andreu Verešovou a producentku a manželku oscarového režiséra Olgu Menzelovou.

Ty tehdy netušily, že se před kamerami a fotoaparáty bulvárních médií usmívají se šperky spojenými s firmou, kterou řídí bílý kůň. A že poté, co na její dluhopisy lidé pošlou miliony, společnost skončí v insolvenci. Věřitelé dnes chtějí na 220 milionů.

„Bylo to přátelské pozvání od někoho, kdo mě poprosil,“ vzpomíná na akci Olga Menzelová. „Žádná spolupráce v tom nebyla. Dcera Anička od nich dostala šperk na krk a tím to skončilo,“ řekla reportérům s tím, že podobné akce jinak navštěvuje minimálně.

Podobně mluví i Andrea Verešová. „Byla jsem se tam jen podívat. Další jednání nedopadla,“ řekla.

Reportéři nakonec vypátrali, že téměř zadarmo akci uspořádal marketingový expert Jan Hájek. Říká, že to dělal jako laskavost pro další kamarádku, kterou Výmola zaměstnával. „Z akce jsem měl radost. Povedla se. Dál jsme ale nespolupracovali. Mám docela čich na lidi a pan Výmola působil jako podvodník,“ vzpomíná Hájek.

Foto: Seznam Zprávy

Akce, která se v roce 2018 odehrála v hotelu Hilton. Cílem bylo propagovat šperky, na které pak Výmola vydal dluhopisy.

Ewe investorům krom fotek celebrit předkládala i životopis jejího údajného šéfa - Marka Návrata, což měl být manažer s letitými zkušenostmi ze zahraničí. Návrat to policii popřel. Řekl, že se živí jako číšník a do funkce jednatele se nechal zapsat na žádost Výmoly, aniž by o chodu firmy cokoliv věděl. Po něm nastoupil Jiří Jelínek, invalidní důchodce, který rovněž společnost vedl jen papírově a vyjádřil se, že tak činil kvůli tomu, že každá koruna dobrá.

Foto: Seznam Zprávy

Manažer Marek Návrat, ve skutečnosti číšník v restauraci, který pouze sehrál roli bílého koně.

Milionové krácení daní

Od letošního února je navíc Jan Výmola Národní centrálou proti organizovanému zločinu stíhán kvůli podezření, že v mateřské firmě Ewe pojmenované Emotional Jewelry machinacemi na daních stát připravil o zhruba 40 milionů korun.

Kompletní účetnictví policie nenašla. Při Výmolově domovní prohlídce zato policisté získali čestné prohlášení s kuriózním vysvětlením - Výmolův řidič měl nechat skartovat 40 kilo propagačních letáků, omylem ale odvezl ke zničení právě firemní účetnictví.

Detektivové však našli ještě druhé čestné prohlášení, kde se stejný řidič ke stejné chybě přiznává ještě v případě další firmy napojené na Výmolu.

Foto: Seznam Zprávy

Šperky, na které lákala investory společnost Ewe Jewelry.

Do účetnictví Výmola zanášel podle obvinění milionové fiktivní dodávky od firem bez zaměstnanců, které dle policie zastupovali bílí koně - například opakovaně odsouzený nádražní dělník.

Výmola ale trvá na tom, že to byly faktury za roušky, které v době covidu opravdu nakupoval v pražské tržnici Sapa a dále prodával. „Bylo to dodané. To byly nemocnice, to byla střediska,“ tvrdí Výmola a ukazuje na své někdejší obchodní partnery.

Trest za milionovou škodu: podmínka

Reportérům zároveň tvrdil, že za jeho nynějšími stíháními je blíže neupřesněné spiknutí policistů z pražské kriminálky. Když ale jde do tuhého, neváhá si pomoci právě spoluprací s vyšetřovateli.

Seznam Zprávy získaly Výmolovy dopisy, které policistům směřoval v roce 2017 přímo z posledního výkonu trestu. Měl sedět čtyři roky kvůli podvodu s hydromasážními vanami, podmínečně ho pustili po třetině doby.

„Vnímám to jako trest za můj postoj k životu a k mým blízkým a cítím svůj dluh vůči všem, komu jsem ublížil. To mě vedlo k zásadnímu rozhodnutí: Udělat za mým životem radikální řez formou oproštění se od osob, díky kterým jsem se vezl ve vlaku bez stanic,“ napsal policistům s tím, že je s nimi připraven v maximální možné míře spolupracovat a navést je na majetek ostatních členů skupiny, prý aby minimalizoval vzniklou škodu.

Když už policisté některé jeho případy dovedli až k obžalobě, Výmola to uměl i s žalobci a soudci. Na svobodě je dnes i díky tomu, že ve dvou posledních případech vyvázl s podmínkou. Když na něj prasklo jiné milionové krácení daní za pomocí fiktivních obchodů s masážními přístroji s osmimilionovou škodou, žalobce v roce 2021 přesvědčil, že stačí dohoda o vině a trestu. I tentokrát zabrala taktika polepšeného hříšníka.

Foto: Seznam Zprávy

Jak advokát vybojoval Výmolovi v kauze krácení daní dohodu o vině a trestu.

Zaručila se za něj mimo jiné právě šperkařská firma Ewe Jewelry. Jednatel Marek Návrat, který dnes přiznává, že byl jen bílým koněm, před úřady v listině vychválil Výmolu jako nepostradatelného zaměstnance a zavázal se, že finanční trest 300 tisíc za něj firma, která později skončila v insolvenci se ztracenými penězi investorů, zaplatí. Jako spolupracující obviněný Výmola vyvázl s podmínkou i z další kauzy krácení daní. Do vězení jde jen jeho dlouholetý známý a někdejší bodyguard Radovana Krejčíře Miloš Potiška.

Výmola se dnes dušuje, že své závazky se pokouší plnit a od ničeho neutíká. Ač má stále rozsudkem zakázáno vystupovat za jakékoliv firmy, na sociálních sítích za pomocí dalších celebrit propaguje novou řadu probiotik. Seznam Zprávám řekl, že se nyní věnuje už jen tomu a vše je zcela legální.

Policisté dle zdrojů Seznam Zpráv zároveň Výmolu prověřují ještě kvůli možnému neoprávněnému převodu pozemků v hodnotě 30 milionů korun a podvodu s automobilovými veterány za 15 milionů.

Doporučované