Hlavní obsah

Prezident pozval na 28. října na Hrad i vyslance země, kde vládne Tálibán

Foto: Seznam Zprávy

Od prezidenta Pavla a jeho manželky přišla pozvánka na oslavu státního svátku na Hradě také pro afghánského diplomata Aryobeeho.

Na oslavu české státnosti na Pražském hradě dostal pozvánku jeden speciální host, který jako vyslanec Afghánistánu podle zjištění Seznam Zpráv spolupracuje s radikálním islamistickým hnutím Tálibán.

Článek

Na oslavu české státnosti a udílení státních vyznamenání na Pražském hradě pozvali prezident Petr Pavel s manželkou jako čestného hosta i vyslance Afghánistánu, kde však nyní vládne režim radikálního islamistického hnutí Tálibán.

„Prezident republiky a paní Eva Pavlová mají čest pozvat Jeho Excelenci pana Shahzada Gula Aryobeeho na slavnostní večer konaný u příležitosti státního svátku České republiky spojený předáváním státních vyznamenání,“ stojí na oficiální pozvánce, která přišla Aryobeemu z Hradu a Seznam Zprávy mají její kopii k dispozici.

Pozvánka platí pro dvě osoby, ale Jeho Excelence Shahzad Gul Aryobee ji plně nevyužije. „Proč se ptáte? Má žena není v České republice. Takže půjdu sám,“ odpověděl vyslanec. Režim, který vládne v jeho zemi, zakázal ženám na veřejnosti mluvit a dívat se na cizí muže.

Hrad na zjištění redakce Seznam Zpráv reagoval jen obecným prohlášením.

„Na protokolární akce jsou podle sdělení ředitele odboru zahraniční politiky KPR zváni všichni vedoucí diplomatických misí, kteří jsou akreditováni pro ČR, a to bez ohledu na úroveň či kvalitu vztahů s jejich zeměmi,“ sdělil Seznam Zprávám šéf komunikace Hradu Vít Kolář s tím, že upozornil, kdo na Hrad pozván nebyl. „S ohledem na pozici ČR a EU k agresi na Ukrajině představitele Ruska a Běloruska nezveme.“

Diplomati, kteří zůstali

Shahzad Gul Aryobee byl velvyslancem Afghánistánu ještě před tím, než Tálibán v roce 2021 vojensky ovládl zemi a nastolil vládu práva šaría. V Praze - podobně jako afghánští diplomaté v řadě dalších zemí - zůstal, i když Tálibán změnil režim v zemi na Islámský emirát Afghánistán.

Po pádu Afghánské islámské republiky a nástupu tálibánského režimu zůstala po světě i afghánská zastupitelství, která jsou formálně vnímána jako zastupitelské úřady republiky. Ve většině evropských zemí jsou jen konzuláty, v Česku je ambasáda.

„Velvyslanec Afghánistánu je v Česku akreditován od roku 2019. Nezastupuje režim Tálibánu a nezprostředkovává jakékoliv naše kontakty s ním. Pokud by jeho činnost ohrožovala zájmy Česka, naše strana by přijala - podobně jako by tomu bylo v jiných případech - příslušná opatření,“ uvedla pak mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Mariana Wernerová. „Při výkonu konzulární agendy lze předpokládat praktickou komunikaci s (afghánskými) úřady, což ale není nutně komunikace s politickým vedením Tálibánu,“ dodala.

Dopis do Brna

Tvrzení Ministerstva zahraničních věcí vyvrací dokument, který Seznam Zprávy získaly.

Velvyslanec Afghánistánu v něm popisuje, jak ve spolupráci s afghánskými úřady vyjednával návštěvu delegace ministerstva obrany Afghánistánu plně ovládaného Talibánem na výstavě zbraní IDET v Česku.

Foto: Seznam Zprávy

Dopis kvůli výstavě IDET.

„Kvůli komplikované situaci bude účast a návštěva ČR delegace z Islámského emirátu Afghánistán, který není zatím uznán žádnou zemí, záležet na rozhodnutí BVV Trade Fair a Ministerstva obrany ČR,“ píše v závěru dopisu.

Pas od Tálibánu

Shahzad Gul Aryobee má také nově diplomatický pas vystavený přímo Tálibánem, a to v březnu letošního roku. Diplomat to vysvětluje tím, že pasy se měnily v celé zemi.

Přiznává, že s tálibánským režimem spolupracuje. „S Kábulem samozřejmě spolupracujeme, vydáváme zde víza a plníme konzulární povinnosti. Ale peníze přímo odtamtud nedostáváme, ty jsou z jiných evropských konzulátů,“ říká Ayrobee.

Zdroj z ambasády však tvrdí, že „chod Aryobeeho úřadu samozřejmě z peněz Talibánu placen je“. Dokládá to i listinami, které mají Seznam Zprávy k dispozici.

Jde o interní dokumentaci podepsanou přímo Ayrobeem. Ten v ní potvrzuje, že peníze do úřadu přišly přes Teherán a Dubaj – žádá ale o navýšení o jedno procento, které potřebuje zaplatit za převod peněz prostředníkovi.

„Vždy při platbě z Dubaje a Teheránu nepočítáte poplatky směnárníka. Pro tentokrát máme zdroje, kde nám za procento udělají transfer peněz, pro příště však doufám, že jedno procento navýšení započtete,“ stojí v dokumentu číslo 81, datovaném 4. června tohoto roku a adresovaném finančnímu oddělení ministerstva zahraničí v Kábulu.

Foto: Seznam Zprávy

Stránky z diplomatického pasu vyslance Shazada Gula Aryobeeho. Doklad byl vydán letos v březnu, tedy v době, kdy už v Afghánistánu vládne režim teroristického hnutí Tálibán.

Zdroj z pražské afghánské ambasády také říká, že Shahzad Gul Aryobee s Tálibánem spolupracoval už v době, kdy byl ve vládě Afghánistánu.

„Dnes pro ně pracuje už otevřeně,“ říká zdroj. „Má diplomatickou imunitu, tři diplomatické vozy, může tedy převážet, co chce a koho chce,“ dodává.

V letech války s Tálibánem v Afghánistánu zahynulo i 14 českých vojáků.

Doporučované