Hlavní obsah

Praha chtěla věnovat 10 milionů sportovnímu klubu obžalovaného

Foto: ČTK, ČTK

Antonín Lébl (úplně vpravo) u soudu v kauze rozdělování sportovních dotací. Obžalován byl i další bývalý zastupitel Karel Březina (vlevo).

Vedení Prahy mělo schválit přijetí deseti milionů od PPF banky. Radní Zdeněk Kovařík z ODS navrhl, aby tyto peníze byly poslány dál a to jako dar klubu TJ ABC Braník. Nakonec však návrh stáhl.

Článek

Pražský městský soud vynese za šest týdnů rozsudek nad bývalým pražským zastupitelem za hnutí ANO Antonínem Léblem. Podle obžaloby je Lébl v podezření, že přímo ovlivňoval přidělení sportovních dotací pro svůj klub TJ ABC Braník.

Ačkoli čelí kvůli vzneseným podezřením trestnímu stíhání už čtvrtým rokem, „jeho“ klub (i po obvinění zasedá Antonín Lébl ve výkonném výboru) nadále inkasuje od Prahy dotace. Od roku 2019 přišla z magistrátu do TJ ABC Braník podpora ve výši 18,2 milionu korun.

Že je Praha k Braníku štědrá, ilustruje i aktuální příběh. Na magistrátu se řešilo, že by Praha darovala TJ ABC Braník dalších deset milionů korun. Navrhl to radní za ODS Zdeněk Kovařík, pod kterého spadají finance a rozpočet.

Nakonec se rozhodl svůj návrh na podporu Braníka stáhnout. Na dotaz Seznam Zpráv, zda materiál stáhnul, Kovařík minulý čtvrtek napsal: „Samozřejmě. Chtěl jsem transparentně páchat dobro, dopadlo to však jako vždycky. Není o čem jednat.“ Přičemž dar měla rada mít na programu v pondělí tohoto týdne.

Úředníci magistrátu Kovaříkův návrh obdarovat TJ ABC Braník kritizovali. „Z tisíce subjektů pohybujících se ve sportovním odvětví byl selektivně vybrán jeden,“ zněla jedna z řady připomínek, které obsahuje příslušný materiál pro radu, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Vedle těchto připomínek je v dokumentu pro radní uveden nejen návrh usnesení, ale i připraveny darovací smlouvy nebo zdůvodnění, na co má tento klub peníze dostat.

Co je vám do toho

Jenže důvody, proč se vybral právě Léblův klub, radní Zdeněk Kovařík nevysvětlil. Když mu Seznam Zprávy tuto otázku položily, odpověděl: „Transparentně vám říkám, že když budeme projednávat nějaký materiál, tak poté, co ho projednáme, odpovím na vaše dotazy.“

Na další otázku, zda zmíněný materiál radě předloží, radní Kovařík ještě ve čtvrtek odpoledne doplnil: „Do toho vám nic není.“

Politici skončili kvůli rozdělování dotací před soudem.

Deset milionů korun do Braníka nemělo jít z rozpočtu Prahy, ale šlo o peníze, které město mělo získat jako dar od PPF banky, jejíž je spoluvlastníkem. Praha by tedy částku jako dar posunula dál.

Společnost PPF nejdříve na dotazy Seznam Zprávy od minulého čtvrtka nereagovala. Po vydání článku její mluvčí Leoš Rousek uvedl, že PPF banka nerozhoduje, jakému projektu Praha peníze daruje. O tom vždy rozhoduje vedení města. Zmíněných deset milionů PPF banka podle Rouska Praze nedarovala.

„Konkrétní dar, který popisujete, navíc vůbec poskytnut nebyl,“ napsal Rousek.

Podle darovací smlouvy mezi Prahou a Braníkem, která už byla také připravena a která je, jak bylo zmíněno, součástí materiálu pro radu, mělo jít deset milionů na stavbu nové budovy a zázemí sportovního areálu TJ ABC Braník.

Na tento projekt přitom klub loni žádal magistrát o dotaci ve výši 19,9 milionu. Jenže se svojí žádostí neuspěl.

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Návrh usnesení, který byl předložen radním. Materiál byl ale nakonec stažen.

Nebyl čas na odpověď

Předsedkyní TJ ABC Braník je Alena Léblová. Seznam Zprávám nejprve řekla, že nemá čas na novinářské dotazy odpovědět. Vyžádala si otázky písemně, ale od čtvrtka na ně nereagovala.

Její manžel Antonín Lébl pak nezvedal mobilní telefon a také na dotazy neodpověděl.

Jak policie popsala Léblův případ:

V případu, kde je Antonín Lébl obžalován, jdou před soud i někdejší ministr Zemanovy vlády Karel Březina nebo tehdejší vedoucí magistrátního odboru sportu Soňa Fáberová.

V obžalobě se popisuje, jak na tuto úřednici vyvíjel kvůli dotacím pro Braník nátlak. Doslova je uvedeno, že na ni „řval“. Podle obžaloby se mu nelíbilo, jak byly při rozdělování veřejné finanční podpory obodovány projekty klubu TJ ABC Braník a po Fáberové chtěl, aby hodnocení změnila. Hrozil jí podle žalobce také, že nechá prověřit i ostatní dotace, které pražský magistrát rozdělil.

Obžaloba zmiňuje konkrétně tři dotace v celkovém objemu 630 tisíc korun, jež TJ ABC Braník dostala a to právě jen díky úpravě bodového hodnocení. Nejprve úředníci zvýšili u prvního projektu počet bodů z 19 na 36. Takže TJ ABC Braník dostala 500 tisíc korun. U druhého projektu byl počet bodů navýšen z 21 na 27 bodů. A u třetího z 28 bodů na 34.

Doplnili jsme vyjádření mluvčího společnosti PPF .

Doporučované