Hlavní obsah

Potvrzeno: Policie kvůli chomutovské korupční kauze obvinila i radního z ODS

Foto: ODS Karlovy Vary

Policie obvinila karlovarského radního pro dopravu Petra Bursíka (ODS) v souvislosti s chomutovskou korupční kauzou.

aktualizováno •

Karlovarský radní pro dopravu Petr Bursík (ODS) byl v souvislosti s chomutovskou korupční kauzou obviněn. Hrozí mu až osmileté vězení. Podle ČTK se cítí nevinen.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Policie obvinila karlovarského radního pro dopravu Petra Bursíka (ODS) v souvislosti s chomutovskou korupční kauzou. Návrh na vzetí do vazby nepodá. Stíhán je pro trestný čin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, za což mu hrozí až osmileté vězení. ČTK to v pondělí řekla náměstkyně ústecké krajské státní zástupkyně Kateřina Doušová. O tom, že byl radní na soupisce stíhaných, informovaly Seznam Zprávy už v neděli.

„Mohu potvrdit, že dnes dopoledne jsme obviněnému doručili usnesení o zahájení trestního stíhání,“ uvedla Doušová. „Nebyl zadržen,“ dodala. Ve vazbě jsou tři obvinění v případu údajných machinací s veřejnými zakázkami, a to chomutovský primátor Marek Hrabáč (ANO), bývalý šéf Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Libor Tačner a Ladislav Šmucr, jednatel jirkovské firmy Rocknet. Aktuálně policie doručila obvinění v daném případu podle Doušové všem, kterým chtěla.

Jako uvolněný radní měl Bursík v gesci odbor technický, který spravuje komunikace a infrastrukturu města, odbor životního prostředí a odbor dopravy, z příspěvkových organizací Lázeňské lesy a parky Karlovy Vary, Správu přírodních léčivých zdrojů a kolonád a Kancelář architektury města Karlovy Vary.

ODS: Podezření jsou závažná

Bursík se cítí nevinen. Což v pondělí sdělil ČTK. Současně uvedl, že nikdy neskrýval, že než se stal radním, pracoval pro firmu Rocknet, která je jednou z pěti obviněných společností v kauze. Podle něj se policejní vyšetřování týká zakázky z roku 2023 na sanaci skalních masivů.

O obvinění radního Bursíka jsme psali zde:

„Považuji za důležité zdůraznit, že v Karlovarském kraji není žádná specializovaná firma na sanaci skalních masivů. Předmětem šetřené zakázky z roku 2023 je právě tato specifická činnost,“ uvedl radní bez detailů. „Zakázka byla zadána v souladu s platnými pravidly města a já se cítím v této věci nevinný,“ prohlásil také. „K událostem v Chomutově, jak je popisují média, nemám žádné informace a nebyl jsem jejich součástí,“ uzavřel.

Bursík má nicméně po dohodě s primátorkou Andreou Pfeffer Ferklovou (ANO) v pondělí rezignovat na funkci.

„Petr Bursík pozastavil svoje členství v ODS a rezignuje na funkci radního. Ve stávající situaci to byl jediný možný krok. Podezření jsou natolik závažná, že pokud by tak neučinil sám, celou věc by vyrešily stranické orgány. Veškeré přijaté dary Občanské demokratické straně byly přijaty v souladu s interními procesy, nicméně v současné době je věc v procesu kontroly interních orgánů,“ napsal Seznam Zprávám mluvčí ODS Jakub Skyva.

Předseda oblastního sdružení ODS Jan Bureš pro Seznam Zprávy dodal: „Když se očistí a zprostí ho obvinění, může být zase členem ODS, to je bez problémů,“ uvedl Bureš.

Policie: Žádná soutěž, žádný průzkum

Jak už Seznam Zprávy informovaly, policie Bursíka viní z toho, že svým jednáním upřednostnil při výběru dodavatele stavebních prací právě firmu Rocknet jirkovského podnikatele Ladislava Šmucra, který je teď spolu s chomutovským primátorem Hrabáčem a bývalým ředitelem Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Liborem Tačnerem ve vazbě.

Šlo o zakázku na odtěžení nestabilních svahů v Mariánskolázeňské ulici, za kterou karlovarský magistrát společnosti Rocknet zaplatil 919 370 korun.

Policie odposlouchávala Šmucrův telefon. Má tak nahrané hovory, které dokazují, jak si vše domlouval.

„Žádná soutěž či alespoň průzkum trhu, který by reflektoval základní zásady veřejného zadávání, v dané věci neproběhly a od samého začátku bylo jasné, že veřejná zakázka Mariánskolázeňská bude zadána přímo obviněné Rocknet,“ píší policisté v usnesení o sdělení obvinění.

Policie pokračuje podle aktuálního vyjádření Doušové ve vyšetřování, vyslýchá svědky, obviněné a bude hodnotit výsledky domovních prohlídek.

Doporučované