Hlavní obsah

Popáté stejný scénář: kolaps a záchranka. Soudcova obří korupční kauza zamrzá

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Bývalý soudce vrchního soudu Zdeněk Sovák stačil v úterý u soudu jen říct, že je nevinný. Pak na soud už počtvrté přijela záchranka a proces se musel odročit. Zatím do úterního odpoledne.

Bývalý vrchní soudce Zdeněk Sovák je obžalovaný ze stopadesátimilionového pokusu o úplatek. Proces ani po půl roce stále pořádně nezačal. Dvakrát v soudní síni zkolaboval Sovák, třikrát jeho spoluobžalovaný.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Už popáté během půl roku vyjížděla záchranka na Městský soud v Praze –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ vždy, když tam měl začít proces se Zdeňkem Sovákem, bývalý elitním trestním právníkem a soudcem Vrchního soudu v Praze.

Sovák je obžalovaný, že chtěl získat úplatek 150 milionů korun od stavební společnosti Metrostav. Za to, že ji uchrání od přísného trestu v jiné korupční kauze.

Sovák měl podle obžaloby zařídit příznivý rozsudek, jeho spoluobžalovaný kamarád Milan Bíba pak vše dojednat se stavební firmou.

Jenže v úterý se u soudu odehrálo totéž, co při uplynulých jednáních: čtyřiašedesátiletý kardiak Bíba stačil jen říct, že žádný trestný čin nespáchal. „Využiju svého práva a v tuto chvíli vypovídat nebudu,“ pronesl přiškrceným hlasem a během krátké řeči inhaloval lék na srdce.

A nedlouho poté jeho advokát požádal soudce, ať zavolá záchranku. O několik minut později už Bíba seděl v sanitce. Soudce Libor Holý tak musel proces přerušit.

Bíba už takhle zkolaboval u soudu potřetí, pro čtyřiasedmdesátiletého Sováka jela záchranka dvakrát. Také jemu se na jaře během jednání udělalo opakovaně špatně.

Zajetá trasa: soud–⁠⁠⁠⁠⁠⁠nemocnice

Od března, kdy soud nařídil první líčení, tak proces postoupil jen minimálně. V úterý soudce Holý stačil jen oslovit všechny obžalované (kromě Sováka a Bíby jsou souzeni ještě další tři lidé), ať se stručně vyjádří k obžalobě. Všichni popřeli, že se dopustili trestných činů.

Za bývalého soudce Sováka to musel říct jeho syn a obhájce Ondřej Sovák. „Není schopen se vyjádřit,“ odkázal na otcův zdravotní stav. Druhý Sovákův advokát Michal Krčma nato kritizoval soud, že nechce zadat znalecký posudek na Sovákovo aktuální zdraví.

Sovák, silný cukrovkář, který musí docházet na dialýzu, se podrobil zkoumání před dvěma lety na žádost policie. Znalec uzavřel, že je schopen procesu.

Soudce Holý v úterý nenaznačil, jak chce patovou situaci vyřešit. Hrozí totiž, že stejný scénář –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ tedy jednou kolabující Sovák, podruhé Bíba –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ se může opakovat i nadále. A že se tedy proces vůbec nerozeběhne, natož aby dospěl k rozsudku.

Soudce Holý už na předchozích jednání upozornil, že přímo u lékařů prověří, jak na tom oba obžalovaní jsou. V úterý připomněl, že po minulém kolapsu a odvozu záchrankou doktoři Bíbu propustili po dvou hodinách –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ s tím, že je jeho stav stabilizovaný. Proto odročil úterní jednání do půl druhé s nadějí, že Bíba odpoledne k soudu opět dorazí.

Úplatek za mírný trest

Sovák s Bíbou jsou v hlavní části kauzy obžalováni z toho, že plánovali, jak ze stavební společnosti Metrostav vytáhnout až 150 milionů na úplatcích. Metrostav dostal v roce 2022 nepravomocný trest za korupci v kauze středočeského hejtmana Davida Ratha: dvouletý zákaz ucházet se o veřejné zakázky, čímž by největší stavební firma v zemi přišla na tržbách o desítky miliard.

O odvolání rozhodoval Vrchní soud v Praze, kde Sovák působil. Podle obžaloby chtěl Sovák buď přihrát kauzu svému senátu, nebo zařídit, aby ji dostal nějaký spřátelený soudce. A následně Metrostavu zrušit nepříjemný zákaz zakázek a nahradit ho pouze vysokou pokutou.

Metrostav ani jeho manažeři nejsou obžalováni, pouze vystupují v roli svědků. Policie nenašla důkazy, že firma o úplatku vážně se Sovákem či Bíbou vyjednávala. Podle obžaloby tedy šlo jen o Sovákův a Bíbův záměr, který se nikdy nenaplnil.

Přilnul k podvodníkovi

Sovák už před třemi lety v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětloval, že v době, kdy ho policie odposlouchávala a sledovala, pil hodně alkohol. Protože se cítil osamělý po ztrátě manželky.

„Víte, já jsem dost nepraktický člověk a všechny mé manželky byly takovým mým – v dobrém – obslužným prvkem. Je to příšerné, ale já se realizoval v práci, psal knihy, chodil na skleničku – a ony zařizovaly ty praktické věci. Což pak v podstatě převzal Bíba. Stal se pro mě postupně těžko postradatelným,“ vysvětloval Sovák, jak se stalo, že přilnul k Bíbovi, mnohokrát trestanému podvodníkovi.

Sovák také vysvětloval, že přívětivý rozsudek pro Metrostav nemohl zařídit. Případy se vrchním soudu rozdělují senátům automaticky podle toho, jak na soud přijdou. Takže nebylo jisté, že Rathovu kauzu dostane skutečně na stůl. A navíc nedlouho po zatčení musel Sovák ze zákona jako soudce skončit, protože dovršil sedmdesátku.

„I kdyby kauza Metrostavu připadla do mého senátu, tak bych ji určitě neřešil já. Protože taková kauza může v odvolacím řízení trvat dost dlouho a já byl už na odchodu,“ prohlásil tehdy Sovák.

Doporučované