Hlavní obsah

Policisté si stěžují: Jsme stroje na pokuty. Nikdo je nenutí, odmítá vedení

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Celých 12 procent policistů odejde ze služby za méně než čtyři roky. Vedení policie připouští, že kvůli tomu ubývá policistů pro dennodenní práci v ulicích.

Část policistů chce neukládáním pokut upozornit na nedostatek policistů pro službu v terénu – podle nich je situace nejhorší za posledních 20 let. Policejní prezidium této formě protestu bránit nebude.

Článek

V prvním listopadovém týdnu chystá část policistů neobvyklý protest: plánují, že budou lidem méně dávat pokuty.

Chtějí tak upozornit na krizi policie, o níž policisté z různých měst Česka mluvili v pondělním článku Seznam Zpráv: jde o nízké platy pro nováčky a o nedostatek policistů - ne těch v kancelářích, ale příslušníků v ulicích, kteří denně řeší krádeže, vloupání, rvačky a dopravní přestupky.

Organizátor protestu Martin Červenka, vedoucí oddělení v jihočeském Písku, zvolil pokuty jako formu protestu proto, že podle něj šéfové neustále tlačí na řadové policisty, ať právě pokuty dávají, a pak sledují statistiky, kolik peněz lidé v terénu vybrali.

Vedení policejního prezidia ale tvrdí, že žádný tlak na pokuty není. „Nic takového se neděje. Odmítáme jakýkoliv tlak vyvíjený ze strany vedení Policie České republiky na ukládání pokut,“ reagoval mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Řekl, že se na poradách u policejního prezidenta Martina Vondráška sice hodnotí, jak jsou jednotlivé policejní služebny efektivní. Ale zároveň podle mluvčího zaznívá, že nikdo nemá být hodnocen jen na základě čárek za každou uloženou pokutu nebo dokončený spis.

„Pokud se tak někde i přesto děje, je to v přímém rozporu s postojem vedení Policie České republiky a je na každém nadřízeném funkcionáři, aby zjednal nápravu,“ řekl mluvčí prezidia Bocán.

Policie: Tlak na pokuty není

Seznam Zprávy v pondělí na základě svědectví dvou desítek policistů v čele s píseckým vedoucím Martinem Červenkou popsaly, jak policisty sloužící v terénu trápí chronický nedostatek lidí. Na některých odděleních chybí třeba i polovina policistů určených do terénu. Jiná oddělení se na noc zavírají. Není totiž, kdo by na nich sloužil.

Vede to k tomu, že policisté přijíždějí k nahlášeným případům třeba až za několik desítek minut nebo že krajské město se 120 tisíci obyvateli střeží v noci jen tři dvoučlenné hlídky, které nestíhají nabírat nové případy nahlášené na linku 158.

A kromě úmorného papírování si část policistů, s nimiž Seznam Zprávy hovořily, stěžovala také právě na tlak od nadřízených: vybírejte co nejvíc peněz na pokutách.

„V každou volnou chvíli nás ženou na dopravní akce,“ řekl například policista ze severních Čech. „Neustále se sleduje, kolik jsme rozdali, a jestli to bylo míň, nebo víc než před měsícem,“ dodal jeho kolega ze západních Čech. Policisté nechtěli uvádět svá jména z obavy, aby si tím nepřivodili v práci problémy.

Lídr protestu Martin Červenka však potvrzuje, že to takhle přinejmenším v jeho regionu chodí. „Pořád nás tlačí vedení, abychom dávali pokuty.“

V úterním rozhovoru pro Seznam Zprávy nastínil, jak má listopadový protest vypadat: „Takže my přestaneme být tupé stroje na dávání pokut. Ne, nebudeme nic přehlížet, ale budeme to řešit třeba domluvou – tam, kde to podle zákona jde. Třeba u drobnějších přestupků. Samozřejmě nepůjde jen o pokuty, ale to bych nyní nerad prozrazoval.“

Červenka zatím neví, kolik policistů se k němu připojí. Na jeho články na webu Konec PČR, v nichž kritizuje poměry u policie, ale zareagovaly tisíce policistů.

Příští rok o 1500 víc

Podle policejního prezidia je taková forma protestu možná.

„Je vždy na uvážení policisty, k jakému druhu sankce přistoupí, případně jakou výši pokuty zvolí s přihlédnutím zejména k okolnostem spáchaného přestupku. Pohybují-li se policisté v tomto rámci a zákon tento způsob řešení umožňuje, je domluva zcela standardní možností, kterou lze při řešení přestupku zvolit,“ řekl mluvčí Policejního prezidia Bocán.

Počet policistů se na jednu stranu dlouhodobě pohybuje kolem 40 tisíc, což je číslo, které se dlouhodobě téměř nemění. „Kde však ke změně došlo, a to víme na základě analýzy, kterou jsme před časem zpracovali, jsou fyzické stavy příslušníků sloužících na vybraných obvodních odděleních, které skutečně v některých územích poklesly,“ potvrdil policejní prezident Vondrášek.

Vondrášek připouští, že policie se třiceti tisíci hrubého jako nástupním platem nováčka po absolvování policejní školy jen těžko konkuruje jiným zaměstnavatelům. Ostatně od policie dnes odchází 12 procent příslušníků sloužících čtyři a méně let. Dřív to byla jen čtyři procenta. Vysvětlení je, že z policejního platu nedokážou uživit rodiny.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v pondělí oznámil, že příslušníkům bezpečnostních sborů, jako jsou například policisté nebo hasiči, se příští rok zvednou platy o 1500 korun. Policejní odbory nicméně požadují růst o 2200 korun.

Doporučované