Hlavní obsah

Policisté na protest nebudou dávat pokuty

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Martin Červenka, vedoucí obvodního oddělení policie v Písku, se rozhodl promluvit veřejně: Například o tom, že jeho nováčci berou 27 tisíc čistého za nejhorší práci.

Policie je v krizi, nemá lidi a občanům pomáhá čím dál méně. Veřejně a nahlas to říká vedoucí obvodního oddělení v Písku, který kvůli stavu policie plánuje protest. Podporu mu vyjadřují kolegové napříč Českem.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Martin Červenka před několika týdny vytvořil webovou stránku nazvanou Konec Policie České republiky. Tvrdí, že denně ve službě vidí nejkritičtější nedostatek lidí za posledních 20 let, kvůli němuž už brzy policie nebude schopna plnit, co se od ní očekává.

Na jeho veřejně vyslovené postřehy už zareagovalo obrovské množství kolegů, Červenkovi píšou a volají své zkušenosti.

Vedoucí policejního oddělení v Písku navíc nyní kvůli stavu policie svolává na začátek listopadu protestní akci. Jako reakci na to, že policejní šéfové podle něj policisty neustále nutí, aby co nejvíc vybírali pokuty za přestupky, a neřeší nedostatek lidí a další problémy v policejním sboru.

„Přestaneme být tupé stroje na pokuty,“ líčí Martin Červenka ideu protestu. „Ne, nebudeme nic přehlížet, ale budeme to řešit třeba domluvou – tam, kde to podle zákona jde.“

Na svém webu píšete, že podle vás nastává konec policie. Bylo těžké se rozhodnout a jít s tím ven? Přece jen u policie tohle není zvykem.

Bylo to hodně těžké rozhodnutí. Pro mě je práce u policie srdcovka. A vlastně jsem zaútočil na něco, co miluju. Vnitřně mi to vadí. Dal jsem si na váhy, jestli s tím jít ven, anebo jen nečinně přihlížet, jak policie padne. A rozhodl se pro to první. S tím, že se snad něco podaří změnit.

Že chybí policisté – ti pro práci na ulicích –, slýcháme 20 let. Proč by zrovna teď měla, jak říkáte, policie padnout?

Protože se ten podstav strašně zvětšil. Do toho extrémně nabobtnalo policejní prezidium a krajská ředitelství, kde sedí mraky plukovníků a majorů. A nikdo neví, jestli to nejsou funkce, které je možné oželet. Nebo se do služebního poměru převádějí sekretářky, správci sítě nebo personalisté. To jsou policisté, kteří se na ulici neobjeví. Reálně – když budu hodně velký optimista – takzvaných policistů pro lidi je tady tak půlka z celkového počtu 40 tisíc policistů. A je to pořád horší a horší. Abychom se pohnuli dál, je potřeba vzít policii činnosti, které dělat nemá. Protože v tomhle státě se zažilo: Když nevíš, tak to hoď na hrb policajtovi.

To dáváte jako příklad na svém webu – že několik hodin denně policista stráví psaním pro exekutory a pojišťovny, doručováním předvolání k soudu…

Tak nějak se to toleruje. Kdyby se to ale mělo odejmout policii, musíte najít někoho, kdo si to dobrovolně vezme. A to nikdo neudělá.

Jak ten „konec policie“, o kterém píšete, vlastně poznáme?

Jako celek policie nepadne. Ale bude čím dál víc výjezdů – a některé už vidíme dnes –, kdy hlídka přijede s obrovským zpožděním. A možná časem nepřijede vůbec.

To, že vám vykradou garáž a v noci čekáte na policii i tři hodiny, se děje už teď, jak jsme napsali na základě svědectví policistů z celé republiky.

A bude se to stále prohlubovat, pokud nedojde k nějaké razantní změně – konkrétně ke kompletní reformě policie. Policie totiž nemá nováčkům co nabídnout.

Nástupní plat 30 070 korun.

No právě. Moji lidé čerstvě po škole mají 27 tisíc čistého. Myslí si někdo, že to je adekvátní tomu, že jsou denně v ohrožení zdraví nebo života? Za nejhorší práci na tísňové lince?

Vy jste vedoucím obvodního oddělení v Písku. Jak se ten nedostatek lidí projevuje u vás?

Mám na službu jednu hlídku. Když budete volat na 158, že vám vykradli sklep nebo že vás někdo napadl, sakra špatně se hledá někdo, kdo tam pojede. V téhle základní činnosti policie zkolabuje. A velmi brzo. Měl bych mít 41 obsazených míst, mám jich ale 28. A je to všude stejné, jak vidím z reakcí, které mi chodí z celého Česka.

Jak se to v praxi řeší?

Spousta oddělení se už zavřela. Takže se oddělení spojují: Pošlou mi jednoho policistu z Protivína, jednoho dodám já – a máme jednu hlídku na celý obrovský rajon. Na nějakých 40 tisíc lidí.

Vám se na základě webu Konec Policie České republiky ozval před třemi týdny policejní prezident Martin Vondrášek. Pak jste spolu jednali skoro tři hodiny. Ví, že takhle to v praxi u policie vypadá?

Některé věci – a to je moje domněnka – nezná do detailů. Například počítá obsazená místa podle tabulek. Jenže jen u mě je to rozdíl pěti policistů: Někteří jsou ještě na škole, některé kolegyně na rodičovské. Na nás teď je, abychom lidem vysvětlovali, jak je to doopravdy.

Jak to chcete dělat? Policejní odbory nedávno mluvily o protestech kvůli nízkým platům, ale pak je odvolaly.

Něco chystáme mezi 4. a 8. listopadem.

Co to bude? Stávkovat podle zákona nesmíte…

Pořád nás tlačí vedení, abychom dávali pokuty. Takže my přestaneme být tupé stroje na dávání pokut. Ne, nebudeme nic přehlížet, ale budeme to řešit třeba domluvou – tam, kde to podle zákona jde. Třeba u drobnějších přestupků. Samozřejmě nepůjde jen o pokuty, ale to bych nyní nerad prozrazoval.

Kolik policistů se připojí?

Těžko říct, dáváme se teď dohromady. Na moje články už zareagovalo několik tisíc policistů. A jestli to nepomůže, budeme v prosinci ještě tvrdší. Ale ani to už nechci prozrazovat.

Jak dlouho si myslíte, že ještě budete u policie?

Nedávám si dlouhou životnost.

Doporučované