Hlavní obsah

Policie věděla, že na fakultě hledá vraha. Dokládají to její vlastní záznamy

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

21. prosince 2023 u filozofické fakulty.

aktualizováno •

Policie tvrdila, že při pátrání na filozofické fakultě ještě netušila, že David K. je nebezpečný vrah. Seznam Zprávy získaly úřední záznam. Hlídka, která budovu před střelbou opustila, píše, že tam pátrala po podezřelém z vraždy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ještě než David K. loni 21. prosince zavraždil na filozofické fakultě 14 lidí, celou hodinu a půl se na útok přímo v budově na Palachově náměstí připravoval. Dorazil tam pouhé minuty před policejní hlídkou, která ho tam přišla hledat. Policisté však do čtvrtého patra, kde se nejspíše skrýval a pak tam spustil palbu do lidí, vůbec nedorazili. Aniž celou budovu prohledali či vyklidili, odjeli za jinou stopou.

Co se přesně stalo, dosud nebylo zcela jasné. V konečném oficiálním usnesení o případu - jinak podrobném - se tomu vyšetřovatel nevěnoval. A pražský policejní ředitel Petr Matějček i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) prohlašovali, že policisté před střelbou ještě netušili, že David K. je vrah, který předtím zastřelil svého otce ve středočeské Hostouni. Uváděli, že ho na základě oznámení kamarádky považovali za možného sebevraha.

Seznam Zprávy však nyní získaly úřední záznamy policie ze dne útoku. Sepsali je přímo členové hlídek, které jejich nadřízení vyslali po Davidovi K. pátrat. A sami policisté v listinách píší opak toho, co uváděli výše postavení funkcionáři.

„Hlídka měla prověřit výskyt muže jménem David K. podezřelého z vraždy svého otce v rodinném domě v obci Hostouň,“ shrnuli svůj úkol nadstrážmistr a dva podpraporčíci, kteří podle vlastní výpovědi byli do budovy Jana Palacha vysláni kolem 13:20, tedy zhruba sto minut před střelbou. Slovo sebevrah v úředním záznamu vůbec nepoužili.

Foto: Seznam Zprávy

Úřední záznam ze dne střelby, v němž samotná hlídka píše, že pátrala po podezřelém z vraždy.

Ještě explicitněji o Davidu K. potom hovoří druhá hlídka, kterou velení následně vyslalo pátrat po Davidu K. do druhé budovy školy v Celetné ulici, kde podle rozvrhu měl mít David K. přednášku. A to ve 13:35. Téměř hodinu a půl před začátkem vraždění.

„Měl být podezřelý z vraždy svého otce, přičemž zároveň vyhrožoval sebevraždou. Podle dalších informací by se mělo jednat o psychicky narušeného člověka, který je zároveň držitelem několika zbraní,“ shrnul poručík informace, které měla policie k dispozici.

Foto: Seznam Zprávy

Úřední záznam sepsaný druhou hlídkou vyslanou do jiné budovy filozofické fakulty.

Policejní ředitel: Pracovali jsme s tím, že je to sebevrah

Oba oficiální záznamy jsou v konfliktu s tím, co od začátku tvrdil nadřízený policistů - ředitel pražské policie Petr Matějček.

„My jsme pracovali samozřejmě s informacemi, že se jedná o člověka, který chce spáchat sebevraždu,“ uvedl den po střelbě. Prohlášení v následujících týdnech a měsících upravoval, ale setrval na verzi, že policie nemohla vědět, že David K. je vrahem.

Policisté v den tragédie našli mrtvé tělo v rodinném domě ve středočeské Hostouni už po půl jedné odpoledne. Uvedli však, že nemohli místo činu hned ohledat a zjistit tak, že otec Davida K. byl zastřelen. Že místo činu museli zase vyklidit kvůli improvizované bombě, kterou hlídka nalezla ve sklepě a kterou nejprve museli zlikvidovat pyrotechnici.

Jak měnil výroky o pátrání policejní ředitel Petr Matějček

22. 12. 2023, tisková konference policie

„My jsme pracovali neustále s verzí, že je to člověk, který chce spáchat sebevraždu.“

Tuto verzi ještě tuto neděli podpořil i ministr vnitra Vít Rakušan.

„Pokud se bavíme o vrahovi, zda vraždil, nebo nevraždil v Hostouni, byl tam nástražný výbušný systém, policie ho odstranila dobrou prací pyrotechniků až ve chvíli, kdy už bylo po střelbě na fakultě, a až v té chvíli byla policie schopna identifikovat, že se opravdu jedná o střelné poranění a zavraždění tam,“ uvedl Rakušan v pořadu Za pět minut dvanáct na TV Nova.

Z popisu v závěrečném usnesení o případu, které mají reportéři k dispozici, je ovšem patrné, že místo činu bylo ve stavu, ze kterého byla vražda otce Davida K. nejspíše patrná na první pohled.

Seznam Zprávy v minulých dnech žádaly ředitele pražské policie o rozhovor. Ten policejní funkcionář neposkytl, policie však na přímý dotaz Seznam Zpráv odmítla, že by pražský policejní ředitel veřejnost informoval nepravdivě.

„Nejprve šlo o pátrání po možném sebevrahovi, následně po možném ozbrojeném sebevrahovi a v poslední fázi po možném sebevrahovi, který může mít na svědomí násilný trestný čin,“ řekl jeho mluvčí Jan Daněk.

Ministr vnitra Rakušan tvrdí, že „policie nemlží“. „Informace se postupně zpřesňovaly a doplňovaly a byly okamžitě předávány všem složkám, které zasahovaly. Definitivní informace o vraždě v Hostouni byla potvrzena až po zásahu, ale policie už v jeho průběhu pracovala s podezřením a podle toho dávala informace k pátrání,“ uvedl v reakci, která přišla po zveřejnění tohoto textu.

Co dělala hlídka? Zeptala se vrátného a na studijním

Úřední záznamy ještě zesilují otázky kolem toho, proč vyslaná hlídka nevěnovala prohledání hlavní budovy filozofické fakulty více pozornosti. O možném výskytu podezřelého z vraždy neinformovala ani vedení fakulty, které v té chvíli v budově zasedalo.

„Hlídka dorazila na místo a neprodleně začala po muži pátrat, přičemž vrátný z FF UK uvedl, že žádnou osobu dle uvedené fotografie neviděl. Hlídka prošla některé prostory budovy, kde by se mohl student nacházet. Hlídka při procházení narazila na jednu z vyučujících na FF UK, která hlídce uvedla, že podle jména může vyhledat studenta v systému, zda tam vůbec studuje. Což se potvrdilo,“ vyjmenovali sami policisté na místě, co po příchodu do budovy dělali.

Ve svém úředním záznamu přitom policisté vůbec nezmiňují, že by se pokusili si vyžádat záznamy z kamer, které snímaly vchod do budovy. Z nich vyšetřovatelé teprve po střelbě zjistili, že David K. do školy vstoupil s kufrem zbraní a munice 21. prosince 2023 už ve 13:23 hodin. Tedy několik minut před vyslanou hlídkou.

O záznam z kamer vůbec nepožádali

Že hlídka z kamer přítomnost Davida K. nezjistila ještě před střelbou a budovu neprohledala ani nevyklidila, minulý týden na bezpečnostním výboru Sněmovny obhajoval ředitel pražské policie Matějček tvrzením, že kamerový systém ve škole je zastaralý. A že neumožňoval pustit ihned záznam zpětně. Univerzita Karlova se proti tomu ohradila s tím, že záznam šlo jednoduše přehrát v jedné z kanceláří.

„Nešlo to pustit zpětně“

  • Pražský policejní ředitel Petr Matějček na jednání výboru pro bezpečnost sám otázku otevřel.

Policie nyní na přímý dotaz Seznam Zpráv potvrdila, že o záznam hlídka na místě nikoho nepožádala. „Úkolem prvosledové hlídky bylo pátrat po horké stopě. Vytěžování kamerových systémů tedy nebylo namístě,“ napsal v e-mailu mluvčí pražské policie Jan Daněk.

A přišel ještě s dalším argumentem - Davidu K. podle něho stejně na záznamech nebylo vidět do tváře. „V době pátrání po horké stopě by tento úkon nepřinesl žádný poznatek, který by přispěl ke zjištění, že je hledaný už v budově,“ doplnil policejní mluvčí.

Onou horkou stopou bylo podle úředního záznamu to, že hlídka na studijním oddělení filozofické fakulty zjistila, že David K. má ve mít ve 14 hodin přednášku v jiné budově školy v Celetné ulici, a z Palachova náměstí tam odjela.

Kdo jim to případně nařídil, není z listiny patrné. Následně policisté píší, že jejich hlídka hlídala vchod druhé budovy až do chvíle, než z vysílaček slyšela, že se střílí v hlavní budově fakulty, kterou opustili. Jiní policisté v mezičase vyklidili budovu v Celetné ulici a zjistili, že tam David K. nejspíše není.

„Policie situaci nijak nepodcenila a do pátrání po pozdějším pachateli nasazovala postupně naprosto adekvátní síly a prostředky, a to v návaznosti na informace, které v čase získávala. V poslední fázi šlo o více než dvě stovky policistů,“ konstatoval policejní mluvčí Jan Daněk.

Do textu jsme doplnili reakci ministra vnitra Rakušana.

Doporučované