Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Policie rozeslala zprávu o střelbě na fakultě. Motiv vraha potvrzen

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Na Filozofické fakultě UK v Praze zemřelo na konci loňského prosince 14 lidí.

Rodiny obětí a další poškození v případu vraha, který na filozofické fakultě, v Klánovicích a v Hostouni zabil celkem 17 lidí, dostali či dostanou dokument od policie. Ta v něm podrobně popisuje závěry půlročního vyšetřování.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Policie odložila případ střelby na Filozofické fakultě UK v Praze a rozesílá poškozeným usnesení se závěry vyšetřování.

Policejní dokument se reportérům Seznam Zpráv podařilo získat. Má 26 stran a potvrzuje - závěry z oboru balistiky, svědectvími a například i listinnými důkazy - že vrah střílel nejen v budově fakulty. Má za nezpochybnitelné, že vraždil také dříve v Klánovicích a v Hostouni, kde má na svědomí další tři oběti.

Zároveň policejní usnesení potvrzuje motiv vrahových činů, který Seznam Zprávám tento týden interpretovalo hned několik důvěryhodných zdrojů obeznámených s vyšetřováním. Vyšetřovatelé podle rozesílaného usnesení vyloučili, že by vrah měl komplice nebo že by ho někdo k činu naváděl.

„Daných skutků se měl dle doposud zjištěných poznatků dopustit bez jakékoliv participace druhé osoby,“ píše se v policejním usnesení, které završilo půlroční prověřování případu. Netrpěl dle znalců duševní chorobou, ale docházel na psychiatrii.

Detektivové došli na základě mnoha důkazů k závěru, že se vrah nechtěl mstít nikomu konkrétnímu. Svoje činy detailně a dlouhodobě plánoval, ale samotné oběti si vybral náhodně. Nezjistilo se, že by například byl pod vlivem nějaké skupiny, která by ho radikalizovala.

Policistům se dosud nepodařilo potvrdit ani vyvrátit, zda skutečně byl jeho účet na sociální síti Telegram, který policie začala zkoumat krátce po útoku. Čekají na vyžádané údaje ze zahraničí.

Usnesení o odložení případu popisuje zjištění o tragických událostech v detailech. Dokument policie rozesílá poškozeným do datových schránek i poštou, takže ne všichni ho zatím obdrželi.

Usnesení o odložení případu zároveň nepřináší nové detailnější informace o tom, jak přesně policie postupovala při pátrání po vrahovi poté, co našla tělo jeho otce v rodinném domě v Hostouni na Kladensku.

Policejním postupem se zabývala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Výsledky prověřování minulý týden oznámila na zasedání bezpečnostního výboru ve Sněmovně.

Podle ředitele Víta Hendrycha udělali policisté maximum možného, pracovali efektivně a rozhodovali se logicky. Nikdo z policistů není podezřelý ze spáchání trestného činu. „Podle našeho šetření policie zabránit této události nemohla,“ prohlásil Hendrych.

Separátní zpráva inspekce ale zůstává neveřejná - s odůvodněním, že zveřejnění by mohlo odhalit policejní postupy případným dalším pachatelům.

Některé rodiny obětí však vysvětlení, jak policie postupovala, očekávají a dožadují se ho. Zajímá je například odpověď na to, proč policisté před střelbou vyklidili jen budovu Filozofické fakulty v Celetné ulici a nikoli hlavní budovu fakulty na Palachově náměstí.

Doporučované