Hlavní obsah

Policie na Slovensku zadržela hledaného dezinformátora Zítka

Foto: Facebook Pavla Zítka

Pavel Zítko na snímku, jímž se prezentoval na facebooku.

aktualizováno •

Zadržení dva měsíce hledaného muže potvrdilo slovenské policejní prezidium. Zítko je v Česku obžalován ze šíření poplašné zprávy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po dvou měsících od vyhlášeného pátrání zadržela policie na Slovensku hledaného dezinformátora Pavla Zítka.

Seznam Zprávám to potvrdilo slovenské Prezidium policejního sboru.

„Můžeme potvrdit, že příslušníci cílového pátrání Národní centrály zvláštních druhů kriminality Prezídia Policejního sboru dnes zadrželi českého státního občana P. Z., na kterého byl soudem v České republice vydán Evropský zatýkací rozkaz,“ uvedlo na dotaz Seznam Zpráv. Více se k zadržení Zítka nevyjádřilo.

Informaci následně na sociální síti X potvrdila také česká policie. „Od slovenských kolegů jsme obdrželi informaci o zadržení osmapadesátiletého hledaného muže, po kterém bylo vyhlášeno pátrání na základě podkladů od Okresního soudu v Chomutově,“ uvedli policisté.

Po Zítkovi začala policie oficiálně pátrat 23. dubna poté, co nepřišel k soudu. Obžaloba na něj byla podána kvůli podezření z trestného činu šíření poplašné zprávy.

Informaci o tom, že byl na Slovensku zadržen, dnes na facebooku zveřejnila stránka Československo TV, kde Pavel Zítko publikoval svá videa. „Dozvěděli jsme se to ráno. Je to potvrzené,“ uvedli muž a žena ve videu. „Ráno ho zatkli v bytě nebo v domě, kde přebýval. Vůbec nevíme kde. Odvezli ho do Nitry na kriminálku a to je jediné, co víme,“ dodali.

Pavel Zítko, který si udržuje stoupence především prostřednictvím videí na sociální síti Facebook, nepřestal vysílat ani poté, co po něm policie vyhlásila pátrání a vydala i evropský zatykač. Změnou však bylo, že při natáčení míval kameru nasměrovanou do indiferentního prostředí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ strom, louka, pole a tak podobně. Sám se ve videích neukazoval. Naposledy vysílal včera kolem jedné hodiny po poledni se záběrem na vzrostlý keř.

„Jednoznačně byl způsoben zločin, závažná trestná činnost páchaná pod rouškou údajného státu Česká republika, což je ve skutečnosti veřejná korporace,“ rozčiloval se ve videu. Podle něj se stát dopustil „masových vražd, vakcinačního holokaustu a genocidy národa“.

Foto: Policie ČR, Seznam Zprávy

Přestože byl Pavel Zítko na Slovensku dnes zadržen, v české policejní databázi hledaných osob byla ještě v pondělí kolem třetí hodiny jeho fotografie.

Šíření poplašné zprávy

Právě za šíření dezinformací, přesněji za šíření poplašné zprávy, je na Pavla Zítka podaná obžaloba.

V době pandemie covidu podle ní mimo jiné zpochybňoval existenci viru a ve svých videích mluvil o negativních zdravotních důsledcích očkování. V roce 2021 třeba ve svých videích uváděl, že vakcíny proti koronaviru způsobují houstnutí krve, která pak teče v žilách pomaleji, u těhotných mají na svědomí potraty.

„Když je zabodáte, tak se dětem nevyvíjí mozek, to znamená, že zblbnou,“ cituje policejní usnesení o zahájení trestního stíhání Zítkův komentář k očkování dětí. Dokument Pavel Zítko sám zveřejnil na internetu.

Na Hrad neměl podpisy

Jeho případ řeší Okresní soud v Chomutově. Dezinformátor před ním měl stanout letos v dubnu. Na jednání ovšem nedorazil. A poté po něm začala pátrat policie.

Při loňských volbách chtěl Pavel Zítko kandidovat na prezidenta, ale nepředložil dostatečný počet občanských podpisů, proto ho Ministerstvo vnitra do voleb nepustilo. Loni v říjnu ho policie zadržela na dálnici D7 kvůli podezření ze zpronevěry.

Zítko, kterého na sociálních sítích sledují tisíce lidí, v minulosti nasbíral milionové dluhy z podnikání, které neplatí. Poslední roky získává peníze od svých příznivců na účet spolku Srdcem pro Vlast.

Peníze často vybíral po desítkách tisíc z bankomatů nebo za ně tankoval benzin do svého vozu Lexus. Lidem se také snažil prodávat různé produkty jako například fén za více než 70 tisíc korun, který údajně z obyčejné vody udělá studánkovou.

Loni v květnu se účastnil incidentu u Městského soudu v Praze, kde podporovatelé bývalé novinářky Jany Peterkové, souzené též za šíření poplašné zprávy, vysadili dveře do jednací síně. Kvůli tomu případu byl již také obžalován.

Upozornil na sebe i později u Obvodního soudu pro Prahu 8, kde hlasitými projevy a skandováním spolu s dalšími lidmi vyjadřoval podporu souzenému Patriku Tušlovi a Tomáši Čermákovi. Asi dvacet demonstrujících lidí si na pokyn Zítka tehdy lehlo na chodbě před soudní síní na zem a zpívalo národní hymnu.

Související témata:

Doporučované