Hlavní obsah

Policejní zásah u katolíků: Jde o cenné pozemky na okraji Prahy

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Prodeje pozemků, k nimž policisté sbírali důkazy, se odehrály v době, kdy byl pražským arcibiskupem Dominik Duka. V roce 2022 ho vystřídal Jan Graubner.

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu se zajímají o roli církevního manažera, který měl na starosti obchody s nemovitostmi z církevních restitucí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Úterní zásah policistů v sídle pražského arcibiskupství se týká mimo jiné prodeje rozsáhlých pozemků na okraji Prahy.

Podle několika důvěryhodných zdrojů Seznam Zpráv sbírali detektivové v úterý listinné důkazy právě k těmto převodům. A zajímala je role najatých manažerů, kteří se církvi starají o majetek.

„Já takové informace nemám. A protože běží vyšetřování, stejně není možné se k tomu vyjadřovat,“ reagoval Jiří Prinz, mluvčí arcibiskupství.

Transakce s pozemky, které katolická církev získala v restitucích, popsaly před dvěma lety Lidové noviny. Články popisovaly podezření, že církev prodělala desítky milionů jednoduše tím, že parcely prodávala výrazně pod cenou.

Parcel v Dobřejovicích, Cholupicích a v Dolních Břežanech v tržní hodnotě 320 milionů se podle deníku zbavila za 32,4 milionu.

Další pozemkové přesuny týkající se parcel v Praze, vložených do speciálně vytvořené nadace, kritizoval spolek Kverulant.

Za převody majetku byl zodpovědný tehdejší výkonný ředitel arcibiskupství Antonín Juriga. Ve funkci skončil, když předloni vystřídal Jan Graubner na postu arcibiskupa Dominika Duku.

Podle ověřených informací Seznam Zpráv se detektivové nyní zajímají právě o Jurigovu roli v obchodech s pozemky. Jurigovo vyjádření se nepodařilo získat – telefon, který používá, ve středu nikdo nezvedal.

„Samotné transakce jsou z období let od roku 2021. Zatím zcela předběžný odhad je okolo 200 milionů korun. V úterý nebyl nikdo zadržen ani obviněn, neočekávám, že by se to změnilo v horizontu nejbližších několika týdnů nebo měsíců,“ citoval v úterý server iRozhlas dozorující státního zástupce Jiřího Pražáka z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Arcibiskupství už dříve popřelo, že prodeje mohly být nevýhodné. S tím, že byly podpořené znaleckými posudky.

Seznam Zprávy letos v lednu napsaly, že arcibiskupství vyzvalo faráře ze středních Čech, ať do zmíněné nadace vloží lesy patřící farnostem. Někteří se to zdráhali udělat a neposlechli, jiní si nechali dát pokyn písemně. Pochybovali totiž, jestli se nejedná o vyvádění církevního majetku – mluvili dokonce o podezření z tunelování.

Vedení arcibiskupství ale ujišťovalo, že mu jde jen o to, aby lesy vydělávaly víc peněz: po převodu do nadace by církev směnila rozdrobená území se státními Lesy ČR za ucelené porosty, na nichž se snáz a efektivněji hospodaří.

Arcibiskupství také prohlásilo, že i v nadaci zůstávají lesy dál církevním majetkem.

Doporučované