Hlavní obsah

Policejní šéf po aférách napsal podřízeným: Víme o vás, zrádci a krysy

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Bývalý ředitel protidrogové centrály Jiří Komorous od roku 2012 řídí policejní ochrannou službu, která je nyní pod drobnohledem inspekce.

Policejní generál Jiří Komorous připomněl ostrými výrazy podřízeným, že několik kauz z útvaru ochranné služby prověřuje inspekce. Ač použil slova o krysách a zrádcích, nemyslí si, že by tím někoho v době prověřování zastrašoval.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jiří Komorous, ředitel policejního útvaru střežícího politiky, rozeslal svým podřízeným zprávu, v níž psal o krysách a zrádcích. Stalo se to v době, kdy současné i bývalé příslušníky jeho útvaru vyslýchá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která vyšetřuje trestné činy policistů.

Inspekce, jak Seznam Zprávy vypátraly a napsaly v červnu, se o poměry v ochranné službě intenzivně zajímá. Mimo jiné kvůli podezření, že šéfové útvaru vykazovali fiktivní přesčasy a přilepšovali si tak o desítky tisíc měsíčně. Nebo že vedení jednotky nenechalo řádně vyšetřit loňský nález stop po kokainu v Poslanecké sněmovně.

Generál Komorous rozeslal hromadnou zprávu předminulou neděli. V úvodu připomněl atentáty na slovenského premiéra Roberta Fica a tehdy čerstvý pokus o atentát na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Doporučil svým lidem, ať „mají oči na stopkách“.

Pak pokračoval. „Těm pár bývalým a souč. krysám, kteří zradili a zaútočili na svůj útvar s pomocí zaplaceného novináře vzkazuji, že už jste víceméně všichni ustanoveni! Kdo seje vítr, sklízí bouři!!“ zněla doslova jeho zpráva určená přibližně sedmdesátce ochránců.

„Ustanoveni“ přitom znamená v policejním jazyce, že vyšetřovatelé už vědí, kdo spáchal zločin.

„Věrným poldům a občanským zaměstnancům“ pak Komorous poděkoval za podporu a vzkázal, že se nemají nechat otrávit.

„Každý útvar, a to i v minulosti, má tu a tam své Čurdy!!“ pokračoval Komorous s odkazem na jméno výsadkáře Karla Čurdy – zrádce parašutistů, kteří za druhé světové války zabili nacistického protektora Reinharda Heydricha.

Komorous: Nikoho nestraším

Jiří Komorous, který vede ochrannou službu od roku 2012, nechtěl svoje SMS sdělení vysvětlovat v osobním rozhovoru s novinářem. Odpovídal jen na textové zprávy.

Na otázku, zda jeho vzkaz dovnitř útvaru lze považovat za zastrašování – aby policisté nevypovídali na GIBS –, odpověděl: „Ne! Podávání vysvětlení na GIBS je naprosto legitimní a dle zákona!“ S tím, že odkázal na etický kodex ochranné služby, který policistům nařizuje spolupracovat s vyšetřovacími orgány.

Generál Komorous tvrdí, že „krysy“ a „Čurdy“ se týkají úniku informací do Seznam Zpráv o událostech v ochranné službě. Což je podle něho porušení zákona a narušení povinnosti mlčenlivosti, kterou musejí dodržovat aktivní i bývalí policisté.

Na dotaz, jaké má důkazy, že reportér Seznam Zpráv je „zaplacený novinář“, Komorous reagoval: „A kde jste prosím přišel k tomu, že jste to Vy?“

Šetří kokain i přesčasy

Jiří Komorous v červnovém rozhovoru pro Seznam Zprávy potvrdil, že GIBS si z jeho útvaru vyžádala konkrétní informace a písemné materiály k několika kauzám. Ujišťoval ale, že se nezajímá o to, koho z příslušníků útvaru si zvou vyšetřovatelé GIBS jako svědky. Ani koho podezírají.

„Samozřejmě si (GIBS) také předvolává naše lidi. Ale v žádném případě by mě nenapadlo se někoho ptát, co po něm chtěla GIBS vědět. To ani náhodou. Moje touha – asi společná s GIBS – je, aby se odhalilo, jestli se u nás nedělá nějaký nepořádek,“ prohlásil Komorous v rozhovoru.

Seznam Zprávy před měsícem podrobně popsaly, jak vedení ochranné služby neinformovalo politiky ani úředníky z vedení Sněmovny, že loni v lednu našli policisté na pánských toaletách papírek se zbytkem kokainu. Podle Komorouse šlo o tak minimální množství, že nebyl důvod to komukoli sdělovat.

Každopádně incident dnes prošetřuje GIBS. Zajímá ji, jestli ochranná služba udělala vše pro to, aby se zjistilo, kdo mohl drogu do Sněmovny pronést a kdo ji patrně na záchodech šňupal.

GIBS také řeší případ, při němž údajně jeden z velitelů „zběhl“ ze služby u amerického velvyslance – a ještě si tyto hodiny vykázal jako placenou směnu.

Přesčasů se týká i podezření, že se tři velitelé psali – po běžné pracovní době – ještě do odpoledních a večerních služeb spolu s řadovými ochránci. Jenže podle svědků, kteří vypovídali na GIBS, šli tito důstojníci ve skutečnosti domů. Mohli si tím několik let uměle nafukovat plat odhadem o 20 až 40 tisíc.

Doporučované