Hlavní obsah

Policejní prezident odepsal pozůstalým. Chyby v případu střelby neuznal

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Policejní prezident Martin Vondrášek (na snímku) se v dopise rodičům, kterým na fakultě zemřely dcery, zastal ředitele pražské policie Petra Matějčka.

Policejní prezident reagoval na stížnost rodičů, jejichž děti loni v prosinci zahynuly při střelbě na filozofické fakultě. Psali mu, že dle nich policie ve svých veřejných vyjádřeních k případu lhala. Policejní šéf chyby neuznal.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Lenka Šimůnková a Martin Richter - jejich dcery zemřely loni 21. prosince v jedné z učeben filozofické fakulty, kde čtyřiadvacetiletý David K. střílel na studenty. Rodiče dívek se nechtějí smířit s tím, jakým způsobem tragickou událost policie následně komunikovala. Policejnímu prezidentovi Martinu Vondráškovi kvůli tomu v červenci napsali stížnost.

„Naprosto zbytečná lež Policie ČR v tomto ohledu vyvolává další trápení obětí, nezodpovězené otázky a pochybnosti o jejím postupu,“ píší pozůstalí v dopise policejnímu prezidentovi a upozorňují na to, že je jednání a „nepravdivá“ vyjádření policie „nesmírně šokovala a ranila“.

Připomínají přitom dva momenty - fakt, že na tiskových konferencích loni v prosinci a letos v lednu ředitel pražské policie Petr Matějček uváděl, že hlídky hledaly sebevraha. Přitom se letos v červnu, když policie případ uzavřela, z vyšetřovacího spisu ukázalo, že když policie po Davidu K. pátrala, vážně už pracovala s verzí, že je to nebezpečný vrah.

Dále rodiče upozorňují na slova ředitele Matějčka, která zazněla v červnu na jednání bezpečnostního výboru Sněmovny, kde prohlásil, že se policisté nemohli podívat v budově fakulty na kamerové záběry, protože systém je zastaralý. Následně ovšem jeho tvrzení fakulta vyvrátila a policie na dotaz Seznam Zpráv přiznala, že hlídka o záběry v ten den vůbec nepožádala.

Policejní prezident Martin Vondrášek žádné chyby policie neuznal, vyjádření Petra Matějčka ke kamerám označil jen za „neobratné“.

„V kontextu to mohlo být vnímáno mylně, za což se tímto omlouvám,“ píše šéf policie Vondrášek v dopise rodičům, který mají Seznam Zprávy k dispozici. Zároveň uvádí, že jej „mrzí“, pokud jim „nepřesná vyjádření způsobila další bolest“.

Lenku Šimůnkovou, která dlouhodobě vystupuje v médiích a mluvila i k poslancům na zasedání bezpečnostního výboru ve Sněmovně, kde žádala rezignaci policejních špiček i ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), odpověď neuspokojila. „Opět lži, neustálé mlžení a neschopnost pravdivého vyjádření. Odvolám se proti tomu a podám znovu stížnost,“ uvedla pro Seznam Zprávy.

Martin Richter prý bohužel takový přístup čekal. „Je to boj s větrnými mlýny,“ míní otec zavražděné studentky.

Všem hlídkám: velmi nebezpečný pachatel

Policie skutečně opakovaně v prosinci i v lednu na tiskových konferencích veřejnost informovala o tom, že při pátrání po Davidu K. po něm pátrala jako po možném sebevrahovi. Nepřipouštěla, že by pracovala s jiným podezřením. „My jsme pracovali neustále s verzí, že je to člověk, který chce spáchat sebevraždu,“ prohlašoval den po tragédii pražský policejní ředitel Matějček a v podobném tónu pokračoval i na tiskové konferenci na začátku ledna: „Pro mě to byl člověk, který chce spáchat sebevraždu.“

Vypadalo to tedy tak, že policisté dopředu neměli indicie, že by čtyřiadvacetiletý muž mohl být nebezpečný i svému okolí.

Jenže v červnu, když policie případ uzavřela, odhalil vyšetřovací spis jinou verzi. Jak vyplývá z úředních záznamů, které mají Seznam Zprávy k dispozici, hlídky, které po Davidu K. před střelbou pátraly, napsaly, že už v tu chvíli pracovaly s informací, že student historie zřejmě zavraždil svého otce.

„Hlídka měla prověřit výskyt muže jménem David K. podezřelého z vraždy svého otce v rodinném domě v obci Hostouň,“ shrnuli svůj úkol nadstrážmistr a dva podpraporčíci, kteří, jak se později ukázalo, přišli do budovy Jana Palacha krátce po vrahovi.

A druhá hlídka potvrdila: „Měl být podezřelý z vraždy svého otce, přičemž zároveň vyhrožoval sebevraždou. Podle dalších informací by se mělo jednat o psychicky narušeného člověka, který je zároveň držitelem několika zbraní.“

Policejní prezident Martin Vondrášek k tomu v dopise rodičům píše, že pravdivé jsou podle něj obě verze - policisté pracovali s verzí, že jde o sebevraha, a zároveň „instinktivně“ i s tím, že otec Davida K. byl zavražděn a podezřelým může být jeho syn. Policie podle něj nemohla být v zimě k veřejnosti otevřenější, protože by tím ohrozila vyšetřování.

K úředním záznamům policistů ovšem uvedl, že je napsali až po tragédii, tedy už s vědomím, že David K. byl masový vrah. „Úřední záznamy byly logicky subjektivně ovlivněné informacemi, kterými policisté disponovali až v době jejich psaní,“ vysvětluje policejní prezident Vondrášek.

Další policejní dokument, který redaktorka Seznam Zpráv pročetla - zpráva Úřadu vnitřní kontroly Policejního prezidia ČR, ovšem hovoří o situaci ještě trochu jinak. Uvádí se v něm, že zhruba padesát minut před útokem už policie věděla, že jde o velmi nebezpečného pachatele.

„Pro všechny hlídky zvýšená opatrnost, v případě toho K. Je to opravdu nebezpečný, velmi nebezpečný pachatel, podezřelý a je velká obava. Může použít kdykoli a kdekoli zbraň,“ ozývalo se ve 14:04 na policejním kanálu Luna.

„Neobratná“ slova pražského ředitele

Policejní prezident se zastal pražského ředitele Matějčka i ohledně jeho výroku, že kamerový systém v budově fakulty na náměstí Jana Palacha je zastaralý a neumožňuje zpětné prohlížení. Toto téma otevřel Petr Matějček sám v červnu na jednání sněmovního výboru pro bezpečnost.

Poslancům vysvětloval, že když policie později chtěla nahrát záznam z těchto kamer, trvalo fakultě několik hodin, než jim ho dodala. „Takže opravdu ani toto jsme nemohli udělat, protože ten kamerový systém to neumožňuje,“ uzavřel Matějček.

Jeho slova se ukázala jako nepravdivá. Vedení filozofické fakulty uvedlo, že záznam šlo jednoduše přehrát v jedné z kanceláří. Na dotaz Seznam Zpráv následně policie přiznala, že se policejní hlídka na záběry z kamer ten den ani nezeptala.

Přestože ředitel Matějček jasně říkal - „ani toto jsme nemohli udělat“, policejní prezident v dopise tvrdí, že se jeho vyjádření netýkalo hlídky, která 21. prosince přišla do budovy pátrat po Davidu K., ale „činnosti Policie České republiky na fakultě obecně“.

„Toto vyjádření v žádném případě nebylo záměrně lživé, ale uznávám, že bylo neobratné a v kontextu mohlo být vnímáno mylně, za což se tímto omlouvám,“ napsal prezident Vondrášek rodičům.

Policejního prezidenta Martina Vondráška i ředitele pražské policie Petra Matějčka Seznam Zprávy už v červnu žádaly o rozhovor. Oba prostřednictvím svých tiskových oddělení odmítli s tím, že další mediální výstupy neplánují.

Doporučované