Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Podvod se nestal. Soud osvobodil kuchaře, který dostával zakázky od silničářů

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Majitel restaurací Robert Chejn u soudu tvrdil, že chtěl rozjet nový byznys - v oboru péče o zeleň.

Skončil poslední z případů, v nichž se detektivové snažili dokázat, že se na středočeských silnicích ztrácejí peníze. Nepodařilo se jim to ani jednou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Soudy definitivně ukončily kauzu zakázek středočeských silničářů, kteří zadali zakázky na ošetření stromů šéfkuchaři.

Podle obžaloby zaplatila Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje víc než milion firmě Roberta Chejna, který provozuje hotel s restaurací. A který do té doby neměl s  oborem údržby zeleně dohledatelné zkušenosti. Podle podezření policistů šlo o podvod, protože šéfkuchař Chejn nasmlouvanou práci neodevzdal.

Krajský soud v Praze ale koncem května případ pravomocně uzavřel s tím, že se trestný čin nestal. Už v únoru se stejně vyjádřil i okresní soud.

„Z provedených důkazů nelze dojít k spolehlivému závěru, že sjednané prořezové práce na obou předmětných úsecích v rozhodné době vůbec nebyly provedeny,“ potvrdil soudce a mluvčí odvolacího krajského soudu Jiří Wažik.

Zároveň ale krajský soud v odůvodnění naznačil, že stíhání šéfkuchaře Chejna a dalších tří lidí nestálo úplně na vodě.

„I když důkazy odůvodňují podezření, že se staly žalované skutky, neumožňují takový závěr učinit bez důvodných pochybností, které již nelze dalším dokazováním odstranit,“ ocitoval mluvčí Wažik z odůvodnění rozsudku.

Šéfkuchařův nový byznys

Seznam Zprávy tento případ sledují od roku 2019. 

Krajský zastupitel Michael Pánek (ODS), hlasitý kritik hospodaření silničářů, tehdy náhodou zjistil, že zakázky na ořez stromů podél dvou okresních silnic na Kolínsku a Kutnohorsku získala Chejnova firma podnikající v gastro oboru.

Michael Pánek si za vlastní peníze objednal posudek s kulatým razítkem, který jednoznačně stanovil, že aleje ořešáku uvedené v zakázce ošetřeny nebyly. Přesto Chejnova firma dostala zaplaceno.

Robert Chejn před soudem přiznal, že jeho firma ve skutečnosti práce neprováděla, pouze na nich vydělala: na samotnou práci v terénu si najala drobného místního živnostníka, jemuž zaplatila mezi 120 až 150 tisíci. Větší část peněz si od silničářů nechala.

Foto: Vojtěch Blažek

Okresní silnice mezi dvěma vesnicemi na Kolínsku. Ani znalci s kulatým razítkem se neshodli, jestli stromy byly ořezané podle smlouvy, či nikoli.

Robert Chejn tvrdil, že tak chtěl nastartovat svůj nový byznys. „Moje idea byla, že počáteční práce nechám provést subdodavatele a potom nakoupíme i nějaké stroje a najmeme lidi,“ popsal Chejn.

Detektivové neměli důkazy

Kromě Chejna byl obžalován i živnostník Jaroslav Hudec, který stromy ošetřoval. Dále jeho syn Jaroslav Hudec mladší a také Zdeněk Mečíř - oba působili jako technici silničářů, kteří měli dílo zkontrolovat.

Mečíř u soudu řekl, že se byl na místě podívat jen jednou. „Uznávám, že je to málo,“ podotkl Mečíř.

Podle soudkyně Aleny Králové, která kauzu řešila na prvostupňovém okresním soudu, odvedla policie špatnou práci: nevyslechla všechny svědky a nedokázala během pěti let shromáždit jasné důkazy.

Detektivové si také zadali vlastní znalecký posudek, že stromy nebyly ošetřené. Jenže kvůli procesní chybě nemohli expertizu použít – se znalcem už totiž dříve na případu pracovali, takže z pohledu soudu už nebyl nezávislý. Krajská správa silnic navíc měla vlastní posudek, podle něhož byly naopak zakázky v pořádku.

Případ zakázek na údržbu zeleně byl jednou z větví rozsáhlé policejní akce, při níž se detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu pokoušeli proniknout do tendrů na středočeských silnicích, v nichž se točí miliardy.

Avšak marně. Zmapovali pouze podezřelé styky a majetkové transakce dnes už bývalého ředitele silničářů Zdeňka Dvořáka, mimochodem známého očištěného šéfkuchaře Chejna, s nímž ho mimo jiné pojí záliba v myslivosti.

Doporučované