Hlavní obsah

Podezřelé nákupy, zfalšované jízdy. Kraj dal kauzu Blažkova exnáměstka policii

Foto: Christine Havranová, ODS, Seznam Zprávy

Antonín Stanislav vedl krajský domov pro seniory Tmavý Důl do konce ledna. Pak po zjištěních Seznam Zpráv rezignoval.

Královéhradecký kraj podá policii podnět k prošetření v kauze domova pro seniory Tmavý důl. Díky Seznam Zprávám odhalil porušení zákona z éry exředitele Antonína Stanislava. Ten paralelně dělal náměstka ministra spravedlnosti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když Seznam Zprávy popsaly, že tehdejší náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav řídil i krajský domov pro seniory v Tmavém Dole, porcuje tam zakázky a posílá je blízkým či sponzorům z ODS, Stanislav jakékoliv nepravosti popíral. Označoval to za mediální hon s cílem ho zničit.

Královéhradecký kraj však nyní oznámil výsledky hloubkové kontroly, kterou na základě zjištění Seznam Zpráv do domova poslal. Zjištění reportérů se potvrdila a zároveň se přišlo na další desítky porušení zákona. Jsou tak závažná, že hejtmanství předává zjištění policii. Kraj vedený Stanislavovým spolustraníkem z ODS Martinem Červíčkem zároveň chce vymáhat náhradu škody. Podněty posílá i na antimonopolní úřad, inspektorát práce a inspekci životního prostředí.

Seznam Zprávy mají k dispozici výtah z auditu.

Namátkou: domov ve Tmavém Dole nebyl schopný prokázat, že část proplacených stavebních prací byla skutečně odvedena. Podle listin Stanislav jako ředitel nechával zbudovat například dřevěné přístřešky, úpravu garáže či oplocení areálu. Celkem práce za zhruba 2 miliony korun, které ale kontroloři nenašli.

Někdy se zase lišil obsah uzavřené smlouvy o dílo s textem na faktuře – jedna ze smluv například uváděla demolici a odvoz suti, přičemž ale fakturována byla oprava podlahy v hospodářské budově.

Většinu kontrolovaných kontraktů navíc Stanislav nenechal v registru smluv zveřejnit v tříměsíční zákonné lhůtě. Jsou tak od začátku neplatné. Jak Seznam Zprávy už napsaly, Stanislav se to pokusil napravit dodatečným zveřejněním smluv těsně předtím, než s koncem ledna rezignoval. Poslední dva dny ve funkci ale zveřejnil na 90 smluv za 17 milionů.

„Hloubková kontrola odhalila plno dílčích zjištění, která mohou nasvědčovat tomu, že došlo k porušení zákona. V tuto chvíli o tom rozhodnout nemůžeme, proto podáváme podněty orgánům činným v trestním řízení či ÚOHS (Úřad pro kontrolu hospodářské soutěže). Uvidíme, jaké budou závěry,“ řekl ČTK k výsledkům auditu hejtman Martin Červíček. „Pro mě je to ohromné zklamání,“ dodal.

O vyjádření k výsledkům auditu požádaly Seznam Zprávy i Antonína Stanislava, avšak zatím bez výsledku. I přes předchozí sliby s reportéry už měsíce nekomunikuje.

Podezřelé množství mobilů a zfalšovaná kniha jízd

Závažné nesrovnalosti našli auditoři i v majetku, který krajské zařízení nakupovalo. Když Antonín Stanislav pořizoval kávovary či mobily, nenechal vystavovat objednávky, čímž dle auditu porušoval předpisy.

Neseděly ani některé následné dodací listy s dodanými počty kávovarů. Mobilů přitom podle zjištění kraje domov nakupoval podezřele mnoho a některé byly vyřazeny už po roce používání.

Dřívější zjištění Seznam Zpráv:

U některých aut, která domov má, kontroloři vůbec nenašli knihu jízd. U vozu, který užíval Stanislav a jeho zástupkyně, tak vůbec není jasné, kam jezdil a proč – od roku 2021 do roku 2024 ale takto ujel na 59 tisíc km.

U dalšího automobilu vedoucího provozu dokonce auditoři hovoří o tom, že kniha jízd byla zfalšovaná. Tankování aut každopádně nebylo podle auditu podložené služebními cestami, a vznikla tak škoda 170 tisíc, kterou chce nyní hejtman Červíček vymáhat.

Potvrzeno: Nelegální porcování zakázek

Krajští kontroloři také potvrdili, co už napsaly Seznam Zprávy.

Antonín Stanislav v domově proti předpisům dělil zakázky na menší. Nemusel je tak soutěžit. Podle pátrání reportérů mnohdy následně peníze směřovaly ke spřízněným lidem a firmám.

Samo hejtmanství explicitně zmiňuje už reportéry popsané zakázky na lehký topný olej. Ty měl jako nadlimitní Stanislav podle auditu vysoutěžit v celku. Místo toho však s ústeckou firmou NRG Komodity uzavíral jednotlivé smlouvy po necelých 200 tisících korunách. A to klidně v rozmezí jen několika dnů. Například loni v září to bylo hned pět takových kontraktů.

Mateřská firma NRG zároveň předloni ODS poslala více než 200 tisíc korun a v minulosti straně poskytovala například plochy na reklamní plachty. NRG už dříve v prohlášení jakoukoliv souvislost mezi podporou ODS a zakázkou od Stanislava odmítla.

Jak Seznam Zprávy poukázaly na porcování zakázek:

Hejtmanství také zmiňuje porcování při dodávce IT vybavení.

V tomto případě už reportéři popsali, že se zadařilo trutnovské firmě BScom. Předloni – 31. prosince, což byla sobota – s firmou Stanislav podle registru podepsal 10 mluv za sebou, každou za částku těsně pod 200 tisíc korun. Celkem za zhruba 1,8 milionu. Domov pro seniory přitom kontrakty v registru zveřejnil až o tři měsíce později, čímž porušil paragrafy, podle nichž to musí udělat do měsíce. Když se na to reportéři začali ptát, Stanislav nechal zveřejňovat v registru nové verze kontraktů s pozměněným obsahem.

I u této firmy lze najít vazby na ODS. I ona ale souvislost se zakázkami popírá.

Společnost účinkovala v propagaci Petra Fialy (ODS). Dodnes jsou na sociálních sítích premiéra dohledatelné fotky z roku 2020, na nichž si Fiala při návštěvě regionu podává ruku se zakladateli a píše tam o úspěšných podnikatelích, kteří nečekají na pomoc od státu a sledují trendy.

Kraj: Kontrolní systém neexistoval

Série pochybení byla přitom podle auditu kraje možná, protože kontrolní systém, který tomu měl zabránit, podle auditu vůbec nebyl funkční a byl nastaven pouze formálně.

Zodpovědný za to přitom byl jako ředitel Antonín Stanislav. „Povinností ředitele organizace bylo zajistit řádné fungování finanční řídící kontroly, včetně zajištění kompetentních osob pro tuto činnost,“ konstatuje kraj.

Kontroloři například vůbec nezjistili, kdo byl pověřen funkcí správce rozpočtu a hlavního účetního. V domově také chyběla fyzická kontrola dodávaného zboží, služeb či stavebních prací. Inventury se dělaly jen formálně a porušoval se zákoník práce.

Antonín Stanislav přitom ještě v lednu sezval do Tmavého Dolu novináře, kterým tvrdil, že nic nezákonného se nedělo a že se maximálně dopustil některých administrativních chyb.

Antonín Stanislav dnes už není ani náměstek ministra spravedlnosti. Na začátku února náhle oznámil, že si z rodinných důvodů bere blíže neupřesněné několikaměsíční neplacené volno. V březnu pak rezignoval.

„Po měsíci neplaceného volna jsem zkontaktoval pana ministra a sdělil mu, že i přes zodpovědnost vůči rozpracované práci a agendě nemohu funkci vykonávat, aniž by cílenými útoky a tlaky redaktorů netrpěla má rodina a dobré jméno ministerstva,“ uvedl nyní už bývalý náměstek.

Aféra kolem insolvencí

  • V roce 2016 odešel Antonín Stanislav z Ministerstva spravedlnosti, kde působil jako pověřený ředitel insolvenčního odboru. Stalo se tak po odhalení podezřelých zkoušek insolvenčních správců.
  • Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) přesto udělal ze Stanislava předloni v lednu svého politického náměstka.
  • Na Stanislava loni v listopadu podal protikorupční podnět dosavadní ředitel insolvenčního odboru Ministerstva spravedlnosti Jan Benýšek. Stal se tak historicky prvním známým oznamovatelem podezření na korupci, který využil nového zákona na ochranu whistleblowerů.
  • Benýšek varoval, že člověk, v jehož éře se děly na Ministerstvu spravedlnosti manipulace zkoušek, se pokouší znovu ovládnout agendu insolvencí a jeho donutit k rezignaci. Vláda na to ale nedbala a Benýškovi krátce nato zrušila na návrh Ministerstva spravedlnosti místo.
  • Nic na tom nezměnilo ani to, že protikorupční ředitel ministerstva Jiří Kapras dal v prosinci Benýškovi za pravdu, že manipulace se v éře Stanislava na ministerstvu děly, a označil ho za whistleblowera. Podle nového zákona, který prosadilo Ministerstvo spravedlnosti, by tak Benýškovi měla náležet ochrana proti mstě.

Doporučované