Hlavní obsah

Metro D za 30 miliard má opět vítěze. Pochybnosti nevadily, ukazuje dokument

Foto: Dopravní podnik hlavního města Prahy

Druhá etapa metra D měla podle výsledku výběrového řízení vyjít zhruba na 30 miliard korun.

Seznam Zprávy získaly neveřejné rozhodnutí, jímž pražský dopravní podnik odůvodnil, proč největší stavební zakázku v Česku i napodruhé získala firma Subterra z koncernu Metrostavu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pražský dopravní podnik v úterý vybral napodruhé vítěze největší stavební zakázky v historii Česka: třicetimiliardového prodloužení další části metra linky D. A opět vyhrála společnost Subterra z rodiny koncernu Metrostavu.

Seznam Zprávy, které tendr déle než rok podrobně sledují, v minulosti popsaly pochybnosti kolem prvního rozhodnutí: například že Subterra podle konkurence zvítězila i proto, že lživě nafoukla zkušenosti jejích stavbyvedoucích s podobnými projekty –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a tím získala v soutěži důležité plusové body.

Že jsou tyhle pochybnosti oprávněné, potvrdil letos v lednu i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Takže dopravní podnik musel nabídky posoudit znovu.

Úterní verdikt zněl, že nabídka Subttery byla i tentokrát nejlepší. Dopravní podnik to podrobně nezdůvodnil, uvedl pouze, že se tak rozhodl „s přihlédnutím k novým informacím“.

Seznam Zprávy však získaly neveřejné písemné rozhodnutí o výběru tohoto dodavatele. Ukazuje, jak se dopravní podnik vypořádal s námitkami konkurentů, kteří soutěž od začátku napadají jako neférovou, ušitou na míru právě firmě Subterra a dokonce podvodnou –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ proto také už loni podali trestní oznámení.

Byl na Islandu i v Praze

Dopravní podnik ve sledované soutěži požadoval, aby hlavní manažeři vítězné firmy měli zkušenosti s budováním tunelů.

Subterra tyhle reference dokládala mimo jiné stavbyvedoucím Štefanem I., který měl být zodpovědný za vznik železničních tunelů pod pražským vrchem Vítkovem. Konkurenční firmy upozorňovaly (a podložily to důkazy, například i novinovými články nebo fotografiemi z facebooku Štefana I.), že tento manažer byl v té době, tedy zhruba mezi lety 2006 až 2008, vyslaný na Island, kde měl na starosti jinou zakázku. A tudíž že nemohl být na dvou místech současně a řídit tam stavby.

Podobné výhrady vznesla konkurence také u jiných manažerů Subterry.

Dopravní podnik v úterý potvrdil, že tvrzení Subterry jsou pravdivá. Subterra účast stavbyvedoucího Štefana I. na projektu železničních tunelů doložila čestnými prohlášeními výrobního náměstka Metrostavu, zprávami o takzvaném geotechnickém monitoringu stavby nebo dodatkem ke smlouvě o dílo, kde je Štefan I. uveden.

Takže dopravní podnik si v tomto bodě u Subterry nyní odškrtl: splněno.

Subterra už dříve vysvětlovala, že Štefan I. měl železniční tunely na starosti ještě před islandskou pracovní misí. Na druhou stranu, Seznam Zprávy už loni zjistily, že Správa železnic, hlavní investor tunelů pod Vítkovem, dopravnímu podniku nedokázala tuhle referenci potvrdit. V oficiálním stanovisku napsala, že účast Štefana I. v archivech nedohledala.

Kolik stál tunel?

V podmínkách soutěže rovněž stálo, že vítězná firma musela v minulosti vybudovat tunel alespoň v miliardové hodnotě, navíc specifickou technickou metodou. Subterra do tendru přihlásila také tyto dva vítkovské železniční tunely za 1,6 miliardy.

Jak ovšem stanovilo zmíněné lednové rozhodnutí ÚOHS (o tom, že existují pochybnosti o splnění podmínek), není možné cenu obou tunelů sčítat, protože –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ zjednodušeně –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ každý budovala jiná firma. Subterra byla zodpovědná za takzvaný jižní, Metrostav za severní tunel.

Jižní tunel však nedosáhl miliardové ceny, jak potvrdila i Správa železnic, celkově stál necelých 890 milionů. Tedy méně než miliardu předepsanou pro úspěch v soutěži na metro D.

Dopravní podnik v rozhodnutí o novém výběru Subterry píše, že kromě samotného tunelu je nutné přičíst i takzvané portály, laicky to znamená vjezdy do tunelů v místech, kde se tunel noří do zpevněné paty kopce. Tyto portály stály dalších 240 milionů. Když se sečte cena tunelu a portálů, Subterra podle dopravního podniku podmínku splňuje.

Tahle argumentace zaznívá v soutěži poprvé. „Ano, jedná se o jednu stavbu rozdělenou na vícero stavebních objektů, jejíž hodnota přesahuje jednu miliardu korun bez DPH,“ stojí v dokumentu.

„Utratí miliardy navíc“

Společnost Vinci Construction, která se uchází o zakázku s firmami Porr, Vinci a dalšími mezinárodními partnery, se zatím k rozhodnutí dopravního podniku nechtěla vyjadřovat.

„V každém případě to ale potvrzuje naše přesvědčení, že dopravní podnik se snaží za každou cenu vybrat nabídku skupiny Metrostav, která mu umožní utratit za výstavbu metra D z veřejných prostředků o několik miliard více, než by musel,“ řekla Iveta Štočková, mluvčí Vinci Construction.

Cenové nabídky na druhou etapu metra D

Subterra – 29 988 857 254 korun

Vinci, Porr, Marti a další – 27 747 829 766 korun

Strabag – 30 703 460 447 korun

Foto: Dopravní podnik hlavního města Prahy

Druhá etapa metra D se měla začít stavět nejdříve letos na jaře. Je zřejmé, že tenhle termín už padl.

Vítězná nabídka Subterry zní na 30 miliard, Vinci Construction a spol. chtěly metro postavit za 27,5 miliardy. Ovšem dopravní podnik je před rokem vyloučil s tvrzením, že tuhle cenu nedokázaly řádně odůvodnit. O tom se teď vede spor u ÚOHS, finální výrok ještě nepadl.

Dalším účastníkem soutěže byla společnost Strabag s cenou 30,7 miliardy. „Vzhledem k tomu, že si vyhodnocení musíme nejprve prostudovat, nebudeme jej nijak komentovat,“ reagovala Edita Novotná, mluvčí Strabagu, na oznámení o výsledku tendru.

Ředitel dopravního podniku Petr Witowski v úterý do oficiálního oznámení pro média napsal, že jednomyslnému rozhodnutí o výběru Subterry předcházelo posouzení nových informací.

„K novým skutečnostem, které vzešly z podaných námitek, si DPP zajistil nové podklady a informace. Na základě mimořádně detailního prověřování nabídek dodavatelů a dalších expertních a právních analýz pak ve věci DPP znovu rozhodl,“ uvedl v úterý ředitel a předseda představenstva DPP Petr Witowski.

Vedení Subterry zveřejnilo, že tím rozhodnutí dopravního podniku potvrdilo kvalitu její nabídky. „Chápeme to také jako potvrzení správnosti našich argumentů, kterými jsme vyvraceli neopodstatněná tvrzení používaná pro její zpochybňování,“ řekl Vladislav Beneš, mluvčí Subterry.

Je pravděpodobné, že neúspěšné stavební firmy podají námitku k ÚOHS. A že potrvá přinejmenším několik dalších měsíců, než úřad spor posoudí. Druhá etapa metra D mezi stanicemi Olbrachtova a Nové Dvory se přitom měla podle původního harmonogramu už deset měsíců stavět.

Doporučované