Hlavní obsah

Pochybení v Redlově kauze? Soudce chce obžalobu řešit neveřejně

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Podnikatel Michal Redl v doprovodu policie.

aktualizováno •

V případě obžaloby na podnikatele Michala Redla nařídil soudce neveřejné jednání. Což může podle prezidenta Soudcovské unie znamenat, že se v kauze objevily nějaké pochybnosti. Žalobce s tím ale nesouhlasí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Měsíc poté, co žalobce Adam Borgula podal obžalobu na podnikatele Michala Redla, bývalého náměstka primátora Petra Hlubučka a dalších sedm lidí, nařídil soud první jednání v této kauze.

Soudce Jakub Kriebel rozhodl, že projedná obžalobu 12. srpna neveřejně, jak Seznam Zprávám potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 9 Barbora Chlostová.

„Obvodní soud pro Prahu 9 nařídil neveřejné zasedání. Lze očekávat, že do doby, než bude v neveřejném zasedání rozhodováno, termíny hlavního líčení, pokud bude nařízeno, nebudou stanoveny,“ napsala Chlostová. „K obsahu neveřejného zasedání se zdejší soud nebude vyjadřovat,“ doplnila.

To, že bylo po podání obžaloby nařízeno neveřejné zasedání, však může znamenat, že soudce nejspíše zjistil v této kauze nějaké pochybení.

Podle prezidenta Soudcovské unie Libora Vávry existuje několik variant, které se během neveřejného jednání v obdobných případech řeší. Třeba podle Vávry soudce řekne, že by se kauzou měl zabývat jiný soud. „Nebo shledá nějaké procesní a důkazní vady, pro které je potřeba vrátit případ k došetření,“ doplnil Vávra.

Jaké tresty navrhl žalobce v kauze Dozimetr?

Michal Redl - 10 let ve vězení a peněžitý trest ve výši pěti milionů korun

Pavel Kos - 10,5 roku ve vězení a peněžitý trest ve výši 3,5 milionu korun

Petr Hlubuček - osm let ve vězení a peněžitý trest ve výši 2,5 milionu korun

Matej Augustín - osm let ve vězení a peněžitý trest ve výši 2,5 milionu korun

Maroš Jančovič - 6,5 roku ve vězení a peněžitý trest ve výši pět milionů korun

Luděk Šteffel, Martin Vejsada, Dalibor Kučera - dva až tři roky ve vězení a peněžitý trest ve výši jeden milion korun

Ivo Pitrman - čtyřletá podmínka

A podobného názoru je i vedoucí Katedry trestního práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy Tomáš Gřivna, který v této kauze jako advokát zastupuje obžalovaného bývalého ekonomického šéfa pražského dopravního podniku Mateje Augustína.

„Obecně to znamená, že předseda senátu chce předběžně projednat obžalobu. To znamená, že obžaloba nebo přípravné řízení má podle jeho názoru vady, které je činí nezpůsobilé projednání, popřípadě uvažuje o změně právní kvalifikace skutku,“ uvedl Gřivna.

Žalobce Adam Borgula s tím ale nesouhlasí. V případě, kdy soud minulý týden už rozeslal obžalobu obviněným a obhájcům, tak podle něho dospěl k závěru, že není nutné předběžné projednání obžaloby.

„Z tohoto důvodu nesdílím názor respondentů, kteří dospěli k závěru, že soud aktuálně může činit rozhodnutí v rámci předběžného projednání obžaloby,“ doplnil Borgula.

Je tak možné, že soud v neveřejném jednání vyloučí do samotného řízení případy dvou návrhů na uzavření dohody o vině a trestu. Ty se týkají podnikatelů Pavla Dovhomilji a Zakaríi Nemraha.

V této kauze vyšetřovatelé viní Redla a jeho blízké spolupracovníky, že si dosadili do vedení pražského dopravního podniku spřátelené manažery. Díky nim pak – jak dále tvrdí policisté – mohli ovlivňovat různá výběrová řízení a pak za to získali úplatky.

Obžaloba navrhuje přísné tresty podnikatelům Michalu Redlovi a Pavlu Kosovi, bývalému náměstkovi pražského primátora Petru Hlubučkovi a tehdejšímu ekonomickému řediteli pražského dopravního podniku Mateji Augustínovi. Dalším obžalovaným hrozí podle paragrafů od dvou do deseti let vězení.

Vyšetřovatelé mají v této kauze proti obžalovaným jako důkazy nejen odposlechy, ale také záběry z bytu v centru Prahy, kde Michal Redl pořádal důležitá jednání a mejdany a kde se také předávaly peníze.

Policie v této kauze získala na svou stranu i podnikatele Pavla Dovhomilju, který o trestné činnosti obžalovaných opakovaně vypovídal na policii.

Doplnili jsme vyjádření státního zástupce Adama Borguly.

Operace Dozimetr

Foto: Seznam Zprávy, ČTK

Hlavní aktéři případu Dozimetr.

Ve středu 15. června 2022 ráno spustili detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu rozsáhlou akci. Na desítkách míst v Praze i ve Středočeském kraji zatýkali podezřelé, prohledávali jejich kanceláře a důkazy hledali i v soukromí. Akce Dozimetr, jak ji popsali policisté v dokumentech, rozkryla skupinu politiků, manažerů a lobbistů, kteří ovlivňovali veřejné zakázky i chod veřejných firem – především pražského dopravního podniku. Vyšetřování otřáslo i politickou scénou, padl kvůli němu ministr školství, šéf civilní rozvědky a na hraně se ocitlo vládní hnutí Starostové a nezávislí.

Doporučované