Hlavní obsah

Vetřelec v Senátu. Do paláce se dostal jen den po atentátu na Fica

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

To, že se do budovy Senátu dostal cizí opilý muž, bylo hrubé porušení povinností jednoho z policistů, říká vedení ochranné služby.

Incident se stal den po střelbě na slovenského premiéra. Policie proto byla v pohotovosti a rozlehlou budovu horní komory parlamentu prohledala. Říká, že selhal příslušník ochranné služby.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Den po střelbě na slovenského premiéra Roberta Fica se v českém Senátu odehrál incident, který značně znepokojil politiky i policisty.

Podle zjištění Seznam Zpráv se do sídla horní komory parlamentu dostal opilý muž - bez problémů prošel turnikety střeženými policisty. A několik minut se volně pohyboval po historickém paláci na pražské Malé Straně.

„O události jsem byl policií informován,“ potvrdil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) pro Seznam Zprávy.

Vše se seběhlo ve čtvrtek 16. května brzy ráno, když byl Senát ještě prázdný. Jak Seznam Zprávy ověřily ze dvou zdrojů, policejní ochranná služba pustila muže do budovy, přestože tenhle nezvaný návštěvník u sebe pochopitelně neměl čipovou kartu. Bez ní se senátoři, zaměstnanci ani zaměstnanci nemohou dovnitř dostat.

Mysleli, že je to kuchař

Na recepci také běžně návštěvníci procházejí kontrolou v bezpečnostním rámu. Ochranka však měla za to, že muž je jedním ze zaměstnanců senátního aparátu, pravděpodobně kuchař. A nechala ho projít.

„Podle policie se jedná pravděpodobně o individuální pochybení policisty ochranné služby, který zmíněného muže řádně nezkontroloval a vpustil do budovy,“ řekla mluvčí Senátu Lada Faldynová.

Muže, který přes ochranku do Senátu pronikl, pak zachytily bezpečnostní kamery, jak se snaží dostat z budovy oknem.

„Po několika minutách byla tato osoba, která jevila známky požití alkoholu, zadržena. Dotyčný nedokázal vysvětlit důvod svého konání, kdy následně provedená dechová zkouška potvrdila přítomnost 2,5 promile alkoholu v dechu,“ popsal mluvčí ochranné služby Tomáš Procházka.

Policistu čeká trest

Muž nebyl ozbrojený, přesto policie Senát prohledala a přivolaní pyrotechnici prověřili, že nepřinesl do budovy výbušninu. A to i proto, že Česko v té době žilo atentátem na slovenského premiéra a bezpečnostní složky nechtěly případ podcenit.

Policista z ochranné služby byl podle mluvčího Procházky převelen na jiné místo a čeká ho trest v takzvaném kázeňském řízení.

Seznam Zprávy minulý týden popsaly jiný, starší incident, který souvisí s bezpečnostními opatřeními kolem politiků. Loni, v době nočních obstrukcí, objevila ochranka ve Sněmovně papírek se zbytky bílého prášku. Test prokázal, že prášek nalezený na pánských toaletách je kokain.

Vedení ochranné služby o droze nikomu neřeklo - informaci nedostala předsedkyně sněmovny Markéta Adamová Pekarová (TOP 09) ani kancléř Martin Plíšek. Ochranná služba tvrdí, že nebyl důvod: Nikdo z poslanců nebyl ohrožen. Avšak totéž ochranná služba oficiálně říká o incidentu v Senátu, o němž hned zpravila jeho šéfa Vystrčila.

Kancléř Sněmovny Plíšek se ve čtvrtek sešel s ředitelem ochranné služby Jiřím Komorousem. Dohoda zní, že napříště bude policie každou takovou událost Sněmovně hlásit.

Podle policie se nepodařilo zjistit, kdo mohl kokain na toaletách šňupat. Říká, že si stáhla záznamy z kamer. Ale protože jde o frekventované místo, kudy prochází mnoho lidí, nikoho podezřelého nedokázala vytipovat.

Doporučované