Hlavní obsah

Po politikovi TOP 09 jde policie. Tiše zmizel z ministerstva

Foto: TOP 09

Tomáš Tesař působil na Ministerstvu životního prostředí už v letech 2010 až 2014. Vrátil se tam v roli náměstka po nástupu vlády Petra Fialy (ODS).

Podle zjištění Seznam Zpráv varovala před působením Tomáše Tesaře na Ministerstvu životního prostředí Bezpečnostní informační služba. Tesař v červenci složil funkci náměstka.

Článek

Ve funkci náměstka na Ministerstvu životního prostředí skončil s posledním červencem Tomáš Tesař z TOP 09.

Seznam Zprávy vypátraly, že nešlo o zcela dobrovolný odchod, ale že mu předcházela zpráva Bezpečnostní informační služby (BIS) určená členům vlády. Po ní proti Tesařovi zasáhla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Podle zjištění Seznam Zpráv potvrzených z více nezávislých zdrojů šlo o to, že kontrarozvědka upozornila na podezřelé Tesařovy aktivity. Navíc – podle dalších zdrojů – Tomáše Tesaře prošetřuje policie, mimo jiné v souvislosti s dotacemi.

Tesař, člen výkonného výboru TOP 09, Seznam Zprávám řekl, že dal jednoduše výpověď. „Já jsem se půl roku rozmýšlel,“ prohlásil a motivaci k odchodu vysvětlil údajně omezenými pravomocemi náměstků dosazených na ministerstva politickými stranami.

Nyní už bývalý náměstek také řekl, že na ministerstvu nedělal nic, o co by se měla zajímat tajná služba nebo policie. „Netuším, nevím. Ne, ne, určitě ne,“ dodal.

Bezpečnostní informační služba odmítla Tesařův případ jakkoli komentovat.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová však na přímý dotaz nepopřela, že k Tesařovu konci informace od BIS přispěly.

Uvedla, že šlo o „o kombinaci faktorů“. „Tomáš Tesař už delší dobu zvažoval, zda ho pozice politického náměstka stále naplňuje. Když se k tomu přidaly i další okolnosti, dospěla jsem k názoru, že nastal čas na změnu,“ uvedla předsedkyně vládní strany.

Ministr životního prostředí Petr Hladík z KDU-ČSL na žádnou z otázek reportérů osobně nereagoval. Seznam Zprávy se ptaly, jestli ví, co kontrarozvědka BIS na Tesaře má: Zda jsou to informace, které ministr považuje za znepokojivé, nebo zda ví, že exnáměstka prošetřuje policie. A také zda Hladík jako ministr měl nějaké pochybnosti o tom, jak si Tesař v úřadu počínal.

Ministr životního prostředí však na to vzkázal přes mluvčí ministerstva jednu větu: „Pan náměstek Tesař ukončil pracovní činnost na Ministerstvu životního prostředí na vlastní návrh, tedy dohodou.“

Ministerstvo životního prostředí o Tesařově červencovém odchodu neinformovalo. Pouze předminulý týden oznámilo jméno jeho nástupce Pavla Jandy (TOP 09), advokáta a bývalého starostu Loun.

Jednašedesátiletý Tesař přišel na ministerstvo s nástupem vlády premiéra Petra Fialy. Na postu náměstka působil už v letech 2010 až 2014, rovněž v barvách TOP 09. 

Nyní měl v úřadu na starosti například vznik nového národního parku Křivoklátsko. Angažoval se také v rekultivacích severočeských lomů po těžbě hnědého uhlí.

Doporučované