Hlavní obsah

Osm let pro galeristu vlivných zrušeno. Soud musí rozhodnout znovu

Foto: Vojtěch Blažek

Jan Třeštík je obžalovaný za podvody a zpronevěry, které se podle žalobců odehrály kolem roku 2019.

Galeristovi Janu Třeštíkovi zrušil soud osmileté vězení za údajné podvody při obchodech s uměním. Podle policie například zpronevěřil obraz v hodnotě 250 milionů – dal ho jako zástavu za své dluhy.

Článek

Soud se bude znovu zabývat kauzou Jana Třeštíka, galeristy a obchodníka s uměním – a člověka s kontakty do velkého byznysu i politiky.

Třeštík byl obžalovaný za několik obchodů s uměleckými díly, při nichž podle žalobců způsobil škodu přibližně ve výši 200 milionů. Například tím, že peníze investorů utratil za něco jiného.

Galerista za to dostal loni od soudu nepravomocně osm let vězení. Vrchní soud v Praze ale v úterý rozsudek zrušil a nařídil nové projednání. „Rozpory jsou zásadního rázu,“ prohlásil soudce Jiří Bednář, člen odvolacího senátu.

Vydírali ho?

Jan Třeštík je obžalovaný za tři obchody.

Při tom největším se jednalo o obraz Kruh a skvrna od ruského malíře Vasilije Kandinského, který má dnes zhruba čtvrtmiliardovou hodnotu. Třeštík tohle dílo abstraktního umělce první poloviny 20. století vydražil pro ukrajinsko-kanadského podnikatele a filantropa Andreye Adamovskiho.

Foto: Seznam Zprávy

Obraz Kruh a skvrna, který galerista Jan Třeštík podle policie zpronevěřil.

Třeštík u soudu připouštěl, že dílo nepředal Adamovskimu, ale svému věřiteli, podnikateli Pavlu Kyllarovi. Vysvětloval, že si od Kyllara půjčil peníze a ten je chtěl tvrdě zpět vydíracími metodami. Takže mu prý poskytl obraz jako zástavu.

„Dvacetkrát mi volal, osobně mě navštívil v galerii s nějakými gorilami a říkal: Okamžitě mi vrátíš peníze, nebo ti to tady podpálím,“ popsal už dříve Třeštík den před Vánocemi 2019, kdy Kyllarovi obraz předal.

Odvolací soud v úterý souhlasil, že došlo skutečně ke zpronevěře. Ale nižší Městský soud v Praze bude muset vyřešit, jestli se Třeštík skutečně stal terčem vydírání.

„Nikdy jsem neměl záměr někomu něco zpronevěřit, nebo ukrást. Můj obor stojí na tom, že pracujete s důvěrou. Bez ní ten obor vůbec nemůžete vykonávat,“ řekl Třeštík před odvolacím soudem.

Kyllar jako svědek při výslechu už loni vydírání popřel.

Nepravda, řekl soud

V dalších případech, jak zněl závěr policejních vyšetřovatelů, Třeštík dostal od sběratele Adamovskiho 60 milionů na nákup dvou obrazů se slonem a nosorožcem, které měly pocházet ze 17. století.

Třeštík je zakoupil, později se však ukázalo, že se jedná o padělky. Podle odvolacího soudu se neprokázalo, že galerista v době, kdy díla pořizoval, věděl, že se nejsou pravá.

I sběratel Adamovski už dříve před soudem uznal, že to byl běžný sběratelský risk a že se necítil být podvedený.

Rozsudek prvoinstančního soudu přitom říkal, že Třeštík žádné obrazy nenakoupil a peníze si nechal. „Tato formulace je zcela zjevně nepravdivá,“ odmítl odvolací soudce Bednář.

Peníze zmizely, řekl soud

Součástí obžaloby byl mimo jiné i nákup dvou soch, na které Třeštík dostal peníze od investora, ale podle odvolacího soudu je patrně prohrál v kasinu - právě tak, jak to naznačoval prvoinstanční rozsudek.

Třeštík totiž u jednoho z výslechů na policii uvedl, že se dokonce ze závislosti na hazardu léčil. Později vysvětloval, že to bylo špatně pochopené: do kasina prý chodil ze společenských důvodů, protože se zde scházejí jeho klienti - investoři do umění.

Galeristovi advokáti u odvolacího soudu vysvětlovali, že policie (a ani prvoinstanční soud, který poslal Třeštíka nepravomocně na osm let do vězení) finanční transakce nepochopila. Nebyly totiž úplně jednoduché a objevovaly se v nich různé půjčky a zápočty proti jiným platbám.

Třiačtyřicetiletý Třeštík už roky proplouvá mezi nákupy umění pro bohaté sběratele z řad předních českých podnikatelů, provozováním vlastní galerie a také politikou, v níž měl dobré styky. V Třeštíkově galerii dražil své amatérské obrazy někdejší vlivný šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Třeštík spolupracoval s „covidovým“ ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou - zúčastnil se s ním i „slavné“ noční seance v restauraci na Vyšehradě. A protože se konala v době pandemických zákazů, které vyhlásilo Prymulovo ministerstvo, stálo to Prymulu funkci. Galerista Třeštík pak pomáhal Prymulovi později rozjet (byť nakonec neúspěšně) i jeho soukromý očkovací byznys, při němž chtěl exministr využít své kontakty z resortu.

Doporučované