Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Opoziční zastupitelku Prahy sledovali. Přistižen byl bývalý policista

Foto: Kristýna Drápalová

Pražská opoziční zastupitelka Kristýna Drápalová.

aktualizováno •

Kristýna Drápalová na magistrátu bojuje proti podezřelým obchodům s veřejným majetkem v historickém centru Prahy. Že ji opakovaně sledoval expolicista, prověřování potvrdilo. Nezjistilo se však, zda pracoval na zakázku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když loni v prosinci pražská opoziční zastupitelka Kristýna Drápalová (Praha Sobě) vyrazila na setkání s kamarádem do kavárny Head Shot Coffee v pražské Františkánské zahradě, začala jí série podivných zážitků.

Prvotní pocit, že by mohla být sledována, dospěl postupně až k policejnímu prověřování, které podezření zastupitelky potvrdilo. A detektivové navíc zjistili, že tím, kdo Kristýnu Drápalovou opakovaně sledoval, je jejich někdejší kolega - expolicista.

„Všimla jsem si, že v kavárně u vedlejšího stolu sedí člověk, který svým vzezřením nevypadá jako typický návštěvník takového podniku,“ popsala Drápalová v policejní výpovědi, již Seznam Zprávy získaly, co jí podezření vnuklo.

Muž, o němž na policii mluvila, seděl podle výpovědi u stolku sám, nic nečetl a dvojici v Head Shot Coffee pozoroval. Na stole mu ležel malý předmět, který společník Kristýny Drápalové vyhodnotil jako malé nahrávací zařízení. A proto si muže vyfotil.

Právě tahle fotka později pomohla při policejním prověřování doložit, že muž od vedlejšího stolu nebyl jen náhodný milovník kávy.

Foto: Seznam Zprávy

Touhle fotografií z kavárny to začalo. Vyšetřovatelé na ní identifikovali expolicistu Pavla Vejdovce.

Zazvonil ve dvě ráno

Když pak zastupitelka s doprovodem z kavárny ve Františkánské zahradě odcházela, všimli si, že muž „od vedle“ šel za nimi. Jakmile viděl, že se zastavili před vchodem do kavárny, zase zalezl dovnitř.

Tehdy tomu ještě politička nepřikládala takový význam, ale už za několik hodin se to změnilo.

Kristýna Drápalová ten samý den večer vyrazila ještě na vánoční večírek pražského Institutu plánování a rozvoje. A když se vrátila z akce domů, ve tři čtvrtě na dvě ji probudil zvonek u vchodu. V domovním telefonu se však nikdo neohlásil, a když si šla zastupitelka zase lehnout, ozvalo se zvonění zase.

„Myslela jsem si, že jde o nějakou náhodu. Ale přesto jsem pro jistotu zavolala policii. Hlídka přijela a na místě už nikoho nenašla,“ uvedla Kristýna Drápalová.

To ale nebyl konec podezřelých zážitků.

Ráno totiž Kristýna Drápalová od kolegyně z vánočního večírku zjistila, že tam zaznamenali hosta, který tam nepatřil - vypadal, že nejspíš někoho hledal. Odpovídal však muži na snímku z kavárny Head Shot Coffee.

„Byla to soukromá akce, ale reálně na večírek mohl přijít kdokoliv,“ popsala zastupitelka. Avšak to, že se podruhé v její blízkosti objevil stejný muž, ji přimělo k tomu, že vše ohlásila policii.

Reportérům řekla, že měla obavy, protože se mimo jiné na magistrátu zajímala o pronájmy lukrativních prostor v centru Prahy pro skupinu podnikatelů.

Ožehavý majetek Prahy

  • Možnost užívat majetek Prahy v historickém centru je kvůli proudícím davům turistů vysoce lukrativní. V minulosti se kolem toho odehrálo hned několik skandálů.

Policie: Byl to ten samý

Dál se začal odvíjet příběh jako z mizerné detektivky.

Vyšetřovatelé ze záznamů z kamer v kavárně a v budově, v níž se konal vánoční večírek, skutečně ztotožnili jednoho a toho samého muže - Pavla Vejdovce. „Muž, jenž byl v kavárně Head Shot Coffee, byl skutečně na večírku, na kterém se později (Kristýna Drápalová - pozn. red.) zdržovala. Dále bylo zjištěno, že v případě večírku na místě nebyl sám a byl s ním neznámý muž v šedé kapuci,“ shrnuli zjištění policisté.

Pavel Vejdovec se dnes označuje za zaměstnance úklidové firmy, která je napsaná na jeho příbuznou, avšak vyšetřovatelé v databázích objevili ještě další a zajímavější věc. „Bylo zjištěno, že se jedná o bývalého příslušníka policie, který byl zařazen na Oddělení obecné kriminality Krajského ředitelství Policie hlavního města Prahy,“ konstatoval vyšetřovatel.

Kamerovými záznamy policie detailně zdokumentovala, jak se Pavel Vejdovec před půl druhou ráno s rukama v kapsách prochází kolem recepce Ústřední budovy Elektrických podniků a vchází do jídelny, kde se večírek konal. Zvenčí pak s dosud neznámým mužem v kapuci nahlíželi do místnosti, jak se na akci hosté baví. A pak oba dva odjeli.

Kamera namířená na okno

Z bezpečnostních kamer kolem domu Kristýny Drápalové dále policisté zjistili, co se dělo pak, když Vejdovec s neznámým z místa večírku odjeli.

Kamerami zachycená postava, která političce v noci zvonila na zvonek, totiž přijela Vejdovcovým autem. A to jen minuty před tím, než Kristýnu Drápalovou podle její výpovědi bzučák probudil. „Uvedené vozidlo do ulice zacouvalo, neboť se jedná o ulici jednosměrnou,“ popsali vyšetřovatelé s tím, že auto pak stálo poblíž bytu Drápalové další více než hodinu, než odjelo.

Sledování zastupitelky ale neskončilo. Letos v únoru totiž její soused opět přistihl dva muže - nyní už neznámé - a opět zavolali policejní hlídku.

„Manželka mu sdělila, že když ráno procházela, všimla si holohlavého muže, který měl instalovat kameru na boční plot, kdy tato kamera měla směřovat na okno pani Drápalové,“ zaznamenali policisté stylem protokolu sousedovu výpověď.

Tu pak potvrdily i kamerové záznamy - popsaný muž je na nich u plotu v 6:48 ráno a předtím přijel bílým autem.

Ve 14:08 ve stejný den pak podle záznamu přišla k plotu dvojice mužů a kameru nejspíše odstranila. Policejní hlídka, která dorazila později odpoledne, ji totiž už na místě nenašla. „Na plotě však zůstal připevněný kovový držák na kameru,“ zapsala policie.

Foto: Seznam Zprávy

Dvojice, která si přišla vyzvednout kameru z plotu před domem Drápalové.

Expolicista: Občas zajdu na kafe…

Detektivové nakonec letos v březnu vyslechli i samotného exkolegu Pavla Vejdovce.

Ten jim popřel, že by o jakémkoli sledování cokoli věděl. „Nemám, co bych k věci řekl, nejsem si ničeho vědom. Podle mě je to výmysl. Já jsem nikoho nesledoval. To si zase pánové něco vymysleli, ale já prostě nevím,“ řekl na výslechu.

Pak tvrdil, že si nepamatuje, zda byl v prosinci v kavárně Head Shot Coffee. „V nějakých kavárnách jsem byl, ale jestli v této, to nevím. Občas zajdu na kafe,“ vypověděl.

Až když mu policisté ukázali fotku, která ho v podniku zachycuje, potvrdil, že je to on. Opakoval však, že si nepamatuje ani noční návštěvu městské budovy, v níž se konal vánoční večírek.

„Nevím, co bych tam dělal,“ řekl. A povolil, až když sám sebe opět viděl na kamerových záznamech z 1:16 hodin ráno. „Musel jsem si tam asi zaběhnout na záchod, nebo nevím,“ vypravil pak ze sebe expolicista s tím, že tam byl sám. A když mu tuto verzi vyvrátily další záběry, na kterých se baví s mužem v kapuci, řekl, že neví, kdo to je.

Sdílnější nebyl, ani když ho konfrontovali reportéři. Na dotaz popřel, že by si ho kdokoliv na sledování opoziční političky najal. „Já vůbec o ničem nevím,“ opakoval, než položil telefon.

Zda Vejdovcův opakovaný zájem o političku skutečně souvisí s její prací, což jako podezření Drápalová sdělila policistům, tak zůstalo nevyjasněno. Detektivové se motivu, zda bylo sledování zastupitelky objednáno, už dále nevěnovali.

Počínání bývalého policisty Vejdovce vyhodnotili jako možný přestupek proti občanskému soužití a jeho řešení předali Městskému úřadu Prahy 8. Vejdovcovi tak hrozí maximálně dvacetitisícová pokuta.

Aktualizace: text jsme upravili v pasáži o pronájmu lukrativních prostor v centru Prahy.

Doporučované